2014. sze 06.

Curry-s sertésragu mandulás rizzsel, tejföllel és kókusszal

írta: MeSh
Curry-s sertésragu mandulás rizzsel, tejföllel és kókusszal

Curry-s sertésragu mandulás rizzsel, tejföllel és kókusszal.jpg

6 személyre:

elkészítés kb. 1,5 óra


1,5 kg sertéslapocka
8 fej hagyma
0,5 kg rizs
3-4 evőkanál curry
1 evőkanál pirospaprika
4 teáskanál só (bár én ezt kézzel szoktam kimérni)
mandula érzés szerint (egy marék)
kókuszreszelék
tejföl

Először is, ha lehetséges a sertéshusit rendes hentesnél kell beszerezni, mert az az igazi. Lehet nagyáruházasian, légmentesen fóliázott, aber vigyázni a határidőre féle is. De az igazi az, ha kedves Dezső a „na mi a helyzet, ma mit főzöl?” után egy szép, finom, friss darabot ad.
A sertéshusit hártyázom és felvágom kb. 1x1 cm-es kockákra…vagy téglatestre vagy paralellepipedonra, mindegy csak kb. ujjpercnyi nagyságúak legyenek. Átlagos európiai ember ujj.
A hagymát apróra vágom. Szabadkézzel vagy expertek (gazdag rózsadombiak) robotgéppel.
Hagymát a serpenyőben megdinsztelem kicsit - itt kezdők használhatnak google-t, dinsztelés jelentés végett - majd beleforgatom a húst. Csak annyira, hogy megkapja.
Ekkor teszem rá a pirospaprikát. Ezt főleg azért, hogy színt kapjon. Majd a sót és a curry-t. Műveltebbek elmélázhatnak azon, hogy ismerik Marie Curie-t, ami idevág alliteráció szempontjából.
Jól átforgatom az egészet.
Majd felöntöm vízzel, annyira, hogy pont ne lepje el.
Maximális fokozaton – és itt hal meg a receptek fele, a különböző háztartások miatt - forgatom még kicsit és ráteszem a fedőt. Amikor elkezd főni, akkor leveszem a hőfokot közepesre. Na ezt említettem az előbb, úgyhogy, most kijelentve, az egész kerámia főzőlapon készül és az előbbiekben említett levétel azt jelenti, hogy 9-esről 5-ösre.
Kb. 1 órát hagyom, hogy rotyogjon. Ennyi idő alatt megpuhul és „ragusra” fő. Menet közben többször meg lehet kavarni. Én 10 percenként szoktam. Izgága típusok 5 percenként. Ha az idő leteltével még így is „leveses”-nek tűnik, akkor max. hőfokon – 9-es, remember?! - lehet forralni kicsit.
Akár még lehet ízesíteni, de ezek az arányok beváltak.
Megfőzöm a rizst. Ez is google, ha még nem csináltál ilyet.
A mandulára forró vizet öntök. Állni hagyom benne 5 percet. Utána könnyen hántolható, azaz kilövöldözhető a héjából. Azért nem jó eleve pucoltat venni, mert így megpuhul annyira, hogy fel lehessen aprítani.

Tálalás:

Rizsbe keverem a mandulát és megágyazom vele a tányért.
Arra teszem a ragut.
Arra teszem a tejfölt
Végül rászórom a kókuszreszeléket.

DE! Ez csak a külalak. Az íze úgy jön ki, ha jól összekevered és úgy eszed

 

Szólj hozzá