2015. nov 08.

Fasírt

írta: MeSh
Fasírt

img_1800.JPG20 személyre
elkészítés 200 perc


3 kg darált sertés lapocka
3 ek. só
3 ek. pirospaprika
3 ek. majoranna, kakukkfű
16 gerezd fokhagyma
5 szelet kenyér
5 tojás
zsemlemorzsa

Ha egy lagzi jön, akkor sok fasírt megy. S tényleg az igazi magyar húsgolyónak akkor érdemes nekilátni, ha komolyabb vendégseregre számítunk. Legyen már értelme, hogy napokig fokhagymaszagú a kezem és előcibáltam a fritőzt.
Először is meg kell inni egy stampót, mert sok lesz a meló. Ezután nekiveselkedhetek... a sörnek.
A fokhagymákat megpucolom és átpréselem. Ez nagyon unalmas rész. Most már érthető a kezdés. Ezalatt beáztatom a kenyeret. Nem egyben, hanem szétcincálva.
Az összes hozzávalót egy nagy edényben összegyúrom. Persze a kenyér kinyomkodva és a tojáshéj szemétbe dobva.
Ez előtt kikészítettem a tálcákat, amire majd teszem. Plusz a frítőzt is készenlétbe helyezem. Valamint - mivel sokáig mancsos lesz a kezem-, a hűtőből kiveszem a munkasört is.
Ha az elegy kész – érdemes kóstolni, s ha kell ezt-azt hozzáadni -, akkor markolok, gyúrok, szemlemorzsába forgatok és tálcára helyezek. Ismétlem 30x. Kortyolok. Keresek egy másik tálcát. Markolok, gyúrok, forgatok és tálcára helyezek. Ismétlem 25x, mert kisebb volt a tálca. Kortyolok. Egy adagot beteszek a fritőzbe. Markolok, gyúrok, forgatok 52x. Ez a tálca kör alakú volt és nagy. Kortyolok. Kiveszem a kész fasírtot és cserélek. Ezeket ismételgetem a végtelenségig.
Ha volt eszem, akkor egy filmet megnéztem a készítés alatt és leosztottam a többi feladatot másoknak.

Golyókat rakhatom halomba, egymás mellé, akárhogyan. A lényeg, hogy menet közben annyit eszem belőle emennyi jólesik, senkinek nem fog feltűnni, hogy 210 db helyett csak 200 db lett. Inkább, hogy a sörök hiányoznak a hűtőből.

Szólj hozzá