DiliChef

Mert folyton csak a DuMa...

2018. jún 18.

Cukkinis húsgolyók petrezselymes újkrumplival limeos répaágyon

írta: MeSh
Cukkinis húsgolyók petrezselymes újkrumplival limeos répaágyon

cukkinigolyopeterkrumplirepacsek.JPEG4 személyre
Elkészítés: 40 perc 

25
dkg csirkemell
1 db cukkini
2 gerezd fokhagyma
5 gr parmezán
50 dkg újkrumpli
2 marék petrezselyem
2 ek. libazsír
2 ek. margarin
2 szél répa
1 db lime
bors, só

A "könnyed, nyári ízkavalkád" meghatározása mellett, nálam pont ez szerepel. A csirkemell és cukkini tökéletes párost alkot. Az egyik a húsok, a másik a zöldsége kfiligrán topmodellje.
Ezért máris, összevágva a robotgépbe kerülnek. A fokhagymát is elegánsan belehelyezem. Miután alaposan megsóztam és borsoztam, jöhet a parmezán. Ez nemcsak, hogy összébb tartja majd a masszámat, de remekül hozzájárul az kellemes ízhez is.
Miután a turmixgép elvégezte a feladatát, meggyúrom a kicsi golyókat. Itt is már világosan látszik, hogy ezek nem ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 10.

Tuscan feeling pasta

írta: MeSh
Tuscan feeling pasta

toszkan_rak.JPEG4 személyre
Elkészítés: 30 perc 

30 dkg tisztított garnéla
25 dkg farfalle tészta
125 gr friss bébi spenót
8 db koktél paradicsom
2 dl főzőtejszín (20%)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
reszelt parmezán
1 dl fehér bor
friss bazsalikom
margarin, olíva olaj
bors, só

Olvad Rád a pamut ing a rohasztó melegben, vagy hölgy létedre, hiába vetél fel végre spagettipántos ruhát, a klimaxos, kan kollégák mínusz 20 fokra csavarják a légkondit. Szóval teljesen természetes, hogy fejben nem itt jársz. Viszont, akkor már ad meg a testednek is a lehetőséget a kalandozásra.
A rákok mirelit formában érkeztek hozzám, így miután felengedtek, margarin és olíva kombóján megpirítom őket. Nem kell neki sok. Ezért ne hagyjuk őrizetlenül, mert hamar ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 27.

Spárgás-feketeerdei sonkás leveles pizza

írta: MeSh
Spárgás-feketeerdei sonkás leveles pizza

spargasonkalevelpizza.JPG2 személyre
elkészítés 25 perc 

1 csomag leveles tészta
12 szál spárga
20 dkg feketeerdei sonka
Paradicsom szósz, friss bazsalikom
Tejföl, mustár, friss kapor
Parmezán sajt
Cheddar sajt
1 paradicsom
1 tojás

só, bors

Ma már sokkal több helyen kapható, jóval kellemesebb áron a spárga. Más néven asparagus.
Olyan a hangzása, mint valami ókori római birodalmi harcosé. Mondjuk az sem véletlen, hogy a testépítők egyik kedvence. Rostokban gazdag és szinte semennyi szénhidrátot sem tartalmaz, sőt zsírt sem. Ezért ha izom Tibor meglátja a tésztán, sikítva rohan fekvenyomni.
A tésztát miután kigurigattam, négy egyenlő részre vágom. Bekenem a felvert tojással vékonyan mindegyiket.
Két ilyet csinálok és két olyat. Így az egyikre mehet a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 20.

Carbonara spagetti

írta: MeSh
Carbonara spagetti

carbonara.JPEG2 személyre
Elkészítés: 25 perc 

20 dkg húsos szalonna
25 dkg spagetti tészta
1,5 dl főzőtejszín (10%)
3 tojás
reszelt parmezán
bors, só

Egy étel ismét, amit nem lehet, nem szeretni. Ráadásul hamar megvan és piszok finom is. Az meg, hogy két pislantás alatt megvan, már csak hab a tortán / parmezán a szalonnán.
Az arányokat teljesen szabadon lehet választani, attól függően, hogy húsosabban vagy krémesebben szereted. Mondjuk nyilván megjelenik majd Mr. Gasztoagy, és elmagyarázza, hogy ez nem így van, mert 1672-ben, egy kellemes tavaszi napon ezzel hozta vissza Giuseppe a haldokló Mámmát az életbe, miközben a toszkán naplemente megcsillant a domboldalban, és az arányok szentek és sérthetetlenek.
A tésztát bő, sós vízben felteszem főni. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 06.

Tatárbifsztek

írta: MeSh
Tatárbifsztek

tatarbifi.JPG4 személyre
Elkészítés: 25 perc 


30 dkg bélszín
1 tk. dijoni mustár
1 tk. apróra vágott kapribogyó
1 ek. apróra vágott salotta hagyma
1 tk. worcestershire szósz
1 tojássárgája
őrölt bors, só
rozs pirítós

Ha nem egy gasztro reality műsorvezetője vagy "Mosákodós Cé" álnéven, aki irgalmatlan alapanyag pazarlásra van ítélve, azért figyelj oda a vendégek számára, mert a nemes hús, nem olcsó.
A tatárt rengeteg módon el lehet készíteni, de a lényeg az, hogy a hús ízét emeljük ki a hozzávalókkal. Én a basic verzót fogom elkészíteni.
A húst véletlenül sem darálom le (egyszer sem, nemhogy kétszer!). Lehet, hogy egyszerűbb és gyorsabb megoldás lenne, de akkor megváltozik a hús szerkezete, és az íze is más lesz. Az, ilyen ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 29.

Kettle csirke gombával és karamellizált retekkel

írta: MeSh
Kettle csirke gombával és karamellizált retekkel

kettle_csirke.JPEG4 személyre
Elkészítés: 50 perc 


75 dkg csirkemell
80 gr Chio Kettle rosemary & sea salt
40 gr Chio Kettle sour cream & spring onion
80 gr Chio Kettle fine chili & paprika
20 dkg krémsajt
25 dkg gomba
25 dkg retek
1 marék petrezselyem
1 ek. méz
olaj, fokhagyma
só, bors

A chips az a dolog, amit mindig valahogy kimagyarázol, hogy miért is kell azonnal megenned uzsonnára / film nézés alatt / sörözés közben / zöldség helyett / tengerparton / lényegében bármikor.
Szerencsés egybeesések következtében 3 zacskó landolt a kezemben, aminek a rozmaringos változata annyira mesterien sikerült, hogy ropogtatás közben jött az ötlet, hogy kreáljunk belőle főételt. Hisz az erős fűszerek adottak. Így csak zúzni, keverni és enni kell.
Hagymás-tejfölös. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 22.

Porhanyós oldalas

írta: MeSh
Porhanyós oldalas

oldalas.jpg4 személyre
Elkészítés: 4 óra 


80 dkg oldalas
2 dl worcester szósz
2 dl szója szósz
2 dl ketchup
1 ek. angol mustár
1 ek. méz
2 gerezd fokhagyma
1 db répa
1 db alma
4 babérlevél 
1 tk. só, bors
Zöldségek grillezéshez


Ha soknak tűnik a 4 óra, akkor fejeljük meg egy előző napi bepácolással, hogy végleg kiderüljön mennyire türelmetlen vagy. Belátom, hogy hosszú idő, ám cserébe szinte semmi dolgod nincs és a végén leesel a székről a gyönyörtől, amikor megkóstolod.
A pácoláshoz előveszek egy nagy, lezárható műanyag edényt, amibe behelyezem az oldalast. Én szeretem felvágni, mert akkor több felületen tudja átjárni az íz.
A folyékony halmazállapotú összetevők után belenyomom a fokhagymát, és belereszelem a répát meg az ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 15.

Tojásos nokedli - GM

írta: MeSh
Tojásos nokedli - GM

tojasosnokedli.JPEG4 személyre
elkészítés 25 perc 

30 dkg barna rizsliszt
7 tojás
víz
1 ek. olíva olaj
5 dkg margarin
1 db fejessaláta
ecet, cukor
só, bors

Ennél egyszerűbb egytálétel nem sok létezik. A GM rövidítés meg nem azt takarja, hogy most végre itt egy recept, ami elvarázsolja a vezérigazgatót. Hanem, hogy gluténmentesen is ugyanolyan remek élményt nyújt.
Felteszek egy nagy lábasban vizet főni, amibe majd szaggatok. Mire felforr a víz, minden mással meg is vagyok. Még egy séta a ház körül is belefér.
Miután a salátát átmostam és leveleire szedtem, berakom egy tálba. Felöntöm vízzel és cukrozom, ecetezem. Nincs olyan, hogy mennyi vízhez, mennyit kell rakni. Ahogy szereted. A kettő aránya meg, ha 50-50%-os, az pont kiváló.
Két tojást felverek és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 08.

Wellington bélszín

írta: MeSh
Wellington bélszín

wb.JPEG6 személyre
elkészítés 55 perc

½ kg marha bélszín
½ kg barna csiperke gomba
8 szelet proscuitto sonka
Vajas leveles tészta
Angol mustár
1 fej sonka hagyma
1 marék dió
kakukkfű
só, bors

Nem a legolcsóbb húsból van ez tény, de abszolút megéri. Ugyanúgy mint a bor, amit fogyasztunk majd hozzá. Mert ehhez nem alsópolcos, asztali koccintós dukál, hanem - a vendég által hozott - minőségi, testes vörös.
A bélszínt két egyenlő részre vágom, mert egy kilós kiszerelésben volt. A másik részét elteszem tatár bifszteknek.
Majd meghengergetem sóban és tört borsban. Kakukkfüvet is tehetek hozzá. Remekül illik. Ezért teszek is.
Serpenyőben felhevítek olajat. Megforgatom benne a húst. Alaposan, minden oldalán. Szemet gyönyörködtető és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 01.

Rusztikus húsvét - avagy itt a sonka, hol a sonka

írta: MeSh
Rusztikus húsvét - avagy itt a sonka, hol a sonka

img_8037.JPG4 személyre
Elkészítés: 120 perc 


35 dkg liszt
5 gr sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
4 tojás
1 dl olíva olaj
1 dl víz
25 dkg füstölt főtt karaj
70 gr olíva bogyó
70 gr aszalt paradicsom
1 fej lilahagyma
7 tojás
1 fej vöröshagyma
mustár, majonéz
petrezselyem
só, bors


Ha éppen elég a húsvéti érzés, és úgy vagy, hogy nem megint óriás sonkázás ürügyén iszod sárgára Magad embertársaid 95%-al, hanem inkább egy kellemes - ám de ízdús - adag mellett, elmerengve elmélkednél azon, ismét, hogy vajon ki engedélyezte a nyúl és a tyúk nászát, akkor íme.
Készítek egy rusztikus kenyeret, amibe bele lesz dolgozva a sonka. Rákenve pedig a hagymás tojáskrémmel meg is van a feeling.
Azért a kenyérbe megy még olíva bogyó, aszalt paradicsom és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 25.

Fűszeres sárgarépa krémleves

írta: MeSh
Fűszeres sárgarépa krémleves

fuszeres_sargarepa_kremleves.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc  


80 dkg sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 liter csirke alaplé
3 ek. tejszín
3 ek étolaj

½ kk. őrölt kömény és római kömény
½ kk. koriandermag
1 kk. curry
2 kk. barna cukor
½ kk chillipor
1 ek. frissen reszelt gyömbér

só,bors

Mindig mondom, hogy a fűszerekkel csodát lehet művelni. Az alapanyag répa, semmi más csak répa, érted? És amikor megkóstolod, az ízlelőbimbóid vad, indiai táncba kezdenek az agyaddal, annyira jó.
A hagymát felaprítom és megdinsztelem kevés olajon, majd hozzáadom a fokhagymát és a gyömbért. Már most imádom az illatát.
Jöhet a felkarikázott gyökérzöldség (ez a hivatalos neve, nem, mert csak szellemileg visszamaradottak fogyaszthatják), egy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 11.

Puffer

írta: MeSh
Puffer

img_7951.JPG2 személyre
Elkészítés: 50 perc 


1 csomag leveles tészta
3 tojás
15 dkg darált sertés
1 ek. kapribogyó
1 kaliforniai paprika
petrezselyem
BBQ szósz
majonéz
20 dkg bacon
30 dkg mirelit hasábburgonya
só, bors
12-es muffinsütő forma

Melóból hazaesve - a főnöknek köszönhetően - egy óra maradt az esti filmig. De akkor a kaja legyen jópofa, változatos és finom. Valamint annyira tömítő, hogy muszáj legyen sörrel lazítani rajta.
Puffer, mert puff pastry-ból burger. Ennyi, nem fogsz semmi mást tárolni, csak a kaját, magadba.
Főszerepben a muffinsütő forma lesz, mert ebben készítek el mindent egyszerre.
A leveles tésztát hat egyenlő csíkra vágom fel. Majd felhengergetem mindet és a hat szélső formába nyomom őket laposra. Amiket előtte persze ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 05.

Juhtúrós sztrapacska

írta: MeSh
Juhtúrós sztrapacska

img_7922.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc 


1 kg krumpli
45 dkg liszt
2 tojás
35 dkg juhtúró
2 dl tejföl
35 dkg füstölt szalonna
só,bors

Lehetetlen, hogy nem ismered és szereted ezt a szlovák ételt. Mondjuk, ha mocskosul gazdag vagy és sznob módon, inkább a tokhal ikráját tömöd magadba kaviár néven, akkor egészségedre. Meg is érdemled.
Viszont, ha egyszerű, de laktató, finom kajára vágysz. Ez itt az.
Kezdésnek lereszelem a krumplit. Ha nincsen ilyen funkcióval ellátott robotgéped, akkor máris jöhet a reklamálás az első alkarzsibbadásnál, hogy azt ígértem egyszerű.
Ha gyengébb vagy, mint egy idős szlovák asszony, akkor a panasz elfogadva.
A keményítős levet, amit a krumpli ereszt, abból leöntök. Majd hozzáteszem a lisztet és ráütöm a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. feb 18.

Brokkolis csirketégla

írta: MeSh
Brokkolis csirketégla

img_7639.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc 


3 csirkemell
6 szelet sonka
40 dkg brokkoli
15 dkg Cheddar
2 ek. krémsajt
4 szelet bacon
1/2 répa
2 gerezd fokhagyma
paprika, oregánó
őrölt bors, só

Ha a gonosz boszorka ilyenekből építette volna fel a házikóját, akkor Jancsival és Juliskával mentem volna én is.
Egyszerű étel, játékos formában. De legalább így biztos, hogy megfelelő lesz a zöldségek és a hús aránya. A húst hússal fanok meg teljes nyugalommal feküdjenek 100 kilósan a kanapén, mindjárt kezdődik a vetélkedő.
Ehhez a mennyiséghez, egy 20 centis kenyérsütő forma szükséges. Itt két csirke megy alulra és egy felülre.
Ebben a tudatban ki is klopfolom a melleket, amiket előtte alaposan bedörzsöltem paprikával, oregánóval, borssal és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. feb 11.

Cápaharcsa, coleslaw és sült édesburi

írta: MeSh
Cápaharcsa, coleslaw és sült édesburi

harcsa.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc 


40 dkg Cápaharcsa filé (2 nagy db)
50 dkg édes burgonya
25 dkg lilakáposzta
1 nagy répa
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
175 gr tejföl
2 ek. majonéz
1 ek. dijoni mustár
1 tk. méz
kukorica pehely, rizsliszt
őrölt bors, só

Nagyon menőn hangzik. Ám, sajnos nem Roy Scheider fogta kínkeserves hadakozás közepette a nyílt tenger kellős közepén számomra. Annyi köze van a cápához, mint rókagombának a rókához. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem isteni.
Ami még nagy előnye, hogy olcsó. 4 személynyi hal, 3 gombóc fagyi árából kijön. Persze, ha mirelit veszem és a fagyi nem madagaszkári vanília, iráni sáfránnyal bolondítva.
Elsőnek a krumplit csinálom meg, mert az nem koszolja az olajat. Alaposan megmosom ...

Tovább Szólj hozzá

2018. feb 04.

Reggeli rolnik

írta: MeSh
Reggeli rolnik

regrol01.jpg

2 személyre
elkészítés 40 perc

4 tojás
8 szelet bacon
1-1 sárga-piros kaliforniai paprika
5 dkg mozzarella
petrezselyem, majoranna
só, bors
rukkola

Időben lefekvés és korai kelés után, kellemes a szöszmötölés a konyhában 40 percig. És még mindig csak reggel 08:00 van. Tökéletes időzítés a rolnik bedobálására az újság (ami ma már inkább digitális, és az index.hu-t jelenti) mellett.
Ez is egy klasszik reggeli, új köntösbe csomagolva. A "szalonnás rántotta", pont úgy, ahogy én szeretem. Tömör formában és minden harapásra jut bacon.
Először is, elkészítem az omlettet.
A legnagyobb átmérőjű serpenyőt felrakom a platnira, fedelestől. Azért a legnagyobbat, mert ha szép laposra sikeredik, akkor könnyedén fel lehet majd tekerni. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 28.

Nyúlgerinc párolt lilakáposztával és rozmaringos csicsókával

írta: MeSh
Nyúlgerinc párolt lilakáposztával és rozmaringos csicsókával

img_72001.jpg4 személyre
elkészítés 80 perc

50 dkg nyúlgerinc filé
1 nagy fej lilakáposzta
1 fej lilahagyma
30 dkg csicsóka
1 ek. barna cukor
1 tk. római kömény
2 ek. borecet
1 szál rozmaring
2 fej fokhagyma
só, bors, majoranna

Nyuszi hopp, nyuszi hopp, máris egyet elkapok. S egy mozdulattal
, mint az evolúció csúcsa, felnyitom a Litül fagyasztóját és kiemelem a porciózott filéket.
A nyúl egy nagyon finom, könnyen emészthető, zsírszegény, fehér hús. Kár, hogy még mindig csak a háttérben ugrabugrál a magyar hús palettán.
Egyszerűen és szépen készítem el. Mint az adóbevallásom.
A hús csíkokat átforgatom sóban, borsban és majorannában. Majd kiterített folpack fóliára helyezem, vékonyan. S a segítségével felhengergetem. Gyönyörű szép, szoros ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 14.

Sweet Potato - Dog

írta: MeSh
Sweet Potato - Dog

spdog.JPG2 személyre
elkészítés 40 perc

2 db édesburgonya
4 db sertés virsli
5 dkg bacon
5 dkg vörös Cheddar
2 fej vöröshagyma
só, bors, majoranna

Hogy a kifli helyett édesburgonyát használok, az nem véletlen. Sokkal tartalmasabb lesz tőle a étkezés, és a glutén is messzi tájakra evez. Valamint az édes íz remekül harmonizál a sóssal.
A két krumplit felteszem főni. De csak addig, hogy bele lehessen szúrni a villát akadálymentesen. Tovább nem kell, mert akkor szét fog esni. Mint Te az idegtől, amikor töltöd meg és lebomlik az egész.
Míg az édesek lubickolnak, összedobom a kutya többi hozzávalóját.
A hagymán és baconön lepirítom a - szintén apróra vágott - virslit. Azért teszek ide is, mert így belefér egybe kettő. Megőrzöm a klasszikus ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 07.

Bárány Tajine

írta: MeSh
Bárány Tajine

img_7090.JPG4 személyre
elkészítés 4,5 óra 

1 kg bárány comb vagy lapocka
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

1 db cukkini
2 szál répa
100 gr aszalt szilva
100 gr mazsola
50 gr aszalt barack
1 ek. sáfrány kiáztatva
1 ek. kurkuma
1 ek. őrölt római kömény
1 ek. morzsolt koriander
1 ek. őrölt kurkuma
1 ek. gyömbér por
1 tk. fahéj
2 dl száraz vörösbor

só, bors

Ha nem rendelkezel a marokkói konyha jellegzetes edényével, keress gyorsan valakit, aki igen. Nem fogod megbánni. Lesz egy új barátod és egy hihetetlenül finom ebéded.
Az étel ebben a kúpos edényben pár órán át párolódik, ahogy a meleg levegő folyamatosan körbejárja az ételt. Olyan puha lesz a hús a végén, hogy magától vándorol a nyelvedről, a torkodon át a gyomrodba.
Már csak az ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 30.

Feketeerdei sonkás - spenótos keksz

írta: MeSh
Feketeerdei sonkás - spenótos keksz

img_7097.JPG4 személyre
Elkészítés: 60 perc 


100 gr feketeerdei sonka
50 gr bébi spenót
200 gr liszt
120 gr margarin
60 gr reszelt parmezán
1 csipet só, bors

Maradt sonka és spenót az ünnepi dömpingből és a sütinyomót is elfelejtettem használni. Így már meg is van az ötlet a szilveszteri rágcsához.
Cukor helyett meg jöhet a parmezán. A sós úgyis jobb, mint az édes. A liszttel együtt egy nagy tálba teszem. Akkorába, hogy legyen majd kényelmesen hely a gyúráshoz. Ha itt bekapcsolt a protein agyad és rohansz a konditerembe, akkor menthetetlen vagy.
A sonkát és a spenótot is nagyon apróra vágom. A margarint megolvasztom. Majd elkezdem a masszámat összedolgozni. Erőteljes mozdulatokkal pár perc alatt meg is van. Nem nagy etwas. Gondolja arra, hogy a 79 éves ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 17.

Rántott töltött palacsinta

írta: MeSh
Rántott töltött palacsinta

palacsinta.JPG4 személyre
Elkészítés: 25 perc 

12 db palacsinta
10 dkg gomba
10 dkg bacon
10 dkg sonka
10 dkg zöld olívabogyó
1 tömlős krémsajt
10 dkg füstölt edami
só, bors
liszt, tojás, zsemlemorzsa

Ez a történet nem a palacsinta tökéletes elkészítéséről szól. Arra mindenkinek megvan úgyis a saját receptje, amit még a nagymamájának a nagymamájától hozott, és máig tökéletesítette. Így ezek már készen vannak.
Itt a lényeg, hogy egy kellemesen krémes, sós palacsinta születik ropogós bundában. Ami nagyon jó előétel, reggeli vagy vacsi, vagy tízórai, vagy snack, vagy bármikor elfogyasztható étek.
A gombát, a sonkát és az olívabogyót apróra vágom. Majd a szintén ugyanilyen sorsra jutott baconnel megpirítom. Majd miután kicsit kihűlt, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 10.

Pulyka tallér burgonya rózsával

írta: MeSh
Pulyka tallér burgonya rózsával

img_6878.JPG6 személyre
Elkészítés: 120 perc

1 kg pulykamell
75 dkg sárga burgonya
20 dkg bacon
50 gr olvasztott vaj
50 gr parmezán sajt
2 gerezd fokhagyma
1 tk. morzsolt kakukkfű
Bébispenót
só, bors

Megígértem a szüleimnek, hogy csak szárnyas lesz krumplival. De hát akkor is valami szépet kell komponálni, mégiscsak Ők hoztak eme világra. S azon kívül, hogy esztétikus lesz, még ízletes is.
Így a krumplival kicsit többet foglalkozom, mint anno a konyhás néni, aki mindig csak egy laza mozdulattal ráplaccsantotta a pürét a tányérra.
Miután megpucoltam, robotgép vagy kézi szeletelő segítségével felszeletelem vékony lapokra. Egy nagy tálban összekeverem az olvasztott vajjal, parmezánnal, reszelt fokhagymával és a morzsolt kakukkfűvel.
Ezután jöhet a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 03.

Zöld fettuccine füstölt makrélával

írta: MeSh
Zöld fettuccine füstölt makrélával

fettike.JPG4 személyre
Elkészítés: 25 perc 

40 dkg füstölt makréla
300 gr fettuccine 
1 csomag újhagyma
1 csomag spárga
300 gr fagyasztott zöldborsó
1 marék menta levél
1 ek. liszt
3 dl tej
citrom, parmezán

Imádom az olasz tésztákat. A szélesmetélt is annyira dallamos lesz, hogy a vidéki hátsó udvari konyhából, rögtön Rómában érezhetem magam. S a pontosság kedvéért, a fettucine metélt, fészekbe tekerve megszárított, tojás hozzáadásával készült olasz tésztafajta.
Felkarikázom a hagymát és egy indokoltan nagy serpenyőben elkezdem olíva olajon pirítani. A spárgával sem teszek másképp. Miután felaprítottam (a végeit azért levagdosva), mehet a hagyma mellé. A borsót és a mentát is belezúdítom. Csak zöld anyagunk van kérem szépen, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 26.

Cajun steak BBQ-s vörös babbal

írta: MeSh
Cajun steak BBQ-s vörös babbal

husibab.JPG4 személyre
Elkészítés: 30 perc

40 dkg hátszín
2 konzerv vörös bab
2 ek. ketchup
1 tk. tabasco
1 tk. angol mustár
1 ek. barna mártás
2 ek. worcestershire szósz
1 tk. méz
Paradicsomszósz
Cheddar sajt
Cajun, tengeri só

Könnyű kis csipegetni való kaja...egy medvének. Szóval, ha éhes vagy és markáns ízvilágú, masszívabb étkezésre vágysz, ez itt az.
Leöntöm a levet a babról. Arra most nincsen szükségem. S fém szárú serpenyőben, olíva olajon elkezdem pirítani, amíg ropogósra nem fordulnak. Azaz szottyos nem lesz a külseje, mint amikor 1,5 órát ázik a kezed a kádban. Azért lesz ilyen, mert a feszes héj kicsit leválik a belső részről.
Ezután kutyulom rá a BBQ-t.
Vagyis mehet rá a ketchup, angol mustár (erőteljesebb jóval, mint a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 19.

Camembert snack

írta: MeSh
Camembert snack

camambert_snack.JPG4 személyre
Elkészítés: 30 perc

2 camembert
6 szál rozmaring
4 gerezd fokhagyma 
1 tk. fehérbor
1 tk. olívoa olaj
Kenyér maradék
100 gr aszalt áfonya
100 gr kesudió

Snack, alias falatozás. A világ legjobb dolga - ha bevallod, ha nem - bevackolni magatok a TV elé, és filmnézés közben valami finomat eszegetni. Ez garantáltam annyira finom, hogy az sem fog érdekelni, ha az Alkonyatot kell megnézni.
A camembert is olyan, hogy ha minőségit veszek, akkor az íz élmény sokkal gazdagabb lesz. Le Rustique vagy Vieux Porche tökéletes. Tihany neve inkább levendula szezonban forduljon meg a fejedben.
Fogom a sajtot. Ami pláne, azért is kiváló, mert a fa tartója tökéletes a sütéshez és a csomagolása kétrétegű (egyik fele sütőpapír).
Levágom a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 12.

Szójás oldalas karamellizált körte ágyon

írta: MeSh
Szójás oldalas karamellizált körte ágyon

korteoldalas.JPG4 személyre
elkészítés 60 perc 

60 dkg sertés oldalas (csontozott)
3 db vilmoskörte
1 tk. fokhagyma granulátum
50 gr margarin
2 ek. szója szósz
1 ek. barna cukor
150ml víz
65 ml konyak
só, bors

Időd nincs, de oldalasod van, akkor ez egy remek megoldás. Nem váltja ki a 4 órás sütésű, porhanyós csodát. Inkább alternatív ízesítéssel, egy új dimenziót nyit a koca ezen részének fogyasztásához. Amit, miután megkóstolsz, tollat ragadsz és beírod a kis füzetedbe, a "zseniális döntések" rovatba.
A húst vékony szeletekre vágom, miután eltávolítottam a porcokat. Majd egy nagyobb méretű serpenyőben nekiállok pirítani. Megszórom sóval, borssal és a fokhagyma granulátummal. Ráteszem a margarint és kevergetem, átforgatom kicsit. Pont annyira, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 05.

Lazacos rukkola tekercs

írta: MeSh
Lazacos rukkola tekercs

lazacrukkola.JPG4 személyre
elkészítés 60 perc

200 gr füstölt lazac
100 gr rukkola
70 gr reszelt parmezán
50 gr fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
7 tojás
300 gr krémsajt
150 ml olíva olaj


Meghívtak a buliba. Ez rendben van, mert jófej vagy. A társaság sznob. Ez annyira nincs rendben. De legyen, ebbe a tál falatkába, Ők sem tudnak belekötni. Borzasztó jópofa kaja és veszettül finom.
Egy robotgépre mindenképp szükség van. E nélkül is lehet csinálni, de az olyan, mintha eke nélkül indulnál el szántani.
Szóval a gépbe beledobom a rukkolát. Mellészóróm a fenyőmagot és a sajtot. Majd elegánsan beleejtem a fokhagymát is. Vagy a szoba másik sarkából dobom bele és peckes mozdulatokkal sétálok vissza, amit a párom "ez már biztos, hogy bolond" nézéssel kísér ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 22.

Baconös parázs burgonya barna sörös hagymával

írta: MeSh
Baconös parázs burgonya barna sörös hagymával

img_6513.JPG4 személyre
elkészítés 60 perc

50 dkg parázs burgonya
200 gr bacon
2 szál friss rozmaring 
4 fej vöröshagyma
3 fokhagyma
1 ek. barna cukor
1 ek. worcestershire szósz
0,5 l Porter barna sör
kakukkfű, rozmaring
só, bors 

Igazi buli kaja. Ott kell, hogy díszelegjen, tökéletes pompájában az asztal közepén. Egy baja van csak, seperc alatt elfogy.
A parázs burgonyák minél kisebbek, annál klasszabb falat lesz belőlük. Bár ha nagypofájú a társaság, akkor nem kell jófejeskedni. Vagy ha épp a "kamionosok és prostik" partija van Nálad.
Ha átmostam a krumplit, akkor az egyetlen időigényes műveletnek neki is fogok. Minden szemet betekerek rozmaringos szalonnával. Erre nincs módszer, ez jön, ősemberi, intuitív módon. Ugyanúgy, mint a nyársara ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 16.

Brassói aprópecsenye

írta: MeSh
Brassói aprópecsenye

brassoi.JPG4 személyre
elkészítés 45 perc

60 dkg sertés comb
10 dkg füstölt szalonna
80 dkg sárga krumpli
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
só, bors

Annyira klasszikus, annyiszor etted már, annyira imádod, hogy el sem gondolod, hogy otthon magadnak csinálhatod a legjobbat.
Rengeteg módon magyarázzák az eredetét, de ezzel most nem kell foglalkoznod, mert mindig van a társaságban egy olyan kompenzáló egyed, aki "jobban tudja" és előadja az összes verziót.
A lényeg, hogy legyen bőven szalonna és fokhagyma.
Megmosom a húst és "dobókockákra" vágom
. S ha már ennyire belejöttem a játékba, akkor ugyanezt megteszem a krumplival is.
Mivel óriás gasztro gurmék vagyunk, így mi nem csíkozunk. A szalonnát julienre vágom és serpenyőben ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 08.

Vietnámi tavaszi tekercs

írta: MeSh
Vietnámi tavaszi tekercs

img_6362.JPG4 személyre
elkészítés 45 perc

12 db rizslap
100gr rizstészta
jégsaláta, bazsalikom
Zöldség:
5 dkg sárgarépa
5 dkg jégcsapretek
25 ml rizsbor ecet
1 ek. kristálycukor
1 tk. só
Hús:
25 dkg darált sertés
1 ek. apróra vágott gyömbér, fokhagyma
2 ek. szójaszósz
2 ek. pörkölt földimogyoró
1 ek. szezámmag
Mártogató:
200 ml szójaszósz
1 lime
50gr kristálycukor
1 ek. szezámmag
chili

Mindig friss és mindig isteni íz hatás, nem csak tavasszal. Crusoe is beszélgetett Péntekkel a hét többi napján is. Úgyhogy akárki, akármikor jön hozzánk, akkor ezzel levehetjük a lábáról. Még Sasquatchot is.
Elsőnek a zöldségeket csinálom meg, mert jó, ha kicsit megszívják magukat a páclében.
A cukrot, a sót és a rizsbor ecetet 2,5 deci ...

Tovább Szólj hozzá