2017. jún 11.

Kókusztejes padlizsáncurry

írta: MeSh
Kókusztejes padlizsáncurry

img_2503.JPG2 személyre
elkészítés 40 perc

30 dkg padlizsán
30 dkg paradicsom
2 dl kókusztej
4 ek. olívaolaj
1 szál újhagyma
1 fej vöröshagyma
1 tk. garam masala
1 mk. kardamom (őrölt)
1 mk. curry (őrölt)
1 mk. chili pehely
só, bors

Ha szeretsz órákig állni a tűzhely mellett és mindent vastagon összedisznózsírozni, büszke, magyar módra, akkor ez nem Neked való. 
Könnyen, gyorsan elkészíthető. Finom és laktató egytálétel. 
Nem mindennapi kaja nálunk. De miért is nem az?
Hozzávalókat 9 perc 47 mp alatt lehet beszerezni a Tecsóban. Még akkor is, ha csak 4 pénztár van nyitva (vagyis 3, mert az egyik épp villog, hogy zár, amit Te, csökkent értelmű, vaksi nyúl, nem veszel észre). 
A padlizsánt felkarikázom, majd cikkekre vágom. Meghengergetem sós olívaolajban és felhelyezem egy sütőpapírra, kör mandala alakzatban. 180 fokon 20 percet adok neki.
Ez idő alatt elkészítem az alapokat, amibe majd csak bele kell szépen csusszantani.
Felaprítom a hagymákat és kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom a fűszereket. Ezzel is alaposan átforgatom, de nem sokáig, nehogy odakapjon. A kockára vágott paradicsom is mehet bele.
10 percig hagyom, hogy rotyogjon. Ekkora pont kész van a padlizsán is. Bele lehet csusszantani.
Majd jöhet az, amiért az egész megszületett. Az, mi megbújt a szekrény sarkában hátul. Az, mi főzőtejszínnek álcázta magát. Az, mi végezetül, egy kedves mozdulattal az arcom közepébe hullott pakoláskor.
Ha felöntöttem a kókusztejjel (igen erről volt szó, ha Neked nem "esett le"), akkor még 10 percet főzőm az egészet, hogy az ízek összeérjenek és megfelelőek legyenek az állagok.

Valami testes vörösbort javaslok, hozzá. Fene e gusztusomat, de remekül harmonizál ezzel a curry-s zöldségraguval.
 

Szólj hozzá