2015. jún 21.

Mazsolás-Olívás Tapenade

írta: MeSh
Mazsolás-Olívás Tapenade

mazsolas-olivas_tapenade.jpg

4 személyre
Elkészítés: 20 perc

1 nagy baguette
50gr mazsola
100gr Kalamata olajbogyó
2 ek. petrezselyem
2 ek. kapribogyó
1 ek. olívaolaj
1 tk. friss kakukkfű
1 narancs
1 gerezd fokhagyma
kecskesajt


Ha éjszaka többször is arra riadtunk fel, hogy a rulettasztalnál ránk kiabálnak, hogy „rien ne va plus”, akkor evidens, hogy reggelire a dél-francia provance-ból származó tapenade-val csillapítjuk a sokkot.
Felszerelkezem a séfkésemmel, mert ez az egyetlen fontos kellék a vágódeszkán kívül. Mivel amilyen egyszerű, annyira finom.
Az olívabogyót (magmenteset) a kapribogyót (tapeno) és a mazsolát (nyugi Tádé, nem a haverodat) apróra vágom. Egy tálba velük.
Mehet rá a nagyonapróra vágott petrezselyem és kakukkfű, valamint a narancs ¼ reszelt héja. Rálocsolom az olívaolajat majd ráfacsarom a narancs felét. Miután megsóztam, jól összeforgatom.
Viszont, ha van otthon többfunkciós robotgép, akkor a fentieket egy medium gombnyomással kiválthatom (itt lélegezhet fel, műkörmös, szolifan, palotapincsi tulajdonos Barbika).
A baguettet, ami normál esetben 40-45 centis (Ken meg itt vesz kompenzáció gyanánt még két sportautót), ferdén felszeletelem és megpirítom.
Majd megkenem mindkét oldalát fokhagymával és ráteszek kecskesajtot (lehet helyette Feta vagy más karakteresebb). Erre ráhalmozom a tapenade-t.
Fini! (igen a kaja az, de ez most franciául a the end)

Miután egy jó roppantással megkóstoltam, nehéz eldönteni, hogy a pezsgőért vagy roséfröccsért nyúljak.

 

Szólj hozzá