2015. júl 19.

Vörösboros hátszínpogácsa, gombás rakott makarónival

írta: MeSh
Vörösboros hátszínpogácsa, gombás rakott makarónival

vorosboros_hatszinpogacsa_gombas_rakott_makaronival.jpg8 személyre
elkészítés 110 perc

1 kg marha hátszín
Bacon, mustár, só, bors
3 dl Cabernet
1 kocka marhahúsleves kocka
50 dkg bacon
50 dkg makaróni tészta
35 ml Sóhaj szósz (speckó) vagy sima paradicsomszósz befűszerezve
4 db paradicsom
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
15 dkg feketeerdei vagy jobbfajta sonka
30 dkg gomba
oregánó, kakukkfű, só, bors, cukor
olívaolaj, füstölt sajt

Hátszínt vallok rögtön. Örömfőzés barátnál és Ő lista alapján beszerez mindent. Valamint lelkiismeretes és precíz lévén, rengeteg fehér, barna és magas faktorszámú sört is megvételez. A lakásuk már csak grátisz a főzés színteréül. Tehát könnyű szintről van az indítás.
Először a makaróni, tésztán kívüli, rakott részét készítem el. Előveszek egy serpenyőt, olyan 32cm átmérőjűt és 5cm magasat. Igen ez annyit tesz, hogy kb. 4 literes (RnégyzetPI*h-amiKöbcenti-átváltvaMiniliterbe). Alját ellepőnyi olíva olajat locsolok bele. A hagymát és a fokhagymát lereszelem. A paradicsomot és a gombát apróra vágom.
A hagymákat megdinsztelem. Ha ez megvan, akkor mehet rá a gomba, Ez elkezd levet ereszteni és fonnyadni, mint Dezsőke a kerti partiban hajnali 3kor. Ekkor beleteszem a sonkát – amit szintén apróra vágtam - és a paradicsomot. Kevergetés mellett, hamar krémes állagú lesz. Mehet bele az oregánó, kakukkfű, só, bors (ek.) és cukor (tk.). 3 perc 47 másodperc múlva mehet rá a Sóhaj. Ezzel összerottyantom. Leveszem a tűzről, amíg megreszelem a sajtot.
Természetesen a tésztát közben megfőztem, és a 200 fokra előmelegített sütőbe a megfelelő tepsibe tettem.
Jól összekeverem a tésztát a szósszal és ráteszem a sajtot. Sütőbe vele, amíg bézs színű nem lesz.
Jöhet a hús. Ami bélszínnek indult, de nem volt, viszont a barát az évszázad legszebb hátszínjét szállította helyette. S anatómiailag csak egy vonásra vannak egymástól.
Ez egészet kockákra vágom. Érzésre legyenek akkorák, hogy fél baconnel körbetekerhetőek legyenek. S ezt is teszem velük. Fogpiszkáló segítségével fogom össze őket.
Tányérra halmozás után sózom, borsozom és bekenem mustárral mindet. 10 perc a  felszívódási időegység.
Na most jön a mit-hova-miért-mimisvan játék. 3 perc külső rápirítás kell. A (barátom tulajdonában lévő) kontakt grillre halmozva a húst, megkapatom, barnára.
Ezután tepsibe teszem szorosan egymás mellé és ráöntöm a bort a szétnyomott leveskockával. Lefóliázom és 20 perc, 200 fok.
Majd fólia le és még 250 fokon 10 perc.

Most, hogy minden kész (mi is a sörök miatt), tányérra teszem és fogyasztjuk az étekkombinációt.
Felszisszenés után - nem a fokpiszkáló miatt ami keresztbe állt a számban -, hanem mert isteni finom, mosolyogva a poharamhoz nyúlok.

Szólj hozzá