2017. okt 08.

Vietnámi tavaszi tekercs

írta: MeSh
Vietnámi tavaszi tekercs

img_6362.JPG4 személyre
elkészítés 45 perc

12 db rizslap
100gr rizstészta
jégsaláta, bazsalikom
Zöldség:
5 dkg sárgarépa
5 dkg jégcsapretek
25 ml rizsbor ecet
1 ek. kristálycukor
1 tk. só
Hús:
25 dkg darált sertés
1 ek. apróra vágott gyömbér, fokhagyma
2 ek. szójaszósz
2 ek. pörkölt földimogyoró
1 ek. szezámmag
Mártogató:
200 ml szójaszósz
1 lime
50gr kristálycukor
1 ek. szezámmag
chili

Mindig friss és mindig isteni íz hatás, nem csak tavasszal. Crusoe is beszélgetett Péntekkel a hét többi napján is. Úgyhogy akárki, akármikor jön hozzánk, akkor ezzel levehetjük a lábáról. Még Sasquatchot is.
Elsőnek a zöldségeket csinálom meg, mert jó, ha kicsit megszívják magukat a páclében.
A cukrot, a sót és a rizsbor ecetet 2,5 deci vízzel együtt, egy tálba öntöm. A répát és a retket egy hatalmas séfkés segítségével pikkpakk julienre vágom. Nekem a gyakorlásban rengeteg munkaórám, hüvelyk- és mutatóujjam van benne. Nyugodtan lehet erre a célra kialakított reszelővel is csinálni.
Beleszórom a lébe. Minél többet áll benne, annál jobb. Még pár napig a hűtőben is kibírja. Utána max Nagylábnak adjuk talppuhítónak.
Megcsinálom a mártogatóst is, ha már lé kutyulásban vagyok. Nomeg, ha megvannak a tekercsek, már lehet, nem lenne akaraterőm beleharapás mentesen hagyni őket. Mint amikor otthon naptejezed be magad, hogy a strandon már ne kelljen ezzel foglalkozni, mert úgyis azonnal csobbansz.
A szóját, lime-ot (kifacsarva), cukrot, chilit (aprítva) és szezámmagot egy lábosban kicsit összerántom. Azaz sűrítem, míg kicsit ragacsosabb nem lesz. Nem szurok a cél, nem aszfaltozni fogunk. Bár ha elbarmolod, akkor már meg is van a tipp, hogy mivel javítsd meg a macskaalom kilyukadt alját.
Jöhet a heo. Igen, ez vietnámiul a sertés. Ezt kaja közben el is lőhetjük menőzés céljából.
A serpenyőbe szórva az első barnulási fázis után nem állunk meg, hanem addig-meddig hagyjuk a malackát a tűzön, míg ropogós nem lesz. Türelem.
Az apróra vágott gyömbért, fokhagymát, földimogyorót hozzáadom. Csakúgy, mint a szezámmagot és a szójaszószt. Megforgatom az egészet pár percen át, majd félreteszem. Nem, nem megeszem, félreteszem. Nagy a kísértés, de nem.
A rizstészta elkészítésének nehézségi foka vetekedik az egy meg egy összeadásával. A vízforralóból a vizet a tésztára öntöm és állni hagyom 4 percig. Majd lehűtöm. Ennyi volt az egész.
A rizspapírokkal sem különb a helyzet. Pár percig meleg vízben úszkálnak és meg is vannak.
Már csak az összeállítási folyamat maradt hátra.
Egy rizslapot teszek a deszkára, melyen elhelyezek egy friss bazsalikom levélkét. Erre fogom halmozni a cuccokat. Először a zöldségeket, majd a tésztát. Utána megszóróm a mennyei disznóval és lezárom egy saláta levéllel. Majd mint egy burritot, feltekerem (oldalak be, lentről fel, szorosan).
Ezt a folyamatsort 12x ismétlem és tálalva is a szemet gyönyörködtető fogás.

Kihelyezem deszkán a szerencsés áldozatok elé, akik felváltva tunkolnak, és elismerően csámcsogva fogyasztanak az eledelből.

Szólj hozzá