2015. ápr 26.

CocaCola sonkás, lilahagyma chutneys szendvics

írta: MeSh
CocaCola sonkás, lilahagyma chutneys szendvics

cocacola_sonkas_lilahagyma_chutneys_szendvics.JPG8 személyre
elkészítés 2,5 óra

1,25 kg füstölt kötözött sertés lapocka
8 fej közepes lilahagyma
1 fej vöröshagyma
12 gerezd fokhagyma
5+2 evőkanál barnacukor
1 dl balzsamecet (vörösborból készült)
1 dl víz
1,5 dl vörösbor
1 ek. mustár
1,5 liter Coca Cola
30 dkg red cheddar
20 dkg ruccola saláta
0,5 kg rozs kenyér
só, bors, chili, curry


Tény, hogy a vendégek érkezése előtt 3 órával neki kell kezdeni a dolognak, de hát szeretünk főzni és ettől a szendvicstől eldobják az agyukat (már persze, ha értelmes vendégeket hívtunk).
A hús, minden hentesnél kapható kiszerelés. Sőt a nagyáruházakban is így vágják hozzám.
Első lépésként a sonkát felrakom gyöngyöző vízben főni, a vöröshagymával, 3 gerezd fokhagymával és 8 egész borssal. 45 percig. Itt úgy tűnhet Húsvét lesz, de nem. No para, no nyuszi.
Második lépés a chutney. Megpucolom a lilahagymákat és szálasra vágom. 2
gerezd fokhagymát akármilyenre. Ez teljesen önálló. Ha a kis négyzetek tetszenek, akkor olyanra.
Kevés olajon üvegesre pirítom. Kevés sót teszek menet közben hozzá. Olyan csipetnyit. Curryt, chilit érzésre. Ésszel. Nem is muszáj. Nem mindenki szereti. De azért egy minimális, az ízek miatt nagyon jót tesz neki. Ha ez megvan akkor félreteszem.
Vagy ebben a serpenyőben - a hagyma műanyag tálba való átemelése és papírral való kitörlés után -, vagy egy másikban karamellizálom a cukrot. Attól függ mennyit akarok mosogatni.
Azt úgy, hogy max. hőfokon néha-néha rázogatom a cukrot. Oszt egyszer csak elkezd jól folyósodni. Ha már majdnem mind folyós, ráöntöm a balzsamecet-víz-bor kombót.
Nem ijedek meg, hogy a cukor hirtelen kemény lett, - mint Petya, két sörtől a kocsmában - pikk-pakk felolvad majd. Hozzáteszem a mustárt is.
Hagyom, hogy elkezdjen rotyogni.
Utána beleteszem a hagymát és lassú tűzön (azaz, főzőlapon: 9-es osztáson a 4-es fokozat, barlangban: 14 rőzséből elveszek 8-at) főzőm kb. 45 percig.
Aztán még felcsavarom max-ra (értelemszerűen) és 5-10 perc alatt sűrűbbre rottyantom.
Harmadik lépésben az előfőzött húst átemelem egy tepsibe. Leszedem róla a hálót, (mint az esti randipartnerről a harisnyát) és megdöfködöm, majd a lukakba beletömködöm...a maradék felnégyelt fokhagymákat. Majd bedörzsölöm a tetejét 2 ek. barna cukorral. Alá-és egy kicsit rá-öntöm a kólát.
240 fokon 20 perc után 190 fokon 60 percig sütöm. Nagyon szép színe lesz és a külső ropogós kéreg alatt, finom puha marad a belseje.

S az agyeldobós szendvics kinézete: egy vékony szelet rozskenyér, arra egy szelet sonka, arra ruccola, arra lilahagyma chutney, arra reszelt red cheddar. Mellé nagyon gyorsan búzasört öntök, hogy a gravitációt segítse.

Szólj hozzá