2017. feb 12.

Mangalica golyók kukorica szósszal

írta: MeSh
Mangalica golyók kukorica szósszal

img_2579.JPG4 személyre
Elkészítés: 50 perc

60 dkg mangalica comb
30 dkg mirelit kukorica
50 dkg krumpli
2 dl főzőtejszín
2 dl húsleves alaplé
30 gr kapribogyó
30 gr fekete olívbogyó
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék jalapeno paprika
1 marék füstölt sajt
mézes BBQ szósz, szója szósz
só, bors

A város közepén bandukolva, akkora mangalica fesztivál jött velem szembe, hogy nem is volt kérdéses a vacsora. S mivel erre nagyon jól rímel a kukorica, így a köreten sem kellett vacillálni.
A gazda által tökéletesen - a lényegre szorítkozva, laza 30 perc alatt - bemutatott áru, egy nagy tálba landol. Hozzáteszek 2 fej apróra vágott vöröshagymát, a kapribogyót és az olívabogyót. Belenyomok egy fokhagyma gerezdet is. Majd mehet bele a füstölt sajt. Természetesen ez is a fesztiválról van. Szóval ha most nem rohansz még oda, kicsit nehezebb lesz a recept. A BBQ és a szója érzésre megy bele. Ezek nagyon jól illenek hozzá. S így, igazi amerikánise pigboyok leszünk.
Miután sóztam és borsoztam, az összegyúrt masszából golyókat formálok. Golflabda nagyságúakat. Nem kell menőzni focilabdákkal. Így fog tökéletesen átsülni és szaftos is marad.
Ha van időm, mert a vendégek eltévedtek Jászapáti felé, akkor hagyhatom összeérni az ízeket, de nem muszáj.
Forró olajban 10-15 perc alatt kisütöm.
A kukoricát egy serpenyőbe öntöm a maradék hagymákkal. Átforgatom alaposan 5 dkg margarinnal.
5-10 perc noszogatás után beleöntöm a főzőtejszínt és a hús alaplevet. Ezt is sózom és borsozom rendesen. Vagy rendetlenül, ha úgy szeretnéd, mert Te világ életedben lázadó voltál.
Mielőtt összeturmixolom, teszek bele egy marék jalapenot. Mert ez meg legyen mexikói életérzésű. Persze ésszel a paprikával, mert könnyedén megbosszulja magát, minden irányban.
Az egészet megfejelem egy kis sült krumplival. Mert harmónia az harmónia. Ezt leírás nélkül is mindenki meg tudja csinálni. Ha nem, akkor nagy a baj, de tompítani lehet mirelittel.

A mangalicák a kukoricába tunkolva mesés ízkombót alkotnak. Rároppantom a sült krumplit, és kicsit még figyelve a rímekre, bontok egy Krusovicét.

Szólj hozzá