2018. feb 11.

Cápaharcsa, coleslaw és sült édesburi

írta: MeSh
Cápaharcsa, coleslaw és sült édesburi

harcsa.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc 


40 dkg Cápaharcsa filé (2 nagy db)
50 dkg édes burgonya
25 dkg lilakáposzta
1 nagy répa
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
175 gr tejföl
2 ek. majonéz
1 ek. dijoni mustár
1 tk. méz
kukorica pehely, rizsliszt
őrölt bors, só

Nagyon menőn hangzik. Ám, sajnos nem Roy Scheider fogta kínkeserves hadakozás közepette a nyílt tenger kellős közepén számomra. Annyi köze van a cápához, mint rókagombának a rókához. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem isteni.
Ami még nagy előnye, hogy olcsó. 4 személynyi hal, 3 gombóc fagyi árából kijön. Persze, ha mirelit veszem és a fagyi nem madagaszkári vanília, iráni sáfránnyal bolondítva.
Elsőnek a krumplit csinálom meg, mert az nem koszolja az olajat. Alaposan megmosom és szép hosszú egyenletes csíkokra vágom. Más teendőm nem is volt ezzel. Ha majd felhevült az olaj, akkor óvatos mozdulatokkal (erről jut eszembe az Duhaj IPA és berakom hűlni) beleengedem. Tovább kell pirítani, mint a sima krumplit. Nem kell tőle félni.
A coleslaw egy zseniális saláta, ami bármihez passzol. Ehhez meg aztán pláne. Én csak egyféle káposztát használok hozzá, mert úgy szeretem. Ezt szálasra vágom pikk-pakk. Ahogy a hagymát is. A répánál már némi trükköt alkalmazok és a konyhafiók bugyraiból előhúzom a reszelőt.
Ha benne van a petrezselyem is, akkor mehet bele a massza (nein, nicht Felippe). Azaz a tejföl, majonéz, mustár, méz. Sózás és borozás után berakom a hűtőbe -széttolva az IPA-kat-, hogy jó hideg maradjon.
Lassan elkészül a krumpli, ezért neki is állhatok a hal elkészítésének.
A bundázás nem a hagyományos magyar konyha szerint készül. Egyrészt, mert gluténmentesen szeretnénk tartani az étket, valamint sokkal finomabb és roppanósabb ez.
Viszont a régi, jó magyar, fröccsöntött, 3 osztásos tálcát használom. Ez az a konyhai eszköz, amivel együtt fognak eltemetni.
Az első részbe mehet a pehely, amit apróra zúzok. Beteszem egy zacsiba és összevissza ütöm, verem, vágom. Aktuális pszichológiai állapotomhoz igazodó ideig. Másodikba tojás. Harmadikba meg a rizsliszt. A halat mind a két oldalon bekenem sóval. A bundázás menete klasszikus.
S miután kiemeltem a krumplikat az olajból, beteszem a halat. Addig forgatom, míg aranybarna nem lesz. Ez kb. 3-4 perc oldalanként.
Mikor megvan, akkor a teljes lakoma tálalható.

Itt minden íz megtalálható, amire csak vágyik az ember. Plusz még a megfelelő módon lehet is őket kombinálni. Egyszerűen fenséges. Az italt meg nem felejtettük el, mert ugye rutinosan kikerülhetetlen helyre tettük a hűtőben.

Szólj hozzá