2016. már 06.

Pasta alla norma

írta: MeSh
Pasta alla norma

pasta_ala_norma.JPG

4 személyre
Elkészítés: 60 perc

2 db padlizsán
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
500 ml paradicsompüré
25 dkg tészta (penne, fusilli)
friss bazsalikom
1 tk. cukor

liszt, tojás, zsemlemorzsa
só, bors
ricotta


Fogalmam sincs hogyan - lehet alvajáró vagyok, és éjszakánként pizsamában szüretelek -, de nálam mindig van két padlizsán a hűtő alsó rekeszében.
Ám akkor már, itt egy finom és remek elkészítési mód.

A padlizsánokat vagy megpucolom, vagy nem. Ízlés dolga. Én félig pucolom, mert szétment a pucolóm és meguntam menet közben. Az egyiket kockákra vágom a másikat pedig karikákra. Jól besózom és félreteszem 30 perce, hogy a keserűségét (ha van neki) elvegye. Célszerű szűrőbe tenni, mert benedvesedik és elkezd csepegni (nem, semmilyen hasonlat nem illik ide...).
A vöröshagymát karikázom, a fokhagymát meg apróra szelem, majd olívaolajon elkezdem pirítani. Sózom, borsozom.
Jöhet a padlizsánok kockás fele. Ezeket is bedobom a serpenyőbe. Kettőt kavarok rajta és amíg kicsit összeugrik, mint a kedvenc 3 csíkos melegítőm a mosásban, megcsinálom a nemkockás padlizsánokat.
Ezeket klasszikus módon bepanírozom a jó öreg, foltos, nálam 10 évvel idősebb, műanyag osztott tálcán és forró olajba teszem.
Visszatérek a kockásokhoz és beleöntöm a paradicsompürét. Felvágom a bazsalikomot és a cukorral együtt elkeverem a szépen pirosló elegyemben. Lehet egy kis margarint, a lágyság kedvéért beletenni. Mert hát mikor nem jó, ha minél lágyabb dolog ér majd az ajkainkhoz?
Közben nem felejtem el - de nem is tudom, mert serceg és illatozik - a nemkockást. Ezeket kiemelem és félreteszem.
Párszor még jól átforgatom a szószt és készen is van.
Természetesen a tésztát is megfőztem paralel, mert multifunkcionális konyhai robot vagyok (ami, amúgy, egy vérbeli olasz háziasszony 1/8-os, átlagos teljesítménye).
A tésztát összekeverem a szósszal. A nemkockást felcsíkozom, és ráteszem. Az egész tetejére morzsolok ricottát.

Szép és illatos, ízletes és húsmentes. Szólok is a vega barátoknak, hogy fogják a Sauvignon Blanc-al teli poharaikat és fáradjanak az asztalhoz, kulturáltan étkezni.

Szólj hozzá