2015. máj 31.

Mozzarella en carozza – rozs style

írta: MeSh
Mozzarella en carozza – rozs style

mozzarella_en_carozza_barna_style.jpg

4 személyre
Elkészítés: 30 perc

8 szelet rozskenyér (bátrabbaknak teljes kiőrlésű)
8 szelet prosciutto sonka
2 db mozzarella sajt
8 db friss bazsalikom levél
2 dl paradicsom püré
3 tojás
2 ek. petrezselyem
8 szem koriander
zsemlemorzsa
olívaolaj, margarin

Olaszok tuningolt bundás kenyere ez, mely inkább nálunk misztifikálódik túl. De tényleg egy tökéletes reggeli, egy pihenősre tervezett naphoz. Persze miután ezzel kifárasztottam magam.
A kenyér része a legmegfontoltabb. Elvileg fehér kenyérből kell csinálni. Viszont rozskenyérből sokkal finomabb, pláne teljes kiőrlésűből. Viszont! Ehhez nagyon finom kéz kell.
Itt már biztos, hogy mindenki azzal fogja csinálni, mert ez a felhívás olyan, mint a fizetős piszoárnál. Ott is csak az a tálka van teli, ahova a kiírtak szerint a hosszabb célszerszámmal rendelkezők fizessenek.
Fogok egy kenyeret és megkenem paradicsom pürével. Erre ráhelyezek egy ujjnyi – felhívás most nincs – vastag mozzarellát, két friss bazsalikom levelet, s a tetejére a sonkát. Majd lezárom szendvics forma szerűen. A három tojást alaposan felverem, és belekeverem a petrezselymet és a tört koriandert.
Jöhet a finom kéz. Az egészet fogom és beleforgatom a tojásba. És igen, amikor már próbálom megemelni, a kenyér a teljes kiőrlés magvainál, máris dobja szét magát. No és még a zsemlemorzsában is meg kell forgatom őket. Kézremegés ellen viszont nagyon sok, jófajta, folyékony gyógyszer van.
Serpenyőben felolvasztok margarint és olíva olajat, ami azért kell, mert magasabb a forráspontja és nem ég le a margarin.
Kéztorna következő eleme jön. Lapos szedőkanállal – a lapátformájúval - alányúlok a kenyereknek és a serpenyőbe helyezem. Ha szétjött, pech. Ilyenkor lehet idegbeteg módon széttrancsírozni az egészet és úgy megsütni. Ha egyben maradt, akkor 1-2 perc után ismét alányúlok és a tetejét megfogom a lapos keverőkanállal, szedőre merőlegesen és átbuktatom az egészet. Már azért stabilabb, mert az alsó rész összesült. Ha mindet megforgattam és egyben vannak, akkor total happiness, mert már nem lehet baj. 1-2 perc és ki is vehetem. Voálá. Minden megpirult, megolvadt.

Saláta ágyon szervírozom, félbevágva, hogy guszta módon folydogáljon a sajt kifele. Mivel reggel van, a 100%-os grapefruit levet bontom hozzá. Persze, ha tényleg überlazulós a nap, akkor félszáraz pezsgő dukál.

Szólj hozzá