2016. már 27.

Húsvétszorítóban - avagy a színes krémparti

írta: MeSh
Húsvétszorítóban - avagy a színes krémparti

img_4425.JPG 6 személyre
elkészítés 60 perc

10 tojás
1 fej vöröshagyma
3 avokádó
1 fej lilahgyma
1 lime
3 koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
60 dkg kápia paprika
1 fej fokhagyma
40 dkg fekete olajbogyó
5 dkg krémsajt
30 dkg füstölt főtt sonka
2 gerezd fokhagyma
majonéz, mustár
olíva olaj, tejföl
só, bors
Sokféle kenyér

Nem, nem azért a parti, mert csecsemők és nyugdíjasok vannak csak meghívva. Ez így tetszetős és valami brutális ízkombinációkat lehet kihozni egyetlen kenyéren seperc alatt.
A sárga.
Felteszem a tojásokat főni. (Amíg ez zajlik, megcsinálom a zöldet.) Ha kész, akkor reménykedem, hogy jófajta a tojás és nem kell négyzetmilliméterenként pucolnom és idegrohamot kapnom már az elején. Egy tálban villával összetöröm és miután beletettem az apróra vágott vöröshagymát, érzésre tolom bele a mustárt meg a majonézt. Kóstolgatás sokat segít menet közben. Mint a retropartiban Gizikénél annakidején.
Ha megvagyok, jöhet az első húsvéti korty sör.
A zöld.
Az avokádóknak rém egyszerű megszerezni a belsejét, ha kellően megpuhult. Ez is tapasztalat és érzés alapján megy. Már a kezdeti jó választás a lényeg. Jó legyen a külső és a belső is. Ha a csajunk is ilyen, akkor itt egy nagyon lehet csettinteni.
Miután kikaptam a belsejét, egy tálban jól összetöröm. Sózás és borsozás után beledobom az apróra vágott lilahagymát és a paradicsomot is. Egy darab gerezd fokhagymát is belereszelek és rányomom a lime-ot.  Újabb korty sör mehet, mert ez is done.
A piros.
A paprikákat és egy fej fokhagymát (fóliába csomagolva, olívaolajban), jó ütemben a tojásokkal egy időben beraktam a 200 celsius fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Mé’ most szólok? Me’ kapkodsz azé’. Pech. Nem csak a sör részre kell koncentrálni.
Miután lefedve hagytam hűlni 10 percig, a paprikákat simán meghámozom, a hagymát kinyomkodom, és a robotgépben só és bors hozzáadásával pépesítem. Ez sem volt nehéz. Tehát korty sör jön.
A fekete.
Egy jó minőségű, nagy üveg bogyót kibontok és a darálóba öntöm (a leve nélkül). Hála a jó égnek, végre felhasználom az egészet, és nem kell kiskanállal szemezgetni. Bár idegösszeroppanás ellen van „locsolóvíz” idehaza.
Melléteszem a krémsajtot, és egy kanál tejfölt majd, sózom, borsozom. 5 kanál olívaolajjal is megkínálom.
1-2 perc max. berregtetés a géppel és meg is vagyok. Ennyi ez.
Elég hamar hozzájutottam, de akkor hát korty sör.
A rózsaszín.
Ha ténylegesen elkapott a húsvéti hangulat (vagy a tojást tojó nyuszi), akkor a sonkát hagyományos módon megfőzhetem. Vagy megveszem a szupermarketben fóliázottan.
Én persze gyöngyöző vízben főztem egy szép nagyot még tegnap. Ebből kanyarintom le a kívánt mennyiséget.
Ismételten jöhet a megunhatatlan robotgép. Az apró kockákra vágott sonkát beledobom. Majd egyik kézzel mehet bele 1 ek. mustár, másik kézzel 1 ek. majonéz, a harmadikkal meg 1 ek. tejfel. (itt elgondolkoztál mi? szégyelljed magad). Gombnyomás előtt némi só és bors.
Amíg dolgozik a gép, addig kiszippantom az utolsó kortyot a sörös dobozból, mert minden kész és rettenet színes.

Miután a vendégek felocsúdtak, hogy itt nem hagyományos húsvéti lakoma lesz, megnyugtatásképpen Nekik is adok sört. Világosat, búzát, vöröset, barnát, hogy a fantasztikusan színes étkezés teljes legyen.

Szólj hozzá