2015. máj 10.

Csirkés Chilis tortilla

írta: MeSh
Csirkés Chilis tortilla

bandi_tortilla_1.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc

8 db chilis tortilla lap
16 szelet fekete erdei sonka
8 szelet gouda sajt
½ kg csirkemell
2 db paradicsom
1 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 sárga kaliforniai paprika
20 dkg ruccola saláta
olívaolaj, margarin (5 dkg)
só, bors, majoranna
öntet

Civilizált, gyorsétterem díszvendégként, azért saját magam is sepcerc alatt, két liter kannás bor áráért, kaját gyárthatok, olyat, amiért tini korom óta sorban állok. Akármilyen ízvilággal. Sokkal jobbat.
Igaz, úgy hogy a tortilla lapokat készen veszem és nem én csinálom. Megtehetném, de az egy párhuzamos univerzumban történik.
Minden hozzávalót előkészítek, hogy utána csak az egyenletes töltési folyamattal kelljen foglalkoznom.
A paradicsomot szálasra vágom, a paprikát meg nagyon kicsi kockákra. Ruccolát megtépem cseppet (fantáziakép: főnökasszony). S ezeket félre rakom.
A csirkemellet először félbevágom, majd nagyon vékony csíkokra. A lilahagymát és a fokhagymákat is. Serpenyőben a margarint felolvasztom. Játszásiból úgy, hogy a fokhagyma a tetején van és sarkvidéki jégtábla olvasztást imitálok, pingvinekkel rajta. Gyorsan rádobom a lilahagymát, a csirkét, sót, borsot, ek. majorannát. Majd 5 perc alatt „májküldzsekszonítom”. Ha készen van, leszűröm.
Kezdődhet a csavarás. De előbb a sütőt bekapcsolom 225 fokra melegedni.
Fogok egy tortilla lapot és ráhelyezek két lehelet sonkát, arra egy nagy (csomagolva, szeletelve kapható, 5x10 cm-es) goudát. Megszóróm az olivában átforgatott ruccolával, majd teszem rá a csirkét. Rádobok a paradicsomból és a paprikából is a frissesség érzete miatt.
Szépen elegyengetem az az egészet. Ja! Mindent úgy tettem fel, hogy az alsó negyede a torillának teljesen szabadon maradt, felhajtás végett. Hengergetek és hajtásnak lefele tepsibe rakom mindegyiket. 5 perc a sütőben és teljesen készre sül. Azaz a sajt annyira megolvad, hogy összetartja az egészet, mint jó parasztgazda disznóvágáskor a rokonságot. S ekkor bontom a pálinkát is stílusosan.

Picit kihűlve, rettentő finom. Egy ostorosi rose-val tálalva meg is van a harmonizáció, mind íz, mind színügyileg. S az egész a kanapén döglés egyik legjobb előtörténete.

Szólj hozzá