2015. már 22.

Óvári sertésszelet Hasselback burgonyával

írta: MeSh
Óvári sertésszelet Hasselback burgonyával

img_7106.JPG4 személyre

elkészítés 70 perc

8 szelet sertéskaraj
8 szelet sonka
50 dkg csiperke gomba
30 dkg Óvári sajt
8 ek. olaj
10 dkg margarin
8 db krumpli
4 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
só, szerecsendió, liszt
kakukkfű, majoranna

Mert szeretjük, ha a külföldi vendég imígyen viccelődik: "Hello hungry hungarians, Óvári is oh very tasty". És tény, hogy finom eme rétegezett ételhalom. Pláne, ha Hasselback burgonya van mellé.
A karajokat kicsit kiklopfolom, tehát most nem MMA módon, hanem pankrátorosan, csak alig érünk egymáshoz. Ezután megforgatom szerecsendiós-sós lisztben.
Előkapom azt a serpenyőt, amibe majd 4 szelet fér pont bele és félre is rakom. Mivel nem járt itt a gombapucoló és daraboló tündér ma sem és nekem kell megcsinálni. Ha done, akkor kikészítem a sonkát és a sajtot is (lereszelve).
A serpenyőbe beleteszem az olajat, a margarint és a felvágott fokhagymát. Ebben 2x4 alapon - ezért a gazdaságos serpenyő választás - megsütöm a húst. Úgy, hogy: 1 perc és fordít, 1 perc és fordít, fröcsög és ordít, 1 perc és fordít. Majd a tepsibe rakom. A visszamaradt löttyöt leöntöm és mehet a serpenyőbe a gomba. Összerotty és kész. Kicsit megkapatom a sonkát is.
Jöhet a rétegezés. Miután elhelyeztem a karajokat, rájuk illesztem a sonkát. Erre púpozom a gombát és utána szórom meg sajttal. Ezek után fog látszódni, hogy mennyi ideje vagyok a szakmában (konyhában), és leesésmentes volt-e a rápakolós dolog, vagy úgy néz ki minden, mint amikor az epilepsziás kutyánk kijön a tócsából.
A csavar most jön, mert a krumplival kezdem az egészet, mert az az időigényes. Nevét onnan kapta, hogy először a svéd Djurgården szigetén csinálták, a Hasselback szállodában, 1953-ban.
Fogom a krumplikat és kb. 2mm-enként becsíkozom. Ha attól parázok, hogy átvágom a krumplit és sírva be kell fejeznem a egészet, akkor az irdalást egy kanálba teszem meg. Így nem tudom átvágni a krumplit. Ha ez megvan, akkor egy mozsárban összetöröm a fokhagymát a kakukkfűvel, majorannaval, sóval, olajban. Ezzel meglocsolom a krumplikat a tepsiben és 200 fokon, 50 percig sütöm. 15 percenként mindenképp érdemes átlocsolni az egészet (mint a gigánkat). 30 perc múlva meg ráöntöm a tejszínt is.
Ha ez megvan, akkor kiveszem és beteszem 10 percre az Óvári szeleteket.

Ha minden kész, vagyis, ha a 8,4 %-os, 7 balling fokos barna búzasör is lehűlt, akkor két krumpli, két hús alapon elhelyezem a gyomromban.
Szólj hozzá