2018. ápr 01.

Rusztikus húsvét - avagy itt a sonka, hol a sonka

írta: MeSh
Rusztikus húsvét - avagy itt a sonka, hol a sonka

img_8037.JPG4 személyre
Elkészítés: 120 perc 


35 dkg liszt
5 gr sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
4 tojás
1 dl olíva olaj
1 dl víz
25 dkg füstölt főtt karaj
70 gr olíva bogyó
70 gr aszalt paradicsom
1 fej lilahagyma
7 tojás
1 fej vöröshagyma
mustár, majonéz
petrezselyem
só, bors


Ha éppen elég a húsvéti érzés, és úgy vagy, hogy nem megint óriás sonkázás ürügyén iszod sárgára Magad embertársaid 95%-al, hanem inkább egy kellemes - ám de ízdús - adag mellett, elmerengve elmélkednél azon, ismét, hogy vajon ki engedélyezte a nyúl és a tyúk nászát, akkor íme.
Készítek egy rusztikus kenyeret, amibe bele lesz dolgozva a sonka. Rákenve pedig a hagymás tojáskrémmel meg is van a feeling.
Azért a kenyérbe megy még olíva bogyó, aszalt paradicsom és lilahagyma is, hogy brutál finom legyen.
Valamint természetesen, egy szép adag füstölt karajt is megfőztem korábban, a klasszikus módon. Erről csilliárd tutorial videó van a neten, ha még nem készítettél volna. Vagy mert mindig újra kell tanulnod a 95%-os részvételi arányod miatt.
Ebből fogok majd beleszeletelni.
Összekeverem a liszttel a sütőport, a szódabikarbónát, a tojásokat, a vizet és az olíva olajat. Itt az aszalt paradicsomét használom, mert az már gyönyörűen át van járva ízekkel.
Ha ezt az alapot eldolgoztam, akkor mehet bele a bogyó, a paradicsom, a lilahagyma és a karaj. Mindegyik tetszés szerint aprítva. (Igen, tud vicces lenni, ha egy hústömböt sütsz a közepébe). Még egy marék sóval is meghintem.
Amint végeztem, át is emelem a formába, amibe ki fogom majd sütni. Ez lehet téglalap vagy kör. Itt is egyéni a döntés. De ha ez már túl sok szabadság, akkor tegyed tortaformába vazze. (Kivajazottba.)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 órát sütőm. De ahogy be-be kukkantok, látni fogom, hogy mikor aranybarna már a széle.
Ez idő alatt bőven van időm összedobni a tojáskrémet.
Felteszem a tojásokat főni és reménykedem, hogy jóféle a tojás, és nem kell négyzetmilliméterenként pucolnom és megroggyanva az idegnyugtatóért (:95%) nyúlnom. Majd egy tálban villával összetöröm és miután beletettem az apróra vágott vöröshagymát, érzésre pöttyintem bele a mustárt meg a majonézt. Kóstolgatás sokat segít menet közben, hogy tökéletes krémet kapjak.
Meg is vagyok.

Annyi maradt hátra, hogyha kihűlt a kenyér, akkor egy masszív szeletet megkenjek tojáskrémmel, majd kiüljek a teraszra. Amíg roppantok mellé tormába mártogatott újhagymát, felbontok egy világos sört. Ez illik hozzá és ettől még nyugalommal az 5%-ban maradok.

Szólj hozzá