2014. sze 07.

Tojásos lecsó nokedlivel

írta: MeSh
Tojásos lecsó nokedlivel

Tojásos lecsó nokedlivel.jpg6 személyre
elkészítés 45 perc

6 db paradicsom
7 db paprika
4 fej hagyma
3 pár bécsi virsli
20 cm paraszt kolbász
8 db db tojás
½ kg liszt
só, bors, majoranna, pirospaprika
olaj

A legjobban ősszel esik, verőfényes napsütésben a Balaton partján. Ez mind nosztalgikus és kellemes, pláne, ha jó habos söröcske is van mellé. De mindenhol kiváló laktató.
Felforralok egy adag vizet és leöntöm vele a negyed cikkelyesen beirdalt paradicsomot. Mindezt azért, hogy majd megkopasszam őket. Ezt mindig muszáj, mert a társaságban tuti van egy finnyás.
A hagymát szálasra vágom, a paprikát pedig kockázom.
Hogy ne kelljen majd pánikszerűen cselekedni, én mindig előre felverem a 6 tojást és felkarikázom a virslit és a kolbászt is. A paraszt (már a kolbinál), nem olyan jelző, hogy mindegy milyet fogsz a kezedben, nálad azzá válik. Ez egy fajta.
Fogok egy nagy serpenyőt és ujjnyi olajon megdínsztelem a hagymát. Ha kellőképp üveges, mint az eddigre kiürült söröm, beledobom a paprikát. Érzésre belemennek a fűszerek. Némi víz hozzátételével fedő alatt, hagyom összerottyani a dolgot. Kb. 5 perc múlva mehet bele az apróra vágott paradicsom. Ezt közepes fokozaton, hagyom 10-15 percig összeérni.
Ezután mehet bele a kolbász, majd 5 perc múlva a virsli 3 percig és max. fokon a tojás. Ha már nem nyálkás, akkor kész is.
Dö nokedli.
Tojáshoz, a maradék 2 darabhoz, hozzáteszek egy evőkanál olajat, vizet, csipet sót. Utána bele a liszt. Ha nem elég kellemesen folyékony, akkor még lehet merni hozzá vizet. Összedolgozom, azaz gyurma.
Lábosban felteszek forrni sós, olajos vizet.
Elő a nokedli szaggatóval. Fafogásos, fémmerevítős, alu csúcsmodellel. És szaggatíren, amíg csak lehet.

Nokedlivel megágyazok a lecsónak. Feltett lábbal, hátradőlök a székben, tányér az ölemben. Belapátolást csak akkor szakítom meg, ha kortyolok a sörből

Szólj hozzá