2015. ápr 05.

Húsvét, avagy a sonka, a tojás és a zöldellő hagymatő

írta: MeSh
Húsvét, avagy a sonka, a tojás és a zöldellő hagymatő

husveti_sonka_tartozekokkal.jpg

8 személyre
elkészítés 70 perc

1 kg. hőkezelt, kötözött sertés lapocka
15 tojás
6 szál újhagyma
1,5 dl száraz fehér bor
6 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 babérlevél
10 szem egész bors
10 szál újhagyma
torma

Miután teljesen természetes módon elfogadtuk, hogy jön a nyuszi és tojásokat rak, ráadásul színeseket, nem maradt más hátra, mint beszerezzük a sonkának valót.
Ez így volt mindig is a múltban, és még 2815-ben is így lesz.
A hentesnél – a többi száz résztvevőt ignorálva – kérek egy szép sertéslapockát. És kapok is, mert bennfentes vagyok. A többieknek meg elég, ha a nyuszi hozza ezt is.
Természetesen mindenki olyan húst választ, amilyet szeret. Combot, lapockát. Lehet nyers, hőkezelt, hagyományosan vagy gyorsan pácolt , füstölt (egy éjszakai áztatást igényel) vagy füst ízesített. Én a lapockát preferálom.
Előkapom a lábost és beleteszem a húst és ráöntöm a bort, amit hihetetlen akaraterővel nem fogyasztottam el fröccs formájában. Mehet rá a fokhagyma és a vöröshagyma is félbe vágva. Az egész borsokat és a babérleveleket is ugyanerre a sorsra juttatom. Majd az egészet nyakig öntöm vízzel, mint majd a lányokat kölnivel.
Ahogy a hiedelem is tartja, a húst annyi órát kell főzni, gyöngyöző vízben, ahány kiló. Azért villa szurkálással ellenőrzöm menet közben eme állítást.
Ez idő alatt a jó magyar ember, biciklivel árokba borulósra issza magát, egészségügyileg is javallott szilva, körte, alma és egyéb levekkel.
Viszont, most ehelyett felteszem a tojásokat főni (ha rengeteg időm van, akkor a kihűlt sonkalében tehetem ezt) és csokorba szedem az újhagymát, mint a legszebb inkaliliomot.
Ha készen van a hús, akkor kiemelem egy tányérra és hagyom hűlni felszeletelés előtt.
A torma még lényeges pont. Ne legyen majonézes vagy gyengus. Akkor jó, ha egy kiskanállal beveszek, akkor először a torkom, majd az orrom csavarja iszonyatosan és aztán átszáll az egész a fejem búbjára.

Ha a fejenként 370 forintos kaja elkészült és még van fröccsnek való, akkor legjobb, ha fonott kaláccsal abszolváljuk az egészet.
Szólj hozzá