2016. júl 17.

Cékla-burgonya-gyökér chips avokádós tzatzikivel

írta: MeSh
Cékla-burgonya-gyökér chips avokádós tzatzikivel

img_7273.JPG4 személyre
Elkészítés: 30 perc

2 édesburgonya
3 cékla
2 fehérgyökér
1 csemege uborka
2 avokádó
2 dl tejföl
2 dl natúr joghurt
fokhagyma, só, bors, kapor
olaj

Csak 5 fajta zöldség van otthon? Na és? Kimondta, hogy akkor nem lehet egy kellemeset enni?
Ja, a Laci? Küldjed haza.
Nagyon egyszerű lesz a történet, így egy sörnél többet nem is érdemes kibontani menet közben.
Megfogom a céklát és felkarikázom. Majd megfogom a édesburgonyát és ugyanígy teszek vele. Végül jöhet a fehér gyökér (nem, nem a Laci) is. Ha ezzel megvagyok akkor cseppet megsózom és felrakom az olajat melegedni.
Lereszelem az uborkát. Héja marad rajta. Abban van a vitamin, ahogy az ezerkétszázhuszonhat éves vicc is tanúsítja azt. Miután ez megtörtént, besózom és félreteszem 20 percre lecsepegni.
Ezalatt a joghurtot is lecsepegtetem konyharuhán keresztül. S ha már ennyire belejöttem, akkor a sört is lecsepegtetem a torkomon.
Az avokádót -amit napokkal ezelőtt megvettem és sötét hűvös helyen megpuhítottam- felvágom és kimagozom. A magokat odaadhatjuk Lacinak, mielőtt hazaküldjük. Legyen neki is valami emléke.
Az avokádót pépesre kavarom egy villa segítségével.
A felhevült olajba beleszóróm a karikákat. Amíg elserceg magának, el is készülhet a krém.
Kinyomkodom az ubit és rápakolom a tejfölt, joghurtot és az avokádópépet. Ráreszelek egy-két gerezd fokhagymát. Attól függően, hogy mikor megyek munkába. Ha rögtön, akkor inkább a kettőt, nehogy valaki hozzám szóljon.
Megfűszerezem és alaposan összekeverem.
Ezalatt készen is lett a chips. Figyeljünk oda, mert pikk-pakk bebarnulhat és megéghet és akkor dobhatjuk ki a francba. Mint Lacit, aki ekkor boldog lenne, mert hogy mi sem eszünk.

Kiemelem az olajból a ropogósat és mellékanalazom a krémeset. Leülünk vele a TV elé, beteszünk egy nagyon bárgyú filmet és elfogyasztjuk kulturáltan.

Szólj hozzá