DiliChef

Mert folyton csak a DuMa...

2017. aug 13.

Kolbászos kosárka

írta: MeSh
Kolbászos kosárka

kolbaszos_kosraka.JPG4 személyre
elkészítés 80 perc

Tészta:
40 dkg gluténmentes lisztkeverék
2 dl víz
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 mk. cukor, 1 ek. olaj, 1 kk. só
25 dkg lengyel grillkolbász
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöld paprika
1 répa
1 dl csirke alaplé
1 dl főzőtejszín
10 dkg cheddar
10 dkg mozzarella
1 ek. só, cajum
1 tk. kakukkfű 


A neve alapján cuki, kis ételnek hangzik. Mintha Piroska ugrabugrálna vele a nagymamához. De nem-nem. Tömény, laktató és ott figyel benne a masszív kiełbasa .
A tésztával kezdem, mert annak kelnie kell.
Az élesztőt felfuttatom a langyos -36 fok- cukros tejben. Honnan tudom, hogy 36 fokos? Barkácsáruházban vettem lézeres hőmérőt, így könnyű dolgom van. S a legjobb játék, míg fut az élesztő. Még a kutya fülének ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 06.

Sajtburger hagymakarikák házi ajvárral

írta: MeSh
Sajtburger hagymakarikák házi ajvárral

sajtburi_ajvar_2.JPG4 személyre
Elkészítés: 60 perc

30 dkg darált sertéslapocka
30 dkg darált marhacomb
20 dkg red Cheddar sajt
3 fej fehér hagyma
3 fej fokhagyma
2 db padlizsán
8 db Kápia paprika
2 chili paprika
5 koktél paradicsom
2 ek. BBQ szósz
tojás, liszt, zsemlemorzsa
só, bors

Kártyavendégeknek ideális. Az első két órában biztos, hogy tarolni fogsz, mert csak a kajára fognak tudni koncentrálni.
Kezdjük az ajvárral. Ám ez elhagyható ha lusta vagy, nincs kedved hozzá. Vagy csak egyszerűen mindent kecsöppel eszel, amióta megvolt a nagy '15-ös Teszkós leértékelés, és a kocsival még mindig nem tudsz beállni a garázsba.
Egy rácson elhelyezem - a lehető leggazdaságosabb módon - a paprikákat. Amiket kettészeltem és magoztam. Jobb előre gondolkozni, s ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 30.

Szalámis-spenótos casserole

írta: MeSh
Szalámis-spenótos casserole

img_5245.JPG4 személyre
elkészítés 50 perc

70 dkg krumpli
20 dkg szalámi
160 gr bébi spenót
4 db tojás
50 gr parmezán sajt
20 ml főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Ha elismerésekkel is el akarsz telni, nem csak a kajával, ezt add a kedves vendégeidnek.
Eszméletlen finom és még hangzatos neve is van.
Casserole. Biztos, hogy nem simán mondod ki. Casserole. Még gesztikulálsz is hozzá az tuti.
Pedig eredeti jelentése: lábos. S a krumpli/tészta plusz húsos-zöldséges cucc gyűjtő elnevezése.
Tehát a mi jó, magyar rakott krumplink is tulajdonképpen az.
Ennek örömére fel is teszem főni a burgonyákat. Amíg megpuhulnak, hogy ledobhassák majd a rucijukat - amit annak idején a lányoknál sosem értél el (mert természetesen csak úri lányokkal hozott össze a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 23.

Körbe rakott cukkini

írta: MeSh
Körbe rakott cukkini

img_5282_1.JPG4 személyre
elkészítés 55 perc

500 gr darált sertéscomb
1 nagy cukkini
4 db paradicsom
1 kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
1 marék petrezselyem
1 tojás
2 ujjnyi gyömbér
1 ek. mézes BBQ szósz
200 ml paradicsomszósz
rizsliszt
só, bors
, majoranna

Önállóan étkezni tudó vendégek számára tökéletes. Kirakom középre és mindenki elintézi saját magát. Így nem kell szervírozva körbe ugrálni. Mellesleg meg nagyon finom.
A hússal kezdem, mert az mancsolást kíván. Fogok egy nagy tálat és beleszóróm a hozzávalókat.
A fokhagymát és a gyömbért (reszelve) , a petrezselymet, a tojást, a szószt és a fűszereket. A rizslisztből csak érzésre. Annyi kell bele, hogy keményen lehessen markolászni. S mielőtt elkalandozol, remélem a hús is ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 18.

Krémsajttal töltött könnyed csirkemell

írta: MeSh
Krémsajttal töltött könnyed csirkemell

img_5150.JPG4 személyre
elkészítés 45 perc

4 csirkemell filé
4 fej lilahagyma
16 kotkél paradicsom
4 gerezd fokhagyma
50 dkg mirelit krumpli
250 gr zöld fűszeres krémsajt
só, bors

Nyáron, amikor kinn is, benn is kilencvenegy fok van, elég ha csak a sütő dolgozik a konyhában. Minden megvan benne egyszerre. Jó, a lilahagymát meg a bacont serpenyőben pirítom le, de az nem számít.
Szóval ha megvan a fent említett - már levegővételhez hasonló rutinból -, a hagymás bacon, akkor bele is keverem a krémsajtot.
A csirkemelleket megfogom lapjával és a vastagabb oldaluknál majdnem félbeszelem. Vagyis zsebet vágok mindegyikbe. Ezután élére állítva szétnyitom töltéshez. Itt bekapcsol az asszociációs képességem nagyon erősen. De nem csak nekem. Sőt akinek nem, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 09.

Gluténmentes quiche kaland

írta: MeSh
Gluténmentes quiche kaland

img_4689.JPG4 személyre
elkészítés 60 perc

100 g dió
70 g kesudió
30 g mandula 
50 g napraforgómag
30 g lenmag
100 g vaj
5 tojás
2 dl főzőtejszín
1 dl tej
1 nagy fej paradicsom
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
5 szelet bacon
10 dkg füstölt sajt
Friss bazsalikom
Só, bors, szerecsendió
 
Annyival finomabb a tésztája a gluténmentesnek, hogy nem is értem, minek tömjük magunk folyton lustaságból búzaliszttel. A színe is sokkal megnyerőbb.
A quiche egy tejszínes, tojással összesütött lepény, omlós tésztaágyon from Fransz. Hogy mit pakolunk bele, az meg csak rajtunk múlik.
Én elhatároztam, hogy könnyed és vega lesz, amíg meg nem láttam a  bacon, irritálóan csillivilli csomagolását.
A magvakat robotgép segítségével alaposan összezúzom. De nem a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 02.

Tükörtojásos húskenyér szójás-zöldséges rizságyon

írta: MeSh
Tükörtojásos húskenyér szójás-zöldséges rizságyon

img_4880.JPG2 személyre
Elkészítés: 30 perc

20 dkg húskenyér
6 kis tojás
10 dkg rizs
1 fej hagyma
30 dkg mirelit zöldség
5 dkg margarin
2 ek. szója szósz
1 tk. cajum
1 tk. fokhagyma granulátum
só, bors

Az akciós újság akkora volt, hogy egy Jeti is használhatta volna takarónak. Ebben szinte könyörögtek, hogy 37%-os leértékelés mellett, húskenyér tömbök tegyék boldogabbá az életemet. Így hát megvettem.
Magam is elkészíthettem volna, de a mirelit zöldségekkel együtt, fél órán belül szerettem volna egy istenit enni. Valamint a Lidülben nagyon jó minőségűt lehet kapni.
Első körben felteszem a rizst főni, hogy mire kész lesz, már csak bele kelljen keverni a többi cuccba.
Fogom a wokot és belecsúsztatom a margarint. Miután mesterséges tavat ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 25.

Shakshuka

írta: MeSh
Shakshuka

img_4635.JPG4 személyre
elkészítés 25 perc

1 sárga/zöld/piros paprika
1 chili paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg paradicsom
4 tojás
2 szál újhagyma
só, bors,
kömény
koriander, kurkuma

Friss, üde, nyárias, paprikás, paradicsomos, tojásos. Egyszóval lecsó. Észak-afrikai stílusban. Tunéziában, Marokkóban nagyon kedvelt. De miért is ne lenne az, hiszen remek. Nekünk meg változatos, hogy más fűszerekkel is lehet.
Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelem. Üvegesre. Amiről eszembe jut, hogy át kell gondolni milyen ital is illik hozzá majd.
Beledobom az apróra vágott paprikákat. Összeforgatom, majd jöhet a fokhagyma és a chili paprika is. A chilit annyira magozzuk ki, amilyen csípősre szeretnénk. Én nagyon szeretem, ezért alig. De ezt a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 18.

Sárgarépás csicseriborsó főzelék

írta: MeSh
Sárgarépás csicseriborsó főzelék

fullsizerender_1_1.jpg2 személyre
elkészítés 40 perc

40 dkg csicseriborsó
40 dkg répa
4 dl alaplé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi reszelt gyömbér
1/2 citrom leve
csipet chili
Kömény, só, bors
olaj, margarin

Amikor elhúz melletted a feltuningolt Trabant az autópályán 200-al, csak annyit mondasz: aztapaszta.
Na ezzel is pont ez a helyzet. Egyszerű anyagokból, zseniális dolgot is ki lehet hozni.
A csicseriborsót üveges, elkészített formában veszem meg. Töltőtömeg a 40 dkg. Ne az üveggel együtt mérjed le. Viszont, ha most dafke kiöntötted a levét, akkor gyorsan itasd fel, mert szükség lesz arra is.
A vöröshagymát olaj és margarin kombón megdinsztelem. Majd megsózom és némi vízzel felöntöm.
Ezután jön a tuning, vagyis a reszelt gyömbér, a fokhagyma ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 11.

Kókusztejes padlizsáncurry

írta: MeSh
Kókusztejes padlizsáncurry

img_2503.JPG2 személyre
elkészítés 40 perc

30 dkg padlizsán
30 dkg paradicsom
2 dl kókusztej
4 ek. olívaolaj
1 szál újhagyma
1 fej vöröshagyma
1 tk. garam masala
1 mk. kardamom (őrölt)
1 mk. curry (őrölt)
1 mk. chili pehely
só, bors

Ha szeretsz órákig állni a tűzhely mellett és mindent vastagon összedisznózsírozni, büszke, magyar módra, akkor ez nem Neked való. 
Könnyen, gyorsan elkészíthető. Finom és laktató egytálétel. 
Nem mindennapi kaja nálunk. De miért is nem az?
Hozzávalókat 9 perc 47 mp alatt lehet beszerezni a Tecsóban. Még akkor is, ha csak 4 pénztár van nyitva (vagyis 3, mert az egyik épp villog, hogy zár, amit Te, csökkent értelmű, vaksi nyúl, nem veszel észre). 
A padlizsánt felkarikázom, majd cikkekre vágom. Meghengergetem sós ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 01.

Céklaburger karfiollepényen

írta: MeSh
Céklaburger karfiollepényen

fullsizerender_2.jpg4 személyre
elkészítés 40 perc

4 fej cékla
1 fej karfiol
10 dkg feta sajt
4 szál újhagyma
1 marék pirított mogyoró
30 dkg burgonyapehely
2 ek. menta
50 gr reszelt parmezán
3 db tojás
1 marék metélőhagyma
160 gr bébi spenót
só, bors, pirospaprika

Legyen a feta laktózmentes, mert akkor már minden kategóriában indulhat a kaja, mivel húsmentes és gluténmentes, sőt még alkohol sincs benne, fűnyírót meg még nyomokban sem tartalmaz. Csak mogyorót. Így azért az allergén helyezés bukta.
Először a céklaburgert csinálom meg. Érdemes minden hozzávalót összeaprítani, mert mielőtt lereszelem, húzok egy gumikesztyűt, hogy a kezem ne úgy nézzen ki, mint aki lemészárolta a fél környéket.
Kevés olajon átforgatom a hagymával. Így a céklának ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 23.

Angol reggeli

írta: MeSh
Angol reggeli

img_4004.JPG4 személyre
Elkészítés: 30 perc


4 szelet húsos szalonna
4 tojás
2 paradicsom
20 dkg csiperke gomba
1 paradicsomos babkonzerv
2 pár grillkolbász
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 szelet toast
só, bors


Ha megnéztük a "Hogyan készült" ama epizódját, ahol a Heinz gyár egyik lekeresettebb termékét mutatják be, a paradicsomos babot - az angol szokásokkal együtt elemezve -, akkor biztos hogy eme reggelit fogjuk azonnal megcsinálni.
S láttunk már angol szurkolókat? Mennyire egyszerűek és tömörek. Szerencsére ez is pont ilyen. Mire mindenki felkel, készen is vagyok vele.
Szálasra vágom a hagymát, és a fokhagymával egy pici lábasban megpirítom. Feltépem a kék dobozt és beleöntöm a babot, majd sózom, borsozom. Forrás után 2 perc és kész.
...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 16.

Húsvét is meg nem is, tudod így van ez

írta: MeSh
Húsvét is meg nem is, tudod így van ez

img_3888.JPG6 személyre
elkészítés 60 perc

1/2 kg füstölt sertés lapocka
12 tojás
2 avokádó
15 dkg bacon
3 gerezd fokhagyma
40 dkg burgonya
10 dkg parmezán sajt
friss rozmaring
só, bors
majonéz

Ismét eltelt egy év, a nyuszi kihordta a tojásokat, majd szétszülte a kertben. Amire egyből rárabolnak a gyerekek.  Amíg kinn megtelnek a kosarak, összedobom a vacsit.
A tojások mennek a fürdőbe, majd előveszem a többi ovális formát, az avokádót és a krumplit.
Az avokádót előre megveszem, hogy jól megpuhuljon. De amúgy is már 3 nappal ezelőtt jártam a boltban, mert nem szerettem volna megint az utolsó pillanatban, 473 versenyzővel együtt nyomorogni a Tecsóban. Nyugi, jövőre majd Te is előre fogsz gondolkodni.
Kikanalazom a belsejét egy tálba és összetöröm.
...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 09.

Lazac spárgaágyon, zellerkrémes pirított retekkel

írta: MeSh
Lazac spárgaágyon, zellerkrémes pirított retekkel

img_3759.JPG2 személyre
Elkészítés: 50 perc

40 dkg lazac
1 csomag spárga
2 csomag retek
1 angol zeller

1 citrom
1 marék petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
3 ek. méz
só, bors

Ha már hajnalban ébreszt a kedvesed, és megmondja ebédre mi a jó Neked, akkor mehetsz és a hozzávalókat meg is veheted, majd a végeredményt az asztalra teheted.
Na persze, mivel oltári jófej, mindenben segít.
Első körben a körettel foglalkozunk, mert a lazac és a spárga frissen kell hogy a tányérra kerüljön.
A retket egyszerűen csak félbe vágom és egy tepisben szétszórom a sütőpapíron. Hintek rá némi sót. Majd 1 ek. mézet szépen szétoszlatok rajta. Igen, ennek olyan varázs hatása lesz, mint amikor a sima szürke pónira tündércsillámport szórunk és hopp! hófehér ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 02.

Croque Monsieur

írta: MeSh
Croque Monsieur

fullsizerender_1.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc

8 szelet kenyér
16 szelet sonka
15 dkg Gruyere sajt

2 ek. vaj
2 ek. liszt
2 dl tej
Só, bors, szerecsendió

Melegszendvics. Egyszerű. Sajtos-sonkás. Francia. Itthon, romantikusan csengő névvel ellátva. Akkor is leveszed a lábáról az étkező partnered, ha a full csórón, kolesz szobában tálalod.
Én rozskenyérből csinálom, mert nem vagyok oda a fehér kenyéért. Valamint tartlamasabb is. Két fontos eleme van, ami megkülönbözteti a hagyományos sonkás melegszendvicstől.
Az egyik a besamel mártás. Felolvasztom a vajat és szép lassan hozzáadagolom a lisztet. Folyamatosan kevergetem. Így megy hozzá a kicsit lanyosított tej is. Sózom, borsozom. Reszelek bele kevéske szerecsendiót. Fontos hogy csomómentes legyen. Ezért a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 26.

Spenótos hústekercs kukoricás gombával

írta: MeSh
Spenótos hústekercs kukoricás gombával

img_3578.JPG4 személyre
Elkészítés: 60 perc

1/2 kg darált sertés comb
4 szelet füstölt sonka
6 szelet füstölt mozzarella
50 gr bébi spenót
10 dkg bacon
1 csemege kukorica konzerv
40 dkg csiperke gomba
2 ek, barna rizsdara
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
tex-mex

Az előbújó napsugarak örömére, már készülhet is a színpompás étek. Meg megint teli van a hűtő mindenféle maradékkal.
Az előkészületek annyira könnyedek, hogy ha a gyerek megnéz még egy epizódot a Pamapliniből, már nem is tud jönni segíteni.
A darált húst beleöntöm egy tálba és beleütök egy tojást. Lereszelem a fokhagymát, (vagy összekoszolom feleslegesen a nyomót), és az is megy bele. Sózom, borsozom. A tex-mex nem azért kell bele, mert anyám texasi, apám mexikói, hanem mert kiválóan ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 12.

Pásztorpite - Shepherd's Pie

írta: MeSh
Pásztorpite - Shepherd's Pie

img_3268.JPG

4 személyre
Elkészítés: 60 perc


50 dkg darált bárány comb
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 ek. paradicsompüré
2 ág friss rozmaring, kakukkfű,
2 db babérlevél
1 ek. liszt
1 dl vörösbor
só, bors
1 ek. worcestershire szósz
2 bögre zöldborsó
5 krumpli
4 tojássárgája
só, bors, szerecsendió
tej, cheddar sajt

Ami nem más mint egy húsos ragun elhelyezett krumplipüré. Természetesen az egyedi módon, ahogy angol pásztorok szeretik.
Nézzük a földszintet.
Összevágom a hagymát és megdinsztelem egy serpenyőben. Fokhagymákat meglapogatom, vágom, és mehet bele az is. Fokhagyma nélkül is jó, de magyar ember mindenhez tesz, akár még a lekváros szendvicshez is.
A répákból apró kockákat varázsolok. Se nem túl kicsit, se nem ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 05.

Medvehagyma krémleves pirított baconnal és bruschettevel

írta: MeSh
Medvehagyma krémleves pirított baconnal és bruschettevel

img_3094.JPG

4 személyre
Elkészítés: 45 perc

1 csokor medvehagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 csomag újhagyma
1 póréhagyma
2 közepes krumpli
1/2 marék mandula
1 dl főzőtejszín (20%)
20 dkg bacon
2 zacsi zöldséges bruschette

Mindjárt itt a szezon, és már kapható is lesz, a szuper egészséges medvehagyma, alias vadfokhagyma. De figyeljünk oda a dílerünkre, mert ha összekeveri a májusi gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel, akkor mérgezéssel fetrengve rimánkodunk az életünkért a kórházban, otthoni láblógatós ebéd helyett.
A medvehagyma minden formában, testünk jobbulását szolgálja. Mivel ez 60%-ban víz, ezért egy kis levessel hígítjuk.
Apróra vágom a vöröshagymát és az újhagymát. Majd kevés olajon megdinsztelem kicsit. Ha ez ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 28.

Thai vörös curry kacsa

írta: MeSh
Thai vörös curry kacsa

img_2764.JPG

4 személyre
Elkészítés: 40 perc

40 dkg kacsamell
3 ek. vörös curry paszta
1 ek. morzsolt citromfű
1 ek. reszelt fokhagyma
1 ek. reszelt gyömbér
2 ek. mogyoró olaj
2 dl kókusztej
2 ek. halszósz
1 fej vöröshagyma
3 kis chili paprika
40 dkg sárga krumpli
4 karika ananász

Amilyen hihetetlen könnyű elkészíteni, pont annyira nem kell beparázni a hozzávalók beszerzésének mikéntjétől.
Ezt a kört megfutottam helyetted, mindenféle különleges helyen megfordulva. Feleslegesen. Mivel minden Tecsó szupermerkádó, nemzetközi részlegén szembe köszönnek az összetevők.
Kivéve a morzsolt citromfüvet. Azt legjobb, ha teafű formájában keresed.
Fogom is a mozsarat, és feszültség levezetésképpen összezúzom benne a fokhagymát, a gyömbért és a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 12.

Mangalica golyók kukorica szósszal

írta: MeSh
Mangalica golyók kukorica szósszal

img_2579.JPG4 személyre
Elkészítés: 50 perc

60 dkg mangalica comb
30 dkg mirelit kukorica
50 dkg krumpli
2 dl főzőtejszín
2 dl húsleves alaplé
30 gr kapribogyó
30 gr fekete olívbogyó
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék jalapeno paprika
1 marék füstölt sajt
mézes BBQ szósz, szója szósz
só, bors

A város közepén bandukolva, akkora mangalica fesztivál jött velem szembe, hogy nem is volt kérdéses a vacsora. S mivel erre nagyon jól rímel a kukorica, így a köreten sem kellett vacillálni.
A gazda által tökéletesen - a lényegre szorítkozva, laza 30 perc alatt - bemutatott áru, egy nagy tálba landol. Hozzáteszek 2 fej apróra vágott vöröshagymát, a kapribogyót és az olívabogyót. Belenyomok egy fokhagyma gerezdet is. Majd mehet bele a füstölt sajt. ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 05.

Szimpla Szalámis Snack

írta: MeSh
Szimpla Szalámis Snack

img_2423.JPG6 személyre
Elkészítés: 40 perc

50 dkg leveles tészta
20 dkg vegyes szalámi
20 dkg bacon
10 dkg mozarella
10 dkg füstölt sajt
1 tojás
bazsalikomos paradicsomszósz
olíva bogyók
liszt, pirospaprika

El vagy úszva mindennel, romokban a lakás, de a vendégek akkor is jönnek? Semmi baj. Ropogtatni fognak, méghozzá maximális élvezettel.
Tök egyszerű az egész. Mint hülyegyereknek a homokozó.
Fogom a leveles tésztát és kinyújtom. Ehhez kell a liszt. Valamint értelemszerűen a nyújtófa. Ha e nélkül kezdtél neki, mert a leírások mellett sosem gondolkozol, akkor vegyél elő egy boros üveget és azzal nyújtsd a tésztát.
Szép nagy alakzatot kapok. Ezt bekenem a felvert tojással és megszóróm piros paprikával. Majd gyönyörűen rárétegzem a szalámit, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 18.

Szoljanka

írta: MeSh
Szoljanka

img_2260.JPG8 személyre
elkészítés 120 perc

½ kg marha hátszín
3 pár virsli
40 dkg  füstölt-főtt tarja
1 pár cserkész kolbász
1 fej hagyma
2 ek. paradicsompüré 
2 gerezd fokhagyma
1 üveg ecetes uborka
20 dkg olivabogyó
10 dkg vecsési kápszta

2 db sárgarépa
2 db sárga burgonya
2 dl tejföl
2 db citrom
só, bors, fehérkenyér

Az idő hideg, esik a hó? Nem baj, ez az orosz leves durván jó.
Ez egy mindent bele leves, amit rengeteg módon el lehet készíteni, az alapdolgok mellett (uborka és bogyó). Szóval, ha valamilyen hús, felvágott árválkodik még a hűtőben, akkor vágjad bele.
Én szerencsére megtaláltam keresztanyám receptjét, amivel 20 éven keresztül varázsolt idült mosolyt a rokonság arcára. Így könnyű kiindulási alapom van.
A marhát ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 08.

Mungóbab pogácsa, grill sajt és sült cékla

írta: MeSh
Mungóbab pogácsa, grill sajt és sült cékla

img_1825.JPG4 személyre
Elkészítés: 40 perc

25 dkg mungóbab
2 db sárga burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 normál méretű grillsajt
2 nagy cékla
só, bors
kurkuma, kömény, koriander


Egészséges áruházba sétálva, egyszerűen nem lehetett, nem észrevenni. Meg is volt a kiváló ötlet a vega kajáláshoz. Úgysem kell mindig pörköltbe fullasztani magunkat.
A mungóbab zöld és kicsi. Ám ezt kompenzálja azzal, hogy hatékonyan gátolja az LDL oxidációját, valamint fenoltartalmának köszönhetően óvja szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

De ezt úgyis letojod, szóval kezdjünk hozzá. Vagyis két órája be kellett volna már áztatni a babot, hogy megfelelő legyen.
Ez idő alatt azonban megpucoltam a céklát és vékony szeletekre ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 18.

Sajtkrémes röszti bacon chipssel

írta: MeSh
Sajtkrémes röszti bacon chipssel

img_1580.JPG
4 személyre
Elkészítés: 55 perc

3 sárga burgonya
2 nagy répa
1 fej lilahagyma
1/4 marék snidling
2 tojás
20 dkg zöldfűszeres sajtkrém
20 dkg bacon
madársaláta
füstölt trapista
só, bors

Ha közelednek az ünnepek, és a levesből is bejglit csinálnál már, akkor természetes, hogy a rösztiből tekercs lesz.
Elkészítése oly nehéz feladat, hogy ha véletlenül ott felejtem őrizetlenül a kutyával, megcsinálja mire visszaérek.
Egy edénybe felverem a tojást és hozzáadom a lereszelt krumplit és répát. Ezeket kicsit kinyomkodom, hogy jobban süljön majd. Mehet bele az apróra vágott lilahagyma és snidling is. Sózom, borsozom.
A kész masszát felhordom egy sütőpapírra téglatest formában. Hiába keresel fogást, ez is gyerekjáték.
Majd egy laza ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 25.

Bombay omlett fokhagymás naan-nal

írta: MeSh
Bombay omlett fokhagymás naan-nal

img_9848.JPG2 személyre
Elkészítés: 120 perc

4 tojás
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 koktél paradicsom
1  ek. zöld chilipaprika
1 zöld paprika
1 tk. masala
1 tk. kurkuma
1 tk. korinader
1 tk. piros paprika
2 ek. reszelt sajt
3 csésze fehér kenyér liszt
1 dl natúr joghurt
125 ml langyos víz
1 tk. élesztő (por)
2 tk. cukor
4 ek. olvasztott sótlan vaj
20 dkg friss bébi spenót
só, cukor

Messzinek hangzik, pedig itt van a konyhádban. Minden megvan hozzá. Fűszerek és youtube. Reggeli vagy vacsi, de lehet ebéd is. Mindegy. Vega, fitnesz és jófinom.
S így, seperc alatt behozzuk Indiát a konyhába.
A lisztbe beleszóróm a sót. Közben a joghurtba öntöm a vizet. Utána mehet bele az élesztő és a cukor. Összekeverem alaposan. Majd hozzáadom a vajat (melybe ...

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 28.

BBQ borda meleg krumplisalátával és pármai sonkás paradicsommal

írta: MeSh
BBQ borda meleg krumplisalátával és pármai sonkás paradicsommal

img_8832.JPG6 személyre
Elkészítés: 150 perc

1,5 kg sertés borda
2 dl Worchester szósz
2 dl ketchup
2 dl szójaszósz
2 dl almabor ecet
1,5 dl juharszirup
2 szár zeller
2 db répa
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 db alma
friss kakukkfű, rozmaring
0,5 l Cabrnet Sauvignon
1 kg sárga krumpli
1 marék mirelit borsó
2 szál füstölt hering
1 ek. fehérborecet
1 ek. Dijoni mustár
3 nagy paradicsom
1 marék snidling
150 gr pármai sonka
só, bors, olaj


Olyan hosszú a lista a bevásárló cetlin, hogy a végét az alkaromra írtam. Viszont para nincs, mert 37 perccel, a bevásárló egység forgó, fém pörgentyűjén való behatolás után, már mosolyogva, "kezi csókolom", és irány haza.
A bordát szép egyenlő részekre szelem és megforgatom némi lisztben, majd forró olajban. ...

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 03.

Paellaval töltött malacka

írta: MeSh
Paellaval töltött malacka

img_8064.JPG4 személyre
Elkészítés: 130 perc

25 dkg Arborio rizs
40 dkg csirkemell

1 kg sertés hasalja
1 zöldségleves kocka
2 evőkanál sáfrány
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg paradicsom
1 db kaliforniai paprika
10 dkg fagyasztott zöldborsó
só, bors, olaj


A paella olyan szépen hangzik, hogy nem is árulom el, hogy ez sima rizses hús Spanyol honból. Kábé az ottani Erzsi néni szolgálja fel a konyhán. Tía Elizabetha por favor!
Jellegzetesen csirkével és tenger gyümölcseivel fogyasztják. Itt, most a vizi finomságokat egyszerűen lecserélem egy disznóra.
Egy nagy serpenyőre lesz szükségem. Ez az alapja az egésznek. Innen is van a név. 28 centis pont jó lesz. (Jó hogy nem vagyok hölgy, és ilyen adatoknál csak a főzésre fókuszálok). Ebben, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 17.

Cékla-burgonya-gyökér chips avokádós tzatzikivel

írta: MeSh
Cékla-burgonya-gyökér chips avokádós tzatzikivel

img_7273.JPG4 személyre
Elkészítés: 30 perc

2 édesburgonya
3 cékla
2 fehérgyökér
1 csemege uborka
2 avokádó
2 dl tejföl
2 dl natúr joghurt
fokhagyma, só, bors, kapor
olaj

Csak 5 fajta zöldség van otthon? Na és? Kimondta, hogy akkor nem lehet egy kellemeset enni?
Ja, a Laci? Küldjed haza.
Nagyon egyszerű lesz a történet, így egy sörnél többet nem is érdemes kibontani menet közben.
Megfogom a céklát és felkarikázom. Majd megfogom a édesburgonyát és ugyanígy teszek vele. Végül jöhet a fehér gyökér (nem, nem a Laci) is. Ha ezzel megvagyok akkor cseppet megsózom és felrakom az olajat melegedni.
Lereszelem az uborkát. Héja marad rajta. Abban van a vitamin, ahogy az ezerkétszázhuszonhat éves vicc is tanúsítja azt. Miután ez megtörtént, besózom és ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 27.

Lazacfasírt kesudiós feketerizzsel és mézes-chilis paprikával

írta: MeSh
Lazacfasírt kesudiós feketerizzsel és mézes-chilis paprikával

img_6271.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc

50 dkg lazacfilé
1 marék snidiling
2 ek. kapribogyó
1 lime
1 ek. dijoni mustár
2 ek. zsemlemorzsa
20 dkg feketrízs
1 marék kesudió
2 ek. mézs-chili szósz
2 db kaliforniai paprika

Ez olyan, mint amikor egy lányra gondolsz. Lelki szemeid előtt, rögtön, a számodra ideális testtel látod, bikiniben rohangálni a tengerparton. Ugyanilyen ez is. A vacsira gondolva, máris megszületett az ízdús kombináció.
Kezdem a rizzsel. Mert míg az fő, minden mással is elkészülök. A fekete rizs rettentő egészséges és bioboltban biztos, hogy kapható. Ha fogalmad nincs mi az a biobolt, akkor nyugodtan rendelhetsz magadnak egy szalonnás pacalt, disznózsírban sült krumplival, no para.
Annyiban tér el a Batman színű rizs a többitől, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 05.

Coconut bacon szendvics

írta: MeSh
Coconut bacon szendvics

img_55999.jpg4 személyre
Elkészítés: 40 perc

175 gr kókusz chips
3 ek. szójaszósz
2 ek. juhar szirup
2 ek. víz
1 mk. őrölt paprika
1 db avokádó
1/2 fej lilahagyma
2 db koktél paradicsom
1/2 lime
30 dkg csiperke gomba
2 piros kaliforniai paprika
Magos rozskenyér
margarin, fokhagyma
só, bors

A cím alapján hiába keresed a húst az ételben, nem fogod megtalálni.
Coconut bacont nem lehet lefordítani, maximum tükörbe, de akkor sem lesz jobb. Felesleges is. Plusz, kötözködés elkerülése véget, a bacon szó arra utal itt, hogy helyettesítő. Ugyanúgy néz ki, hasonló az íz, csak finomabb. Echte magyarok meg kíméljenek a hasalja szalonnájukkal, vagy hogy a bacon, a bakonyi szalonnából származik.
Legtöbben folyton tömik magukba a húst és közben fejhangon hirdetik, ...

Tovább Szólj hozzá