2015. jan 04.

Füstölt lazacos, olívabogyós muffin

írta: MeSh
Füstölt lazacos, olívabogyós muffin

fustolt_lazacos-olivabogyos_muffin.jpg

8 személyre
elkészítés: 70 perc

40 dkg liszt
4 tojás
2 dl főzőtejszín (10%)
1,5 dl olaj
30 dkg füstölt lazac
10 dkg fekete olívabogyó
1 db sárga kaliforniai paprika
2 szár bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
koriander, só bors majonézes tormakrém
kapor

Rossz beidegződés, hogy egy muffin csakis csokis lehet. Mintha azt mondanánk, hogy almából csak ivólevet lehet készíteni. Tiszta abszurdum. Eltérő a természetesen megszokottól, de jó.
Füstölt lazac beszerzése kétféleképp lehetséges: vagy medvének születtünk, és kikapkodjuk a folyóból, majd turisták otthagyott tűzrakója felett füstöljük; vagy megvesszük a boltban. Ha megvan, akkor apró kockákra vágom, csakúgy, mint a paprikát.

Olívabogyó már icipicit türelemjáték. Ha megúsztam idegroham nélkül a 10 deka kikanalazását a direkt szűk nyakú üvegből, akkor az egyenkénti félbevágás és csíkozás jótékony, terápia jellegű. Félre is teszem az eddigiekkel együtt.
Egy nagy tálba beleöntöm a lisztet, a nagyon felvert tojást, az olajat és a tejszínt. Előgyúrom a masszát. De most nem vagyok erőművész hangulatban, ezért a robotgéppel csinálom. Utána belehajítom a lazac-olíva-paprika kombót. Egy gyors 197 mp-es kavarás, és beleszóróm a sót, borsot, az apróra vágott bazsalikomot (friss a legjobb (ha továbbra is medvék vagyunk, akkor van otthon a méz mellett)), a nyomott fokhagymát és a 14 szem tört koriandert. Újabb összedolgozás következik.
Sütőt előmelegítettem 180 fokra celsiusilag. Amíg ez történik, a muffinsütőbe beleteszem a szilikon kosárkákat. Ha nincs, akkor minden árkot ki kell vajazni, és meghinteni liszttel. Mehet bele a massza. De csakis úgy, hogy nem karimáig, mert minden tészta megkel, és megnő. 30 perc alatt (átlagos Yogi Bear élettartamhoz viszonyítva ez nekik 17.14 perc) megvan az első 12 darab. Utána kiszedem, újratöltöm, és mehet a következő menet.

Tálaláskor felvagdosom, nyakon nyomom majonézes tormával, és meghajazom kaporral. Mellé kiváló egy laza(c) fröccs..

Szólj hozzá