2015. már 01.

Marokkói bárányragu chutneyval, kuszkusz ágyon

írta: MeSh
Marokkói bárányragu chutneyval, kuszkusz ágyon

marokkoi.jpg

6 személyre
Elkészítés: 120 perc

1 kg báránynyak
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 chili paprika
40 dkg édes burgonya
20 dkg aszalt sárgabarack
40 dkg paradicsom konzerv
25 dkg kuszkusz
½ liter zöldség vagy húsleves alaplé
2 dl Wellington Mild Chutney
4 tk. római kömény
4 tk. koriander
1 ek. só

Az egész a chutneyval kezdődött. S, hogy rögtön az elején tanuljunk is valamit – később úgysem fogunk -, hindi eredetű szó jelentése: nyalni. És valóban, aki megkóstolja valamelyik változatot, megnyalja utána mind a tíz ujját, igen az ujját! Állagát, jellegét tekintve, olyan mint a nagyi lekvárja. Csak savanyú, csípős, mézes, sós keveréssel.
Szóval kell egy barát – nekem a „kéktányéros” – aki külföldi útjairól hazaérve cselendzsel. Dél-Afrikából hozott Chutney, ebből kell valamit összecsapni!
A bárány beszerzése kis hazánkban nem egyszerű dolog, előre be kell jelenteni a hentesnél. És akkor is előfordulhat, hogy felengedés után ott virít benne a cetli, hogy” from New-Zeland”. Nem baj, földrészeket átölelő kaja lesz.
A húst – miután lehártyáztam – felkockázom 2x2-re (SI: cm), és átmosom alaposan. Serpenyőben, nagyban, mert sok lesz a katyvasz, a két apróra vágott hagymát megkapatom. Átforgatom benne a báránykát, amíg színt nem kap. Ám mielőtt ezt megtettem volna, a fokhagymát, a chilit és a fűszereket, némi olívaolajjal összetöröm mozsárban. Ha nincs vagy direkt letagadjuk, akkor zacsiban verem agyon az összetevőket klopfolóval. Ez rámegy a húsra, 3 dl vízzel együtt. Hőfok vissza és rotyogtatok egy háromnegyed órát. Míg szívom magamba az illatokat (...és a sört), összevágom 1/3 kisujjnyira a burgonyát és a barackot. Ezt átforgatom a chutneyba. Beteszem a paradicsommal együtt a serpenyőbe a húshoz.
10 perc max. hőfok, utána megint visszaveszem és még 32 perc. Kevergetést nem említettem, mert ez teljesen természetes. Míg újból rottyan, csinálom a köretet.
Kuszkusz, köretnek remek és egyszerű elkészíteni is. Lábosba vele és felöntöm az alaplével. Takarékra kapcsolva 10 perc alatt bemelegszik és megszíjja magát. Ezután, ha nagyon igényes gurmék vagyunk 5 dkg vajjal lehelet finoman masszírozunk rajta (vagyis átfésüljük), hogy ne ragadjon.

Akárhogyan is tálalom, körbe, karikába, négyzetesen, vertikálisan vagy horizontálisan megtörve a teret, a lényeg egy marad. Megkóstolás után csak annyit préselsz ki a szádon (a közben befele áramló komló mellett): Jesszusom, de finom!
Szólj hozzá