2014. nov 23.

Küklopsz

írta: MeSh
Küklopsz

A szem.jpg

4 személyre
Elkészítés: 40 perc

1 nagy rozscipó
25 dkg darált sertés
6 tojás
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 szelet bacon
zsemlemorzsa
só, bors, margarin
kakukkfű, koriander
mustár, BBQ szósz
zöldségek

A "namivanotthon" kategória győztese, legjobb mellékszereplőkkel. Mert a konyhában szétnézve a tojás, a cipó és a muffin sütő, halomba rendeződése ad ihletet (de nem a rendrakáshoz). Ebből is vendégeknek való vacsi lesz.
A sütő bemelegedése alatt akcióhős mozdulatokkal összedobom a húspogácsákat képező massza alapot. Egy tálba megy a husi, egy tojás, a hagymák – vágva és reszelve -, bacon kockázva, só, bors, kakukkfű, koriander, pici mustár és BBQ szósz összedolgozásra. Feldúsítva némi morzsával. Első Oscar-díj.
Na most, kikenem a muffin sütő alját margarinnal. Célszerűen megsaccolásos alapon, nem, mint a félkegyelmű, nyakig vastagon mindenhol. Egyenletesen belehordom a mélyedésekbe a masszát. Több lesz így a húspogácsa, mint indokolt, de majd megeszem. Sütőbe téve 200 fokon 25-30 perc.
A rozscipót horizontálisan 4 egyenlő belső részre vágom, úgy hogy vertikálisan állítom, és fentről megyek lefele, körbeigazításos mozdulatokkal. Második Oscar-díj.
Kiszedem a belsejét úgy, hogy egy karimát hagyok. A tojásokat egy edényben felverem. Aki itt tojástartónak ébresztőt kiállt, az még mindig a félkegyelmű kategóriába tartozik.
Ha kész a husi, akkor nekilátok az utolsó fázisnak is.
Serpenyőben felolvasztott margarinon kicsit megpirítom a kenyérkarikát. Majd fordítás után a mértani középpontba helyezem a húspogácsát, és körbeöntöm tojással. Kicsit meg-meg lökdösöm a bugyborékolásnak indult tojást, hogy ne égjen le. Ezeket ismétlem minden egyes adagnál. Legjobb forgatókönyv Oscar-díj.

Szervírozás után, háromszögekre vágva – vékonyakra, az ízhatás miatt, hogy egy csík egyszerre landoljon minden együtthatóval a számban –, fogyasztható. Szilvás sört ne igyunk hozzá.
Szólj hozzá