2014. dec 07.

Vörös lazac spenótos gombaágyon

írta: MeSh
Vörös lazac spenótos gombaágyon

voros_lazac_spenotos_gombaagyon.jpg
4 személyre
elkészítés 25 perc

50 dkg lazacfilé
40 dkg csiperke gomba
30 dkg bébi spenót
5 koktél paradicsom
3 gerezd fokhagyma
10 dkg margarin
tengeri só, bors,
friss rozmaring

Piroskát, nagymamához menet, még a farkas előtt lenyúlom kiskosárilag, benne minden jóval. Így megspóroltam a piacra menetelt, meg a szívinfarktust a lazac kifizetésekor.
S ez a kaja villámgyors, nagyonfincsin exklúzív, megdícséréses végkimenetellel.
Ennek tudatában a megmosott gombát felcsíkozom, a fokhagymát 2 mm-es szeletekre karikázom, a paradicsomot 125 egyforma egységre vágom, a spenótot pedig megmosom, és kirakom száradni.
Serpenyőbe beledobom a margarint és a hagymát, max hőfokra kapcsolva. Amikor a margarin
folyékony lesz, beleteszem a gombát. Egy perc után meg-tengeri-sózom, késhegynyivel, és visszaveszem közepes hőszintre. Várok két percet (mint az első randi végén az elköszönős csók előtt) és beleteszem a paradicsomot. Ezzel egy percig kavarom, és rádobom a spenótot, meg a kb. 2 friss szálról lecsipkedett rozmaringot. Fedő rá, és 3 perc. Megfonnyadt. Megint max hőfokon 3 perc kavargatás, és kész is. Ezután kiveszem a serpenyőből, és kilapátolom ágynak.
A fennmaradó lébe berakom a halacskákat „héjával” lefele. Cseppet megsózom megint. Így hagyom egy darabig. Utána érzésre fordítgatom 1-2 percen keresztül (mint második randi végén a delikvenst), és meg is van. Valamint itt, hogy a hölgyek is megértsék az evolúciót: a lazacokról:
az ívási időszakban a hímek pofája fényessé és olívazöld színűvé válik, fekete foltozással a felső állcsonton. Zsírúszója és farok alatti úszója vörösek lesznek…

Csinálhatok mellé rozmaringos steakburit is, de felesleges… folyton zabálni...
Inkább egy kis chardonnay-t bontok, hogy meglegyen a természetes közeg.

Szólj hozzá