2016. máj 29.

Cubano szendvics

írta: MeSh
Cubano szendvics

cubano_szendvics.jpg4 személyre
Elkészítés: 60 perc

60 dkg sertés szűzérme
2 bagett (50 cm)
2 dl narancslé
2 lime
20 dkg Proscuitto sonka
10 dkg Edami sajt
20 dkg csemege uborka
6 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 mk. chili parika
margarin, mustár
só, bors

Ha a főzőműsorok mellett a filmeket is szereted, ráadásul elvisznek a moziba megnézni az ide vonatkozó filmet, akkor alap, hogy azonnal megcsinálod ezt a szendvicset.
Amúgy, ez is egy olyan kaja, hogy a kubai munkásoknak, egy zsír egyszerű sonkás, sajtos szendvics. De Te, ha megkóstolod, besírsz.

A lelke az egésznek a szűzérme pácolása. Ezt előző este kell megcsinálni. A következő módon.
A fokhagymát apróra vágom, majd a kés oldalával rátehénkedve alaposan megnyomkodom, hogy még jobban kijöjjön az íze. Ezt bő olívaolajba dobom. Amikor elkezd sercegni, akkor ráöntöm a narancslevet (azt, amit nem a vodkához öntöttem). Ráfacsarom a lime-okat is. Mehet rá a só, bors és a chili paprika. Ha meghűlt, akkor szálasra vágok bele egy fej vöröshagymát.
Veszek egy visszazárható zacskót és beleteszem a szűzérmét, majd ráöntöm a páclevet. Ez a lehető legkirályabb megoldás, mert így nagyon jól bedörzsölhetem (régóta szinglik azért ne időzzenek el itt 10-15 percet, nem egészséges... és valszeg ezért szinglik).
Valamint úgy suvasztom be a hűtőbe, ahogy akarom.
Minimum 6 óra pácolás után, minden oldalon megpirítom az illatozó husit. Ha megkapattam szép barnára (amihez képest a szomszéd nyaralóban pucsító fitnesz királylány hófehérke), beteszem 180 fokos sütőbe 40 percre. Minden egyes csepp páclé legyen a tepsiben!
Ez alatt mennyeien omlós lesz.
A bagetteket félbe vágom és lekapom a sarkait. Mustárral megkenem a belsejét, majd rászeletelem a sajtot. Erre megy a hosszában vágott uborka. Hosszában! nem kicsi, hülye, mekdonálcos karikák, hanem hosszú ubik. Erre teszek, a finoman felszeletelt hús csodából, majd megkoronázom a sonkával (minőségi sonkával, mert itt el lehet rontani, mint amikor kretén módon sportcipőt veszel az esküvői öltönyhöz).
És ez csak ez egyik oldal volt. Ugyanezt teszem a másikkal is, és egybe forgatom. Majd fogom a lehajtós grillt és összenyomva 3 percet pirítom. A bagett ropogós lesz, a sajt meg folyékony.
Ha nincs ilyen konyhai eszköz kéznél, akkor egy nagy serpenyő a tűzhelyre és egy másikkal ránehézkedve lenyomás. Teljesen ugyanaz a hatás.

Ezt a baromi fincsi kaját, baromi egyszerűen, baromi jó almaborral kísérem le. Majd kicsit várok a beszélgetéssel, mert a lehelettel is benn tartom még az ízélményt, amíg lehet.

Szólj hozzá