2014. okt 10.

Mexikói gombás rakott palacsinta

írta: MeSh
Mexikói gombás rakott palacsinta

Mexikói gombás rakott palacsinta.jpg8 személyre
elkészítés 100 perc
 
palihoz:
10 tojás
50 dkg liszt
4 ek olvasztott vaj
9 dl tej
töltelékhez:
1 kg üszöggomba
3 db poblano csilipaprika
2 közepes vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
3 nagy paradicsom
2 ek olivaolaj
3 mk őrölt koriander
fehérmártáshoz:
½ vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
30 dkg vaj, 20 dkg liszt
7 dl tej
¼ dl tejszín, száraz fehérbor
1 mk kakukkfű, szerecsendió
sajt

Megpróbáljuk Pedrót, Gonzalót vagy Rodrigót leinni tequillá-ból, hátha elárulják a receptet, Vagy egyszerűen kérünk karácsonyra egy szakácskönyvet.
A palacsintát a „szokásos” módon csináljuk meg. Ezt egy jó magyar könnyedén megcsinálja, nem kell ezért mexikóba menni.
Ha nem tudunk üszöggombát (nem, nem a lábon nő!) beszerezni, frisset, amire itthon nincs is sok esély, akkor megvesszük konzerves változatban, vagy simán helyettesítjük csiperkegombával. Ugyanez a helyzet a poblano paprikával is. A Scoville skálán a capsaicin szintje (SHU) azonos a magyar erős hegyessel (google mehet keményen), arra cserélhető.
Hagymát, fokhagymát, gombát apróra vágom. A paradicsomot is, de azt előtte meghámozom –forró vízben fürdetem 5 percet és úgy szinte eldobja magától a héját - és kimagozom. A paprikát a grillen megfonnyasztom és utána vágom fel.
Lábost előveszem – persze igazi mexikóit, az olla-t – és bő olajon pirítom a hagymákat. Egy sör és egy tequilla elteltével beleteszem a gombát, paradicsomot, paprikát. Takarékon fél órát – jöhetnek akár újabb körök – sütöm, kevergetés mellett. Vége előtt mehet bele a koriander, só, bors.
A palacsintákba belekanalazok egy adagot és négybe hajtom. S teszem ezt vagy 20x még. Szépen, burkolómunkásokat megszégyenítő módon a tepsibe helyezem őket.
Mehet rá a fehér mártás. Nopersze miután elkészítettem. Azaz serpenyőben apróra vágott hagyma és 2 fokhagyma pirulás alatt beleteszem a lisztet adagolva. Hozzáöntöm a tejet, a tejszínt, a fehérbort – feltéve, ha nem néztük véletlenül tequillanak és ittuk meg – kakukkfüvet – ezt meg csak meg már nem szívtuk el – szerecsendiót és sót. Tűzön kb. 30 percig hagyjuk némi kevergetés mellett, nehogy odakapjon és besűrűsödjön. Utána a palacsintára halmozom reszelt sajt kíséretében. Sütőben 40 perc 20 fokon.

Végre valahára elkészült és iszonyat éhesen egységekre vágás után belapátolom, persze miután étvágygerjesztettem a maradék tequillával.

Szólj hozzá