2016. jan 03.

Alma BBQ-s marhaszegy szendvics óriás hagymakarikával

írta: MeSh
Alma BBQ-s marhaszegy szendvics óriás hagymakarikával

img_2640.JPG8 személyre
Elkészítés: 4-7 óra


1,5 kg marhaszegy
4 fej nagy fehér hagyma
8 db buci

2 csésze almapüré
1 tk. Jack Daniel's BBQ hot chili
3 ek. ketchup
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Worchester szósz
2 ek. méz
1 ek. melaszt
1/2 citrom leve
2 fej vörös hagyma
3 gerezd fokhagyma
5 db sonka hagyma

1 közepes gyömbér
2 csésze liszt
1 ek. cayenne bors
1 tojás
2 deci hideg szódavíz


Brutálisan néz ki az időigénye a dolognak, de a türelem eszeveszett finom marhaszegyet teremt. Valamint az első 4 óra, a saját fűszer elkészítése. Csak annyi kell hozzá, hogy korán kelés után összevágok egy fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, a sonkahagymákat és a gyömbért (a közepes mérete 7x3x1 centi). Sütőpapírra teszem és mehet a sütőbe 100 fokon 3-4 órára. Lehet menni visszafeküdni. Bár sokkal jobb előző este megcsinálni, míg megy a Torrente maraton. Sütés után a cuccos elveszíti a nedvességtartalmát (jelen esetben ez egy pozitív dolog) és koncentrálódnak az ízek. Utána ledarálom. Ezzel a fűszerkeverékkel alaposan bekenem a szegyet.
Elkészítem a BBQ szószt is. Ez mehet ízlés szerint is. Viszont az almapüré, az pont annyira lágyítja, amennyire kell. A Jack Daniel's meg alap, mert ebbe legyen a whiskey, ne bennem. Ezért is kell menet közben pálinkát inni.

Összekeverem a szószokat a pürével és a mézzel. Adok hozzá egy apróra vágott vörös hagymát és fokhagymát. Ráfacsarom a citromot. Jó alaposan összekeverem.
Fogom a szegyet (nem, most nem a páromét) és egy hőálló lábosba teszem. Ráöntöm az összes szószt. Fedő rá és mehet a sütőbe 180 fokon 3 órára.
Tessék ennyi. Nekem alig kellett megint csinálnom valamit. Dolgoznak a gépek helyettem. Pont ezért megcsinálom a hagymakarikákat.
Megpucolás után 1-2 centis karikákra vágom, majd kinyomkodom egymásból. Ügyelve arra, hogy ne szakadjanak szét. A hagyma U-nak semmi értelme, hiába is akarod kimagyarázni.
Összekeverem a liszt, bors, tojás, szódavíz kombót és minden hagymát meghentergetek benne. Kicsit tocsogni fog, de hát imádunk takarítani, no para. Forró olajban kisütöm. De csak akkor, ha már kész a hús. Mert annak letakarva úgyis hűlnie kell. Pontosan annyit, ami alatt kisütöm a karikákat.
A húst kiemelem a szószból és szépen felszeletelem. Jöhet a szendvics. Megérdemeljük nagyon. De meg is éri, figyeld csak meg.

Fogom a kettészelt bucit. Egyik felére mustárt kenek és teszek rá zöldségeket. A másik felére ráhalmozok a húsból, nyakon öntöm szósszal és rápakolom a hagymakarikákat.  Összerakom a két felet, és miközben hallom a karika roppanását és elkezd csöpögni a szósz, próbálok nem elájulni az élvezettől az ízorgiában. S ha életben maradtam, megjutalmazom magam barna sörrel.
 

Szólj hozzá