2015. dec 27.

Mandulavajas, szőlőlekváros libamáj szendvics

írta: MeSh
Mandulavajas, szőlőlekváros libamáj szendvics

img_2630.JPG

6 személyre
elkészítés 50 perc

50 dkg libamáj
3 csésze mandula
3 ek. méz
2 ek. olaj
2 ek. mogyoró vagy szezámmag olaj
3 adag Concord szőlő
1 citrom
1 csésze cukor
Só, bors


Amerika kedvence a peanut butter and jelly sandwich. Ezt franciásítom cseppet. Szóval stílusosan, teljesen nyugodtan, fogyasztható a Szabadságszobor tetején is.
Első körben elkészítem a mandulakrémet. De ez lehet bármi más magvas is, mogyoró vagy makadám-, brazil-, pekándió. Attól függően ki, mire allergiás a vendégek közül. Ne azt figyeljük ki, hogyan fordul le a székről, hanem lakjanak csak jól.
A mandulát egy tálban összekeverem a mézzel és az olajokkal. Ha ez megvan és olyan kellemesen ragacsosan érintkezik az egész, mint nyáron a Soundon a sok lelkes részvevő, akkor egy tepsire helyezett sütőpapírra helyezem. Szépen szétterítve. Jól meghintem gazdagon tengeri sóval. Majd irány a sütő 180 fokon 10 percre. Ezután 10 perc hűlés is kell. Ez ilyen. "Heat up, cool down"
Bedobom az egészet a robotgépbe és max. fokozaton egy kis olaj hozzáadásával 5 perc alatt kész is  a krém. Ha nem használom fel mindet (nem zabálják fel a vendégek), akkor hűtőben még 1 hónapig kiválóan eláll.
Jöhet a szőlőlekvár. Ez még egyszerűbb. Nem is értem lassan, minek megyek nagyáruházakba. Tehát a szőlőt egy lábosba teszem, ráhintem a cukrot, ráfacsarom a citromot. Felforralom, majd 25 percig hagyom közepesen rotyogni. Kész, ennyi, nuku more feladat. 1 órát majd, ha lehet hagyjuk hűlni, hogy jobban besűrűsödjön. Nem rinyálok a kezdeti "50 perc alatt kész minden"-en. Aki türelmetlen ehet langyi ..rt.
És akkor a franciásítás. A libamájat, szép, ujjnyi vastag szeletekre vágom. Finoman beirdalom. Úgy kell vele bánni, mintha Édith Piaf lenne a kezem között.
Majd sózom és borsozom.
A serpenyőben a margarint és olívát nagy lángon melegítem. Addig a kenyereket - sima fehéret - megszabadítom a héjától.  Nem, nincs trükk. Nem kell elutazni Provencebe, Jean-Baptiste Charlotte-hoz baguette-ért.
Berakom egyszerre a libamájjal és oldalanként 2-3 percig hagyom sülni őket. A kenyér felszedi a felesleges olajat, a máj meg a maradékon gyönyörűre pirul. Fenséges lesz.
 
A pirított kenyérre finoman mandulavajat kenek. Ráhelyezem a libamájat. Majd a tetejére csorgatom a szőlőlekvárt. Mielőtt beleharapok és remegő térdel leülök, gyorsan töltök némi vörös pezsgőt, nehogy elejtsem az üveget,
Szólj hozzá