2016. aug 03.

Paellaval töltött malacka

írta: MeSh
Paellaval töltött malacka

img_8064.JPG4 személyre
Elkészítés: 130 perc

25 dkg Arborio rizs
40 dkg csirkemell

1 kg sertés hasalja
1 zöldségleves kocka
2 evőkanál sáfrány
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg paradicsom
1 db kaliforniai paprika
10 dkg fagyasztott zöldborsó
só, bors, olaj


A paella olyan szépen hangzik, hogy nem is árulom el, hogy ez sima rizses hús Spanyol honból. Kábé az ottani Erzsi néni szolgálja fel a konyhán. Tía Elizabetha por favor!
Jellegzetesen csirkével és tenger gyümölcseivel fogyasztják. Itt, most a vizi finomságokat egyszerűen lecserélem egy disznóra.
Egy nagy serpenyőre lesz szükségem. Ez az alapja az egésznek. Innen is van a név. 28 centis pont jó lesz. (Jó hogy nem vagyok hölgy, és ilyen adatoknál csak a főzésre fókuszálok). Ebben, első körben megkapatom kicsit a csirkét, sóval és borssal. Majd félre teszem.
Forralok vizet és 8dl-ben feloldom a leveskockát, két kanálnyit meg a sáfrányra löttyintek. Ettől lesz majd szép sárga. Pont, mint a szomszéd az irigységtől, aki csak úgy beugrott, mert elfogyott a benzin a fűnyírójában, és nem fog kapni majd kóstolót. Még szép, aki vasárnap délelőtt nyír füvet, az szenvedjen.
A hagymát apróra vágom és üvegesre pirítom, majd beledobom a szintén apróra vágott kaliforniait és a zúzott fokhagymát.
Közben természetesen bevágtam finoman a paradicsomokat és egy percig forró vízbe tettem, hogy lejöjjön a héjuk. Mivel ennek is csak a húsát használom majd fel. Plusz, ugye a rizs is átmosva és lecsepegtetve leledzik. Ne hagyjuk hogy megzavarjon minket a fűnyíró lágy, kellemesen andalító morajlása.
A rizst is beleöntöm. Arborio rizst kell használni. Nem mást, csak ezt. Paella ebből készül. Pont.
Miután átkavartam az egészet és minden olajosan csillog, beleöntöm a leveskockás vizet és sáfrányt. Gyöngyöző vízben hagyom, hogy a rizs megszívja magát. Addig én is ezt teszem a nyugágyban a kertben.
Ezek után belekavarom a paradicsomot (apróra vágva), borsót és a csirkét. Ezen ponton akár szervírozni is lehet. Viszont nekem van egy jókora sertéském, így haladok tovább.
A hasaljat úgy vágom, hogy szép lapos legyen. Már eleve az, de a vastagabb részeknél bevágást ejtek, vágok és terítek. Bedörzsölöm sóval, borssal. Nekem még van egy gyömbéres, fokhagymás keverékem, így azzal is.
Ha ezzel megvagyok, akkor rálapátolom a paellat. Ezt már tepsiben csinálom, mert ami mellé megy, nem vész kárba. Szépen ügyesen felgöngyölöm és megkötözöm. Ha most becsenget a szomszéd megint, akkor vele is ugyanezt teszem és a benzin sem a fűnyíróba megy.
Ezután érdemes minden oldalon megpirítani a húst. Ezt akkor lehet, ha rendesen megkötöztem, különben minden a földön végzi.
Mehet a sütőbe 200 fokon 1 órára. Vagy addig amíg szép barna nem lesz a külseje és bökésre puha a belseje.

Nem marad más hátra, mint a teraszon, kellemes, frissen vágott fű illatára elfogyaztani, fröccs kíséretében.

Szólj hozzá