DiliChef

Mert folyton csak a DuMa...

2017. nov 12.

Szójás oldalas karamellizált körte ágyon

írta: MeSh
Szójás oldalas karamellizált körte ágyon

korteoldalas.JPG4 személyre
elkészítés 60 perc 

60 dkg sertés oldalas (csontozott)
3 db vilmoskörte
1 tk. fokhagyma granulátum
50 gr margarin
2 ek. szója szósz
1 ek. barna cukor
150ml víz
65 ml konyak
só, bors

Időd nincs, de oldalasod van, akkor ez egy remek megoldás. Nem váltja ki a 4 órás sütésű, porhanyós csodát. Inkább alternatív ízesítéssel, egy új dimenziót nyit a koca ezen részének fogyasztásához. Amit, miután megkóstolsz, tollat ragadsz és beírod a kis füzetedbe, a "zseniális döntések" rovatba.
A húst vékony szeletekre vágom, miután eltávolítottam a porcokat. Majd egy nagyobb méretű serpenyőben nekiállok pirítani. Megszórom sóval, borssal és a fokhagyma granulátummal. Ráteszem a margarint és kevergetem, átforgatom kicsit. Pont annyira, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 05.

Lazacos rukkola tekercs

írta: MeSh
Lazacos rukkola tekercs

lazacrukkola.JPG4 személyre
elkészítés 60 perc

200 gr füstölt lazac
100 gr rukkola
70 gr reszelt parmezán
50 gr fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
7 tojás
300 gr krémsajt
150 ml olíva olaj


Meghívtak a buliba. Ez rendben van, mert jófej vagy. A társaság sznob. Ez annyira nincs rendben. De legyen, ebbe a tál falatkába, Ők sem tudnak belekötni. Borzasztó jópofa kaja és veszettül finom.
Egy robotgépre mindenképp szükség van. E nélkül is lehet csinálni, de az olyan, mintha eke nélkül indulnál el szántani.
Szóval a gépbe beledobom a rukkolát. Mellészóróm a fenyőmagot és a sajtot. Majd elegánsan beleejtem a fokhagymát is. Vagy a szoba másik sarkából dobom bele és peckes mozdulatokkal sétálok vissza, amit a párom "ez már biztos, hogy bolond" nézéssel kísér ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 22.

Baconös parázs burgonya barna sörös hagymával

írta: MeSh
Baconös parázs burgonya barna sörös hagymával

img_6513.JPG4 személyre
elkészítés 60 perc

50 dkg parázs burgonya
200 gr bacon
2 szál friss rozmaring 
4 fej vöröshagyma
3 fokhagyma
1 ek. barna cukor
1 ek. worcestershire szósz
0,5 l Porter barna sör
kakukkfű, rozmaring
só, bors 

Igazi buli kaja. Ott kell, hogy díszelegjen, tökéletes pompájában az asztal közepén. Egy baja van csak, seperc alatt elfogy.
A parázs burgonyák minél kisebbek, annál klasszabb falat lesz belőlük. Bár ha nagypofájú a társaság, akkor nem kell jófejeskedni. Vagy ha épp a "kamionosok és prostik" partija van Nálad.
Ha átmostam a krumplit, akkor az egyetlen időigényes műveletnek neki is fogok. Minden szemet betekerek rozmaringos szalonnával. Erre nincs módszer, ez jön, ősemberi, intuitív módon. Ugyanúgy, mint a nyársara ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 16.

Brassói aprópecsenye

írta: MeSh
Brassói aprópecsenye

brassoi.JPG4 személyre
elkészítés 45 perc

60 dkg sertés comb
10 dkg füstölt szalonna
80 dkg sárga krumpli
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
só, bors

Annyira klasszikus, annyiszor etted már, annyira imádod, hogy el sem gondolod, hogy otthon magadnak csinálhatod a legjobbat.
Rengeteg módon magyarázzák az eredetét, de ezzel most nem kell foglalkoznod, mert mindig van a társaságban egy olyan kompenzáló egyed, aki "jobban tudja" és előadja az összes verziót.
A lényeg, hogy legyen bőven szalonna és fokhagyma.
Megmosom a húst és "dobókockákra" vágom
. S ha már ennyire belejöttem a játékba, akkor ugyanezt megteszem a krumplival is.
Mivel óriás gasztro gurmék vagyunk, így mi nem csíkozunk. A szalonnát julienre vágom és serpenyőben ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 08.

Vietnámi tavaszi tekercs

írta: MeSh
Vietnámi tavaszi tekercs

img_6362.JPG4 személyre
elkészítés 45 perc

12 db rizslap
100gr rizstészta
jégsaláta, bazsalikom
Zöldség:
5 dkg sárgarépa
5 dkg jégcsapretek
25 ml rizsbor ecet
1 ek. kristálycukor
1 tk. só
Hús:
25 dkg darált sertés
1 ek. apróra vágott gyömbér, fokhagyma
2 ek. szójaszósz
2 ek. pörkölt földimogyoró
1 ek. szezámmag
Mártogató:
200 ml szójaszósz
1 lime
50gr kristálycukor
1 ek. szezámmag
chili

Mindig friss és mindig isteni íz hatás, nem csak tavasszal. Crusoe is beszélgetett Péntekkel a hét többi napján is. Úgyhogy akárki, akármikor jön hozzánk, akkor ezzel levehetjük a lábáról. Még Sasquatchot is.
Elsőnek a zöldségeket csinálom meg, mert jó, ha kicsit megszívják magukat a páclében.
A cukrot, a sót és a rizsbor ecetet 2,5 deci ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 25.

Aszalt paradicsomos-kacsás, spenótos-gombás csillag

írta: MeSh
Aszalt paradicsomos-kacsás, spenótos-gombás csillag

img_6223.JPG6 személyre
elkészítés 45 perc

2 csomag leveles tészta
1/2 kacsamell
100 gr aszalt paradicsom
120 gr bébi spenót
100 gr csiperke gomba
100 ml főzőtejszín (20%)
paradicsompüré
mozzarella
só, bors

Alakja nem indokolja, hogy valami népbutító, sztár celeb műsort nézzünk a TV-ben. Annál inkább kiváló egy esti beszélgetéshez, kártyához kísérőnek.
2 csomag leveles tészta bőven elég, mert nyújtás és körvágás után, pont annyi marad, hogy kiad még egy adagot. Felgöngyölt, hűtőben tárolt fajta, mely a kényelmi ételek közé van kategorizálva. De ettől még nem leszel sznob, ne villogj.
Először a töltelékekkel kezdek. Mert így logikus.
A spenót rettenetesen jól harmonizál a gombával. A kacsa és az aszalt paradicsom kapcsolata meg olyan, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 19.

Mini Csirke Taco

írta: MeSh
Mini Csirke Taco

img_6181.JPG6 személyre
elkészítés 45 perc

8 lap kukorica taco
Hús:

40 dkg darált csirkecomb
2 fej lilahagyma
1-1 piros/sárga/zöld paprika
2 gerezd fokhagyma
só, római kömény, piros paprika
Salsa:
2 fej lilahagyma
2 paradicsom
1 zöld chili
só, petrezselyem
citromlé, tabaco szósz
Guacamole:
2 avokádó
1 fej ezüsthagyma
1 ek. koriander zöld
1 db serrano chili

A hús.
Apróra vágom a hagymát és a paprikákat. Olajon kicsit megpirítom, mielőtt rádobom a pipit.
Ha lennének olyan pipik az életünkben, akiket szintén tűzre dobnánk, ne kalandozzunk el. 
Miután már félig összesült az egész, akkor teszem bele a reszelt fokhagymát. Alaposan megsózom. Meghintem a köménnyel is. S ha akarom, akkor még emelhetek a hangulati értékén őrölt paprikával. Meg is ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 04.

Currys-zöldbabos csirke édesburgonya chipsszel

írta: MeSh
Currys-zöldbabos csirke édesburgonya chipsszel

img_6035_1.JPG
4 személyre 
Elkészítés: 60 perc   

70 dkg csirkemell
3 répa
30 dkg zöldbab
50 dkg édesburgonya
4 ek. őrölt curry
2 ek. őrölt gyömbér
2,5 dl joghurt
só, bors
Jázmin rizs

Egyszer meg kellene állni, hogy nem vásárolok fűszereket lépten-nyomon. Akkor a szekrénybe tekintve nem sokkolódnék. Van, ami bontatlan, van, ami feltépve, van dobozban, üvegben, mindenhogy. Leginkább sokszorozódva. Mint például a curry, hegyekben. 
Még jó, hogy isteni, és csirkére hajítva pikk-pakk kész is az étel. Remek társa a gyömbér. Mint Vasembernek Amerika Kapitány.
Valamint nagyon jól harmonizál az egésszel a zöldbab és a répa (Hulk és Thor). 
Szóval csak össze kell kutyulni ez egészet és lehetőség szerint hagyni pácolódni. De ha nincs rá idő akkor ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 27.

Rántotta kenyér

írta: MeSh
Rántotta kenyér

rantotakenyer.JPG4 személyre
Elkészítés: 20 perc  

4 szelet rozs kenyér
1-1 piros/zöld kaliforniai paprika
2 nagy fej gomba
10 dkg sonka
4 tojás
füstölt mozzarella
só, bors, majoranna

Előszeretettel eszünk reggelire vagy vacsira felvágottat kenyérrel, mellé pedig majszoljuk a rántottát. Mennyivel kúlabb már, ha egyben van az egész, és úgy abszolváljuk. Ráadásul egyszerűbb is, mert nem kell innen-onnan lapátolni. Na meg az ízhatás is egyben, rendben van.
A kenyereknek kivágom a közepét és összenyomom. Azért tehénkedek rá és lapítom ki, hogy könnyebben vissza lehessen majd helyezni, és összefogja majd az egészet.
A paprikákat, a gombát és a sonkát kockára vágom. A tojásokat felverem és belereszelem a sajtot. Ezt a célból teszem, hogy már itt ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 20.

Articsókás tekercsek

írta: MeSh
Articsókás tekercsek

kolbaszo_kosarka.JPG4 személyre
Elkészítés: 40 perc 

50 dkg leveles tészta
1 db articsóka konzerv
1 db kukorica konzerv
300 gr bacon
4 dl görög joghurt
1 marék friss bazslikom
10 dkg cheddar
só, bors

Az articsókának olyan jellegzetes íze van, hogy eléggé elnyom mindent. A bacon is szerencsére ilyen. Úgyhogy a kettejük harca pont ideális, egy nagyszerű étel megalkotásához. A kukorica meg jó békéltetőként elsímtja az egyenetlenségeket.
A tészát az Aldiban szereztem be, mert ott hűtött, és nem fagyasztott van, amit egyszerűen csak ki kell gurigáznom az asztalon.
Ha ezt megtettem, akkor megkenem a joghurttal, amibe előzetesen belekevertem, a konyhakertbe szakajtott, megtépkedett bazsalikomot. Ha nincsen ilyen formában, nem muszáj ültetni, mert akkor az ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 13.

Kolbászos kosárka

írta: MeSh
Kolbászos kosárka

kolbaszos_kosraka.JPG4 személyre
elkészítés 80 perc

Tészta:
40 dkg gluténmentes lisztkeverék
2 dl víz
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 mk. cukor, 1 ek. olaj, 1 kk. só
25 dkg lengyel grillkolbász
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöld paprika
1 répa
1 dl csirke alaplé
1 dl főzőtejszín
10 dkg cheddar
10 dkg mozzarella
1 ek. só, cajum
1 tk. kakukkfű 


A neve alapján cuki, kis ételnek hangzik. Mintha Piroska ugrabugrálna vele a nagymamához. De nem-nem. Tömény, laktató és ott figyel benne a masszív kiełbasa .
A tésztával kezdem, mert annak kelnie kell.
Az élesztőt felfuttatom a langyos -36 fok- cukros tejben. Honnan tudom, hogy 36 fokos? Barkácsáruházban vettem lézeres hőmérőt, így könnyű dolgom van. S a legjobb játék, míg fut az élesztő. Még a kutya fülének ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 06.

Sajtburger hagymakarikák házi ajvárral

írta: MeSh
Sajtburger hagymakarikák házi ajvárral

sajtburi_ajvar_2.JPG4 személyre
Elkészítés: 60 perc

30 dkg darált sertéslapocka
30 dkg darált marhacomb
20 dkg red Cheddar sajt
3 fej fehér hagyma
3 fej fokhagyma
2 db padlizsán
8 db Kápia paprika
2 chili paprika
5 koktél paradicsom
2 ek. BBQ szósz
tojás, liszt, zsemlemorzsa
só, bors

Kártyavendégeknek ideális. Az első két órában biztos, hogy tarolni fogsz, mert csak a kajára fognak tudni koncentrálni.
Kezdjük az ajvárral. Ám ez elhagyható ha lusta vagy, nincs kedved hozzá. Vagy csak egyszerűen mindent kecsöppel eszel, amióta megvolt a nagy '15-ös Teszkós leértékelés, és a kocsival még mindig nem tudsz beállni a garázsba.
Egy rácson elhelyezem - a lehető leggazdaságosabb módon - a paprikákat. Amiket kettészeltem és magoztam. Jobb előre gondolkozni, s ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 30.

Szalámis-spenótos casserole

írta: MeSh
Szalámis-spenótos casserole

img_5245.JPG4 személyre
elkészítés 50 perc

70 dkg krumpli
20 dkg szalámi
160 gr bébi spenót
4 db tojás
50 gr parmezán sajt
20 ml főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Ha elismerésekkel is el akarsz telni, nem csak a kajával, ezt add a kedves vendégeidnek.
Eszméletlen finom és még hangzatos neve is van.
Casserole. Biztos, hogy nem simán mondod ki. Casserole. Még gesztikulálsz is hozzá az tuti.
Pedig eredeti jelentése: lábos. S a krumpli/tészta plusz húsos-zöldséges cucc gyűjtő elnevezése.
Tehát a mi jó, magyar rakott krumplink is tulajdonképpen az.
Ennek örömére fel is teszem főni a burgonyákat. Amíg megpuhulnak, hogy ledobhassák majd a rucijukat - amit annak idején a lányoknál sosem értél el (mert természetesen csak úri lányokkal hozott össze a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 23.

Körbe rakott cukkini

írta: MeSh
Körbe rakott cukkini

img_5282_1.JPG4 személyre
elkészítés 55 perc

500 gr darált sertéscomb
1 nagy cukkini
4 db paradicsom
1 kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
1 marék petrezselyem
1 tojás
2 ujjnyi gyömbér
1 ek. mézes BBQ szósz
200 ml paradicsomszósz
rizsliszt
só, bors
, majoranna

Önállóan étkezni tudó vendégek számára tökéletes. Kirakom középre és mindenki elintézi saját magát. Így nem kell szervírozva körbe ugrálni. Mellesleg meg nagyon finom.
A hússal kezdem, mert az mancsolást kíván. Fogok egy nagy tálat és beleszóróm a hozzávalókat.
A fokhagymát és a gyömbért (reszelve) , a petrezselymet, a tojást, a szószt és a fűszereket. A rizslisztből csak érzésre. Annyi kell bele, hogy keményen lehessen markolászni. S mielőtt elkalandozol, remélem a hús is ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 18.

Krémsajttal töltött könnyed csirkemell

írta: MeSh
Krémsajttal töltött könnyed csirkemell

img_5150.JPG4 személyre
elkészítés 45 perc

4 csirkemell filé
4 fej lilahagyma
16 kotkél paradicsom
4 gerezd fokhagyma
50 dkg mirelit krumpli
250 gr zöld fűszeres krémsajt
só, bors

Nyáron, amikor kinn is, benn is kilencvenegy fok van, elég ha csak a sütő dolgozik a konyhában. Minden megvan benne egyszerre. Jó, a lilahagymát meg a bacont serpenyőben pirítom le, de az nem számít.
Szóval ha megvan a fent említett - már levegővételhez hasonló rutinból -, a hagymás bacon, akkor bele is keverem a krémsajtot.
A csirkemelleket megfogom lapjával és a vastagabb oldaluknál majdnem félbeszelem. Vagyis zsebet vágok mindegyikbe. Ezután élére állítva szétnyitom töltéshez. Itt bekapcsol az asszociációs képességem nagyon erősen. De nem csak nekem. Sőt akinek nem, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 09.

Gluténmentes quiche kaland

írta: MeSh
Gluténmentes quiche kaland

img_4689.JPG4 személyre
elkészítés 60 perc

100 g dió
70 g kesudió
30 g mandula 
50 g napraforgómag
30 g lenmag
100 g vaj
5 tojás
2 dl főzőtejszín
1 dl tej
1 nagy fej paradicsom
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
5 szelet bacon
10 dkg füstölt sajt
Friss bazsalikom
Só, bors, szerecsendió
 
Annyival finomabb a tésztája a gluténmentesnek, hogy nem is értem, minek tömjük magunk folyton lustaságból búzaliszttel. A színe is sokkal megnyerőbb.
A quiche egy tejszínes, tojással összesütött lepény, omlós tésztaágyon from Fransz. Hogy mit pakolunk bele, az meg csak rajtunk múlik.
Én elhatároztam, hogy könnyed és vega lesz, amíg meg nem láttam a  bacon, irritálóan csillivilli csomagolását.
A magvakat robotgép segítségével alaposan összezúzom. De nem a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 02.

Tükörtojásos húskenyér szójás-zöldséges rizságyon

írta: MeSh
Tükörtojásos húskenyér szójás-zöldséges rizságyon

img_4880.JPG2 személyre
Elkészítés: 30 perc

20 dkg húskenyér
6 kis tojás
10 dkg rizs
1 fej hagyma
30 dkg mirelit zöldség
5 dkg margarin
2 ek. szója szósz
1 tk. cajum
1 tk. fokhagyma granulátum
só, bors

Az akciós újság akkora volt, hogy egy Jeti is használhatta volna takarónak. Ebben szinte könyörögtek, hogy 37%-os leértékelés mellett, húskenyér tömbök tegyék boldogabbá az életemet. Így hát megvettem.
Magam is elkészíthettem volna, de a mirelit zöldségekkel együtt, fél órán belül szerettem volna egy istenit enni. Valamint a Lidülben nagyon jó minőségűt lehet kapni.
Első körben felteszem a rizst főni, hogy mire kész lesz, már csak bele kelljen keverni a többi cuccba.
Fogom a wokot és belecsúsztatom a margarint. Miután mesterséges tavat ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 25.

Shakshuka

írta: MeSh
Shakshuka

img_4635.JPG4 személyre
elkészítés 25 perc

1 sárga/zöld/piros paprika
1 chili paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg paradicsom
4 tojás
2 szál újhagyma
só, bors,
kömény
koriander, kurkuma

Friss, üde, nyárias, paprikás, paradicsomos, tojásos. Egyszóval lecsó. Észak-afrikai stílusban. Tunéziában, Marokkóban nagyon kedvelt. De miért is ne lenne az, hiszen remek. Nekünk meg változatos, hogy más fűszerekkel is lehet.
Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelem. Üvegesre. Amiről eszembe jut, hogy át kell gondolni milyen ital is illik hozzá majd.
Beledobom az apróra vágott paprikákat. Összeforgatom, majd jöhet a fokhagyma és a chili paprika is. A chilit annyira magozzuk ki, amilyen csípősre szeretnénk. Én nagyon szeretem, ezért alig. De ezt a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 18.

Sárgarépás csicseriborsó főzelék

írta: MeSh
Sárgarépás csicseriborsó főzelék

fullsizerender_1_1.jpg2 személyre
elkészítés 40 perc

40 dkg csicseriborsó
40 dkg répa
4 dl alaplé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi reszelt gyömbér
1/2 citrom leve
csipet chili
Kömény, só, bors
olaj, margarin

Amikor elhúz melletted a feltuningolt Trabant az autópályán 200-al, csak annyit mondasz: aztapaszta.
Na ezzel is pont ez a helyzet. Egyszerű anyagokból, zseniális dolgot is ki lehet hozni.
A csicseriborsót üveges, elkészített formában veszem meg. Töltőtömeg a 40 dkg. Ne az üveggel együtt mérjed le. Viszont, ha most dafke kiöntötted a levét, akkor gyorsan itasd fel, mert szükség lesz arra is.
A vöröshagymát olaj és margarin kombón megdinsztelem. Majd megsózom és némi vízzel felöntöm.
Ezután jön a tuning, vagyis a reszelt gyömbér, a fokhagyma ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 11.

Kókusztejes padlizsáncurry

írta: MeSh
Kókusztejes padlizsáncurry

img_2503.JPG2 személyre
elkészítés 40 perc

30 dkg padlizsán
30 dkg paradicsom
2 dl kókusztej
4 ek. olívaolaj
1 szál újhagyma
1 fej vöröshagyma
1 tk. garam masala
1 mk. kardamom (őrölt)
1 mk. curry (őrölt)
1 mk. chili pehely
só, bors

Ha szeretsz órákig állni a tűzhely mellett és mindent vastagon összedisznózsírozni, büszke, magyar módra, akkor ez nem Neked való. 
Könnyen, gyorsan elkészíthető. Finom és laktató egytálétel. 
Nem mindennapi kaja nálunk. De miért is nem az?
Hozzávalókat 9 perc 47 mp alatt lehet beszerezni a Tecsóban. Még akkor is, ha csak 4 pénztár van nyitva (vagyis 3, mert az egyik épp villog, hogy zár, amit Te, csökkent értelmű, vaksi nyúl, nem veszel észre). 
A padlizsánt felkarikázom, majd cikkekre vágom. Meghengergetem sós ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 01.

Céklaburger karfiollepényen

írta: MeSh
Céklaburger karfiollepényen

fullsizerender_2.jpg4 személyre
elkészítés 40 perc

4 fej cékla
1 fej karfiol
10 dkg feta sajt
4 szál újhagyma
1 marék pirított mogyoró
30 dkg burgonyapehely
2 ek. menta
50 gr reszelt parmezán
3 db tojás
1 marék metélőhagyma
160 gr bébi spenót
só, bors, pirospaprika

Legyen a feta laktózmentes, mert akkor már minden kategóriában indulhat a kaja, mivel húsmentes és gluténmentes, sőt még alkohol sincs benne, fűnyírót meg még nyomokban sem tartalmaz. Csak mogyorót. Így azért az allergén helyezés bukta.
Először a céklaburgert csinálom meg. Érdemes minden hozzávalót összeaprítani, mert mielőtt lereszelem, húzok egy gumikesztyűt, hogy a kezem ne úgy nézzen ki, mint aki lemészárolta a fél környéket.
Kevés olajon átforgatom a hagymával. Így a céklának ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 23.

Angol reggeli

írta: MeSh
Angol reggeli

img_4004.JPG4 személyre
Elkészítés: 30 perc


4 szelet húsos szalonna
4 tojás
2 paradicsom
20 dkg csiperke gomba
1 paradicsomos babkonzerv
2 pár grillkolbász
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 szelet toast
só, bors


Ha megnéztük a "Hogyan készült" ama epizódját, ahol a Heinz gyár egyik lekeresettebb termékét mutatják be, a paradicsomos babot - az angol szokásokkal együtt elemezve -, akkor biztos hogy eme reggelit fogjuk azonnal megcsinálni.
S láttunk már angol szurkolókat? Mennyire egyszerűek és tömörek. Szerencsére ez is pont ilyen. Mire mindenki felkel, készen is vagyok vele.
Szálasra vágom a hagymát, és a fokhagymával egy pici lábasban megpirítom. Feltépem a kék dobozt és beleöntöm a babot, majd sózom, borsozom. Forrás után 2 perc és kész.
...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 16.

Húsvét is meg nem is, tudod így van ez

írta: MeSh
Húsvét is meg nem is, tudod így van ez

img_3888.JPG6 személyre
elkészítés 60 perc

1/2 kg füstölt sertés lapocka
12 tojás
2 avokádó
15 dkg bacon
3 gerezd fokhagyma
40 dkg burgonya
10 dkg parmezán sajt
friss rozmaring
só, bors
majonéz

Ismét eltelt egy év, a nyuszi kihordta a tojásokat, majd szétszülte a kertben. Amire egyből rárabolnak a gyerekek.  Amíg kinn megtelnek a kosarak, összedobom a vacsit.
A tojások mennek a fürdőbe, majd előveszem a többi ovális formát, az avokádót és a krumplit.
Az avokádót előre megveszem, hogy jól megpuhuljon. De amúgy is már 3 nappal ezelőtt jártam a boltban, mert nem szerettem volna megint az utolsó pillanatban, 473 versenyzővel együtt nyomorogni a Tecsóban. Nyugi, jövőre majd Te is előre fogsz gondolkodni.
Kikanalazom a belsejét egy tálba és összetöröm.
...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 09.

Lazac spárgaágyon, zellerkrémes pirított retekkel

írta: MeSh
Lazac spárgaágyon, zellerkrémes pirított retekkel

img_3759.JPG2 személyre
Elkészítés: 50 perc

40 dkg lazac
1 csomag spárga
2 csomag retek
1 angol zeller

1 citrom
1 marék petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
3 ek. méz
só, bors

Ha már hajnalban ébreszt a kedvesed, és megmondja ebédre mi a jó Neked, akkor mehetsz és a hozzávalókat meg is veheted, majd a végeredményt az asztalra teheted.
Na persze, mivel oltári jófej, mindenben segít.
Első körben a körettel foglalkozunk, mert a lazac és a spárga frissen kell hogy a tányérra kerüljön.
A retket egyszerűen csak félbe vágom és egy tepisben szétszórom a sütőpapíron. Hintek rá némi sót. Majd 1 ek. mézet szépen szétoszlatok rajta. Igen, ennek olyan varázs hatása lesz, mint amikor a sima szürke pónira tündércsillámport szórunk és hopp! hófehér ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 02.

Croque Monsieur

írta: MeSh
Croque Monsieur

fullsizerender_1.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc

8 szelet kenyér
16 szelet sonka
15 dkg Gruyere sajt

2 ek. vaj
2 ek. liszt
2 dl tej
Só, bors, szerecsendió

Melegszendvics. Egyszerű. Sajtos-sonkás. Francia. Itthon, romantikusan csengő névvel ellátva. Akkor is leveszed a lábáról az étkező partnered, ha a full csórón, kolesz szobában tálalod.
Én rozskenyérből csinálom, mert nem vagyok oda a fehér kenyéért. Valamint tartlamasabb is. Két fontos eleme van, ami megkülönbözteti a hagyományos sonkás melegszendvicstől.
Az egyik a besamel mártás. Felolvasztom a vajat és szép lassan hozzáadagolom a lisztet. Folyamatosan kevergetem. Így megy hozzá a kicsit lanyosított tej is. Sózom, borsozom. Reszelek bele kevéske szerecsendiót. Fontos hogy csomómentes legyen. Ezért a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 26.

Spenótos hústekercs kukoricás gombával

írta: MeSh
Spenótos hústekercs kukoricás gombával

img_3578.JPG4 személyre
Elkészítés: 60 perc

1/2 kg darált sertés comb
4 szelet füstölt sonka
6 szelet füstölt mozzarella
50 gr bébi spenót
10 dkg bacon
1 csemege kukorica konzerv
40 dkg csiperke gomba
2 ek, barna rizsdara
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
tex-mex

Az előbújó napsugarak örömére, már készülhet is a színpompás étek. Meg megint teli van a hűtő mindenféle maradékkal.
Az előkészületek annyira könnyedek, hogy ha a gyerek megnéz még egy epizódot a Pamapliniből, már nem is tud jönni segíteni.
A darált húst beleöntöm egy tálba és beleütök egy tojást. Lereszelem a fokhagymát, (vagy összekoszolom feleslegesen a nyomót), és az is megy bele. Sózom, borsozom. A tex-mex nem azért kell bele, mert anyám texasi, apám mexikói, hanem mert kiválóan ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 12.

Pásztorpite - Shepherd's Pie

írta: MeSh
Pásztorpite - Shepherd's Pie

img_3268.JPG

4 személyre
Elkészítés: 60 perc


50 dkg darált bárány comb
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 ek. paradicsompüré
2 ág friss rozmaring, kakukkfű,
2 db babérlevél
1 ek. liszt
1 dl vörösbor
só, bors
1 ek. worcestershire szósz
2 bögre zöldborsó
5 krumpli
4 tojássárgája
só, bors, szerecsendió
tej, cheddar sajt

Ami nem más mint egy húsos ragun elhelyezett krumplipüré. Természetesen az egyedi módon, ahogy angol pásztorok szeretik.
Nézzük a földszintet.
Összevágom a hagymát és megdinsztelem egy serpenyőben. Fokhagymákat meglapogatom, vágom, és mehet bele az is. Fokhagyma nélkül is jó, de magyar ember mindenhez tesz, akár még a lekváros szendvicshez is.
A répákból apró kockákat varázsolok. Se nem túl kicsit, se nem ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 05.

Medvehagyma krémleves pirított baconnal és bruschettevel

írta: MeSh
Medvehagyma krémleves pirított baconnal és bruschettevel

img_3094.JPG

4 személyre
Elkészítés: 45 perc

1 csokor medvehagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 csomag újhagyma
1 póréhagyma
2 közepes krumpli
1/2 marék mandula
1 dl főzőtejszín (20%)
20 dkg bacon
2 zacsi zöldséges bruschette

Mindjárt itt a szezon, és már kapható is lesz, a szuper egészséges medvehagyma, alias vadfokhagyma. De figyeljünk oda a dílerünkre, mert ha összekeveri a májusi gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel, akkor mérgezéssel fetrengve rimánkodunk az életünkért a kórházban, otthoni láblógatós ebéd helyett.
A medvehagyma minden formában, testünk jobbulását szolgálja. Mivel ez 60%-ban víz, ezért egy kis levessel hígítjuk.
Apróra vágom a vöröshagymát és az újhagymát. Majd kevés olajon megdinsztelem kicsit. Ha ez ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 28.

Thai vörös curry kacsa

írta: MeSh
Thai vörös curry kacsa

img_2764.JPG

4 személyre
Elkészítés: 40 perc

40 dkg kacsamell
3 ek. vörös curry paszta
1 ek. morzsolt citromfű
1 ek. reszelt fokhagyma
1 ek. reszelt gyömbér
2 ek. mogyoró olaj
2 dl kókusztej
2 ek. halszósz
1 fej vöröshagyma
3 kis chili paprika
40 dkg sárga krumpli
4 karika ananász

Amilyen hihetetlen könnyű elkészíteni, pont annyira nem kell beparázni a hozzávalók beszerzésének mikéntjétől.
Ezt a kört megfutottam helyetted, mindenféle különleges helyen megfordulva. Feleslegesen. Mivel minden Tecsó szupermerkádó, nemzetközi részlegén szembe köszönnek az összetevők.
Kivéve a morzsolt citromfüvet. Azt legjobb, ha teafű formájában keresed.
Fogom is a mozsarat, és feszültség levezetésképpen összezúzom benne a fokhagymát, a gyömbért és a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 12.

Mangalica golyók kukorica szósszal

írta: MeSh
Mangalica golyók kukorica szósszal

img_2579.JPG4 személyre
Elkészítés: 50 perc

60 dkg mangalica comb
30 dkg mirelit kukorica
50 dkg krumpli
2 dl főzőtejszín
2 dl húsleves alaplé
30 gr kapribogyó
30 gr fekete olívbogyó
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék jalapeno paprika
1 marék füstölt sajt
mézes BBQ szósz, szója szósz
só, bors

A város közepén bandukolva, akkora mangalica fesztivál jött velem szembe, hogy nem is volt kérdéses a vacsora. S mivel erre nagyon jól rímel a kukorica, így a köreten sem kellett vacillálni.
A gazda által tökéletesen - a lényegre szorítkozva, laza 30 perc alatt - bemutatott áru, egy nagy tálba landol. Hozzáteszek 2 fej apróra vágott vöröshagymát, a kapribogyót és az olívabogyót. Belenyomok egy fokhagyma gerezdet is. Majd mehet bele a füstölt sajt. ...

Tovább Szólj hozzá