2016. ápr 10.

Hagymás-mustáros máj hagymás törtkrumplival

írta: MeSh
Hagymás-mustáros máj hagymás törtkrumplival

hagymas_mustaros_maj_hagymas_tortkrumplival01.jpg4 személyre
elkészítés 50 perc

1 kg vöröshagyma
1 kg krumpli
½ kg csirkemáj
3 gerezd fokhagyma
mustár, olaj, só
majoránna, kakukkfű, koriander

Spájz előtt ülve, konstat állva, hogy megint rengeteg a hagyma, meg a krumpli, ami rothadásnak indul, ha gyorsan nem cselekszünk, evidens a menü.
Nem szép, de olcsó, gyors, egyszerű és finom.
A májat már reggel megpucoltam, átmostam – lecsöpögtettem - és összeforgattam, a következők szerint.
Lepje el a mustár. Tenyérbe szórt fűszerek – ez az egység - morzsolva bele és a reszelt fokhagyma. Sót nuku. Mert az elvonja a nedvességet a májból. Valamiért, ha sör jut itt eszünkbe, akkor lehet bontani. 2 órára lefedve az összekavart csodát a hűtőbe teszem.
A grulyát (csak hogy megint tanuljunk valamit) felteszem kuktába főni.
A hagymákat egyhuzamban pucolom meg. Vagyis egyszer megállok, mert pontosan ilyenkor akar mindig bekéredzkedni a kaputelefonon a szórólapos. Ha kész vagyok, a felét szálasra a felét kockákra vágom.
Előveszem az egyetlen serpenyőt, amit használni fogok. Kellemesen felöntöm olajjal és max. fokozaton, hevítés alatt, beleteszem a hagymát, a kockásat. Amíg ez megfelelő lesz – zene be, Daft Punk: Around The world – iparkodva elválasztom a héjától a burgonyát. Majd levegőben tartva belekarikázom a serpenyőbe. Bőven megsózom, mert a krumpli nyeli a sót, mint...(jómunkásember a Kőbányait). 5 percig forgatom és kész is. Jénai tálba kiteszem.
Serpenyőt visszateszem. Mehet bele a szálas hagyma. Addig pirítom, amíg az utolsó szál barnára vált. Nem hibázhatok, ha az utolsó előttinél cselekszem, ugrott a tökéletes íz.
Majd gyorsan beleteszem a májas keveréket. Ahogy elkezdem keverni, leveszem 6-osra (66%-osra). 3 perc keverés után vissza 9-esre és még 4 percig alányúlásos kevergetést alkalmazva érem el a tökéletes állapotot.

Amíg előkeresem a portugisert és a nem törött bornyitót, pont ehetőre hűl az étek. Láb keresztbe, villa kézbe, néha pohárral váltva, szieszta kezdődhet.

Szólj hozzá