2015. okt 11.

Coq au Vin óriás Fusillivel

írta: MeSh
Coq au Vin óriás Fusillivel

coq_au_vin_fusillivel.jpg4 személyre
elkészítés 80 perc

75 dkg kakas
15 dkg bacon
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 nagy répa
10 dkg gomba
3 ág kakukkfű
2,5 dl minőségi száraz vörösbor
1 dl csirke alaplé
só, bors, liszt
25 dkg óriás Fusilli

Miután meghagytam a hetyke bajuszt és csíkszakállat, burzsoá fejjel, természetesen, irdatlan lekezelően, elmagyarázom tudatlan vendégeimnek, hogy boros kakast esznek tésztával. Jó hentes meg olasz speckó bolt a környéken azért nagy előny.
Összevágom a bacon-t és olívaolajon 8-10 perc alatt közepes fokozaton serpenyőben megpirítom. Ha kimaradt a reggeli és előző nap teljesen véletlenül buliztunk, akkor pótlás végett 3x annyi baconnel dolgozhatunk.
Ha megpörcent, akkor kiszedem és papírra teszem. A húst besózás, borsozás és lisztezés után a fennmaradt olajban 3-3 perc alatt megpirítom. Kiveszem és félre rakom. (Itt jut eszünkbe a francia klasszikus „papüla padon lábánszőr lekopottdemánő”)
A hagymát apróra, a gombát csíkosra a répát meg diagonálisra (újabb lekezelő magyarázatot lehet tartani, hogy az mi) vágom. Serpenyőben pár perc pirítás után mehet rá a zúzott fokhagyma, vissza a pörc, a bor, az alaplé és a kakukkfű. Nomeg a kakas.
Ahogy elkezd forrni, visszaveszem 6osra (9ből) és fedő alatt hagyom, hogy megtörténjen aminek meg kell 50 perc alatt. Ennyi idő elég, hogy a tésztát 3szor is ki tudjam főzni. Persze csak ha kétszer egymás után zsinórban elrontom, de annyira nem volt jó a buli tegnap.
Ezután jön a trükk vagyis astuce. Ha megvagyok, kimerek mindent a léből és újra alákapcsolok. 15 perc alatt mennyeien besűrűsödik a pác, amit majd rálocsolok mindenre (jó...a vendégekre nem).

Tálaláskor előkapom a maradék minőségi boromat. Hacsak fel nem itták az ételért jópofizó, barátnak nevezett egyedek. Mindent egymásra halmozok – az élvezeteket is – és egyszerűen fogom magam és jóllakok.

Szólj hozzá