2016. máj 15.

Cseh sörpörkölt knédlivel

írta: MeSh
Cseh sörpörkölt knédlivel

img_5377.JPG
4 személyre

Elkészítés: 120 perc

1 kg marhafelsál
2 üveg Porter
3 db vöröshagyma
2 zöldpaprika
1 konzerv paradicsom
2 db sárgarépa
1 csapott kiskanál pirospaprika
50 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
1 tojás
1 dl víz
1 tk cukor
1 ek. só
Röszti, kolbász

Ezzel az étellel akár nyakon is önthetnek, boldogan tunkolnám le magamról.
A marha és barna sör párosítás nálunk annyira nem bevett, de isteni kombináció. Remek, karamellás, malátás, édes-keserű ízt tud belecsempészni a húsba. Pláne az olyan cseh remekek mellett, mint a Porter, Bernard, Lobkowicz, Krusovice és társaik.
Természetesen mindet megvettem. Biztos, ami biztos alapon. Portert használom, mert az a legkarakteresebb ehhez. A többit nagy duzzogva kénytelen leszek meginni. Borzasztó mellékága ez a főzésnek...
A húst, miután kábé 4*4 centis kockákra vágtam, beledobom a lehető legnagyobb serpenyőbe. Mellé hajítom a hagymát, akármekkorára kockázva. A répát lereszelem, a paprikát szálasra vágom. A konzerv paradicsomot feltépem könnyedén. Nem azért, mert Amerika Kapitány vagyok, hanem mert füleses. Ez is mehet bele.
Utána felöntöm a sörrel, addig hogy ellepje. Nem siratom meg, mert jó helyre megy. Megbocsájtható, hogy nem egyből a gyomromba, mert eszméletlen finom lesz a pörköltszaft.
Ráteszem a fedőt és közepes lángon főzőm egy órán át. Ezalatt elkészítem a knédlit.
Az élesztőt, a cukorral együtt felfuttatom langyos vízben. Ez az jelenti, hogy 5 perc. Sehol nem írják le, így egyszer muszáj tapasztalatból, fa arccal végignézni.
Ha ez megvan akkor hozzáöntöm a dagasztótálban várakozó liszthez, tojáshoz, sóhoz. 10-15 percig gyúrom géppel, ha Popey vagyok akkor meg alkarból. Majd 2,5 szeresére dagasztom lefedve. Ez is faarcos, kb. 45 perces.
Jöhet ezután a duál működés. Alápattintok a husinak max. fokozaton, hogy besűrűsödjön. Itt megy bele a pirospaprika. Közben felteszek vizet forrni. Nem sokat. Úgy választok edényt, hogy majd megy bele a szűrő, sütőpapír. Mert ezen fog luxus gőzfürdőt venni a tészta. Amit lisztben átforgatva hosszú cipókká formálok. Majd a gőz felett, fedővel letakarva 15 percig készítem.
Visszaugrok a pörihez. Miután besűrűsödött, öntök még bele sört. Igen, ezért kellett a két üveg. Ha megittad mosolyogva, akkor most Csehszheted. Nem kell most, hogy ellepje már a húst. Kb. 1-2 deci is elég. Ezzel még főzőm, de már nem max. fokozaton.
Röpke két óra telt el és minden készen van. Az ízhatás fokozása végett a sütőben csináltam rösztit és kolbászt is.

A pörkölt annyira omlós és zseniálisan finom, hogy a puha, remek knédlit, az ájulás határát súrolva, mártogatom bele. Jéghideg Pilsner Urquellel fogyasztom az ebédet és utána azonnal foglalok szállást Prágába.

Szólj hozzá