2015. jún 14.

Fehérboros-majoránnás kacsamell hagymás törtkrumplival

írta: MeSh
Fehérboros-majoránnás kacsamell hagymás törtkrumplival

boros-majorannas_kacsamell_hagymas_tortkrumplival.jpg

6 személyre
elkészítés 70 perc

3 pár kacsamell
1,5 dl Juhfark
4 gerezd fokhagyma
3 fej vöröshagyma
1 kg krumpli
10 dkg margarin
3 ek. majoranna
só, bors

Walt Disney-nek nem szabad elmondani mit tettünk Tiki-Niki-Viki trióval.
Fogom a melleket, amik szép egyformák és tüzetesen átvizsgálom (hogy a főzésről mindig más jut eszünkbe). Ha a bőrén találok még szőrkéket, akkor azokat – miután felhívtam a hentest és finoman leszidtam – kihuzigálom kézzel vagy csipesszel. Majd hosszába és keresztbe irdalom, egyenletesen, négyzethálósra. Figyelek arra, hogy csak a bőrét, és a kés ne szaladjon bele a húsba. (Szegény Freddy Krueger itt dobja el a receptet).
A fokhagymákat szálasra vágom. Majd fogok egy mellet és a húsos részt megdöfködöm, kb. 10 helyen (vagy mégsem dobta el?) és belenyomom a hagymákat. Ezután mindenhol bedörzsölöm alaposan sóval és a nem „héjas” részeket vastagon majoránnával.
Jöhet a kéreggyártás, ami szebbé és fogyasztásra alkalmassá teszi a mellen a bőrt. Serpenyőt felforrósítom és beledobom a húsokat. Semmi nem kell alá, mert a kacsabőrből elég sok zsiradék kijön. Pont ezért kezdem a „hátán”…mint a sátán (félelmetesen gyenge igen, de kell a kontraszt a kajához), ahol 3-4 percig pirítom, maradék fokhagyma odadobálásával. Amikor gyönyörű barna, akkor megfordítom és 1-2 percet ott is kap.
Tepsibe helyezem utána mindegyiket „kockás inggel” felfele és aláöntöm a zsiradékot meg a bort. Ami épp megmaradt az üvegben, mert a digitális sütőn való játék (a megfelelő funkció keresésekor), a "pittyen-iszom", majdnem elillantotta.
Mehet rá a fólia és 200 fokon 30 perc után a 15 perc 240-es rápirítás.
Köretnek kiváló a hagymás törtkrumpli. Ez rettentő egyszerű, mert minden magyarnak veleszületett tehetsége. Vagyis az apróra vágott hagymát megdinsztelem a vajon, majdnem pirulósra és beledobom az összetört, megfőtt krumplit, sózva. Ennyi. Kevergetem természetesen, mert a kamion is csak lejtőn gurul magától…

Ha van otthon aszalt vörös áfonya, akkor tehetünk hozzá. Ám a lényeg most is csak egy, hogy menet közben legyen miben úsznia a kacsáknak.
Szólj hozzá