2014. dec 25.

Aszalt szilvával, almával töltött narancsos kacsamell

írta: MeSh
Aszalt szilvával, almával töltött narancsos kacsamell

Aszalt szilvával, almával töltött narancsos kacsamell.jpg8 személyre
Elkészítés: 1 óra
 
2 egész bőrös kacsamell
20 dkg aszalt szilva
2 db alma
½ narancs
2 db zsemle
16 szelet bacon
3 dl bor, tej
2 db tojás
1 ek. gyömbér, szerecsendió
só, bors


Nem az olcsó kaják közé tartozik, de hát Dagobert bácsi sem ezt szimbolizálja. Ez egy remek téli, karácsonyi étek.
A kacsamelleket szétszedem, így kapok négy egységet. A bőrt keresztbe beirdalom kb. 2 centinként, de vigyázva, hogy a husiba ne vágjak bele. Ha mégis megtörténne, akkor kortyolok egyet a forralt boromból, és úgy teszek, mintha mi sem történt volna.
Megfordítom a husit, és itt is 3x beirdalom.
Mielőtt mindezt megcsináltam volna, a zsemléket tejbe, az aszalt szilvákat meg minőségi vörösborba áztattam.
Jön a mancsolás. Hivatalosan a szilvát lecsepegtetem, de magyar ember nem hagyja elvészni a borát, így inkább leiszom a bort a szilváról, és apróra vágom. Edénybe vele. Jól kinyomkodom a zsemlét, és az is mehet az edénybe. Ha már így nekiestem, akkor a tojást és a fűszereket is beledobom a reszelt almával együtt. Ráfacsarom a fél narancsot. Ha mániákus lennék, akkor e művelet alatt meghallgathatnám a Dzsingülbellszt. Massza kész, és félretéve, amíg kacsázom. Kézmosás.
Na, logisztika következik. Sütő spárgát hosszában lefektetem, arra keresztbe teszek négy bacont, amire keresztbe - azaz eredetileg hosszában rakom a kacsamellet. Kézzel érzésre tölteléket kenek rá, az irdalásokba külön figyelemmel masszírozva. Most még akrobata rész is jön. A mellet felhajtom a töltelékkel, két kézzel. Bal kézzel fogva tartom, míg a baconöket felhajtom jobb kézzel. Azután jobb kéz elenged, spárgát köt, és meghúz. Mindkét kézzel kétszer spárgázok még.
Jobb volt ez, mint az echte ungarische lólengés.
Előmelegített 210 fokos sütőben 35 perc alatt készen is van, hagymás tört krumplival tálaljuk.

Az ebéd után a megmaradt bőröket lepirítjuk, és békésen, hóesést nézve elfogyasztjuk, mivel karácsonyra javasolt. Ám ha nyáron készült, akkor a szomszéd úszódresszes testét bámuljuk, amint füvet nyír.

Szólj hozzá