2016. aug 28.

BBQ borda meleg krumplisalátával és pármai sonkás paradicsommal

írta: MeSh
BBQ borda meleg krumplisalátával és pármai sonkás paradicsommal

img_8832.JPG6 személyre
Elkészítés: 150 perc

1,5 kg sertés borda
2 dl Worchester szósz
2 dl ketchup
2 dl szójaszósz
2 dl almabor ecet
1,5 dl juharszirup
2 szár zeller
2 db répa
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 db alma
friss kakukkfű, rozmaring
0,5 l Cabrnet Sauvignon
1 kg sárga krumpli
1 marék mirelit borsó
2 szál füstölt hering
1 ek. fehérborecet
1 ek. Dijoni mustár
3 nagy paradicsom
1 marék snidling
150 gr pármai sonka
só, bors, olaj


Olyan hosszú a lista a bevásárló cetlin, hogy a végét az alkaromra írtam. Viszont para nincs, mert 37 perccel, a bevásárló egység forgó, fém pörgentyűjén való behatolás után, már mosolyogva, "kezi csókolom", és irány haza.
A bordát szép egyenlő részekre szelem és megforgatom némi lisztben, majd forró olajban. Oldalanként 3-4 perc.
Ezalatt előkapom a zöldségeket és felszeletelem. Csak nagyvonalúan, nem kell elaprózni, mert le lesz szűrve. Gondolkozzunk úgy, mintha polgármesterként csak az egyháznak és a szerveknek adnánk zsetont, nem szórjuk a pór népnek.
Tehát az almát, répát, zellert, hagymát, fokhagymát beledobom a még sercegő olajba, ahol a húst kapattam kérgesre. Ebben hagyom 8-10 percig, visszakapcsolt fokozaton.
Jöhet a BBQ. Fogok egy jó nagy jénait. Mehet bele a worcsi, szója, almaborecet, juharszirup. És a ketchup, amit mindenképp oridzsinál bontsunk ki. Ezáltal a flakonban keletkezett túlnyomás, egy szempillantás alatt beterít mindent a piros cuccal. A helyzetet kihasználva, gyorsan fel lehet ordítani, hogy beszaladjanak a többiek és elájuljanak a "vérfürdő" láttán.
Miután készen van a zöldség, az egészet egy nagy tepsibe helyezem. Közé rakom a bordákat és ráöntöm a szószt. A borral is ezt teszem. Az, hogy a maradék 2 decinek mi lesz a sorsa, teljesen nyilvánvaló, ne játssza meg magát senki. Még egy kis vízzel lehet hígítani.
Majd a friss rozmaring és kakukkfű betétele után, lefedve a sütőben 180 fokon, 2 óra alatt készen is lesz.
Jöhet a krumplisaláta. Felteszem a krumplit főni. Utolsó 6 percben belerakom a tojásaimat is (itt majd a hülyegyerektől, ambuláns visszajelzést kérek).
A szósz a krumplihoz a következőképpen néz ki. Összetörök egy gerezd fokhagymát. Teszek bele 2 vékony csík füstölt heringet (hmm, hmm...ez kell ide, nem kell az okát kérdezni, jó lesz) és 1 ek. mustárt. Alaposan összetöröm és a borecet hozzáadása után, beleadagolok repceolajat érzésre, amíg megfelelő nem lesz.
A kész krumplit és a tojásokat is négybe vágom. Hozzáadom a borsót is. Szépen, míg meleg, ráöntöm a szószt, hogy magába szívja az egészet.
Már csak a paradicsom maradt hátra. De ezzel is hamar végzünk.
Felszeletelem vastag karikákra. Megsózóm. Majd a szokásos panírozási eljárást követve, bebundázom mint a sicc. Forró olajban kisütöm. Majd ez egészet úgy spékelem meg, hogy egy kis tejfölt cseppentek a tetejére és megszóróm snidlinggel és a pirított pármai sonkával. Na ezt úgy csináljuk, hogy először is, jó drágán megvesszük a boltba. Ezért a kóstolgatás nem megengedett! Másodszor, két tepsit egymásnak háttal összefogva csinálom. Sütőpapír és a sonka közte. Így a tuti.
Mivel épp kiveszem a húst. Így be is tudom rakni a helyére 10 percre.
A húst kiemelem a helyére és leszűröm a levét. Amit némi krumpli keményítővel besűrítek, hogy legyen mivel locsolni.
Úgy néz ki, hogy minden készen van. Tálalás extra gurmé módon történik. S közben elmagyarázom, mit mivel, hogyan kell enni. Nagyokosok sem érdekelnek, mert én vagyok éppen az.

Ha mindent megkóstoltunk és kevertük is az ízeket, már csak arrak ell figyelni, hogy a boros pohár, a szavínyonós mindig teli legyen.

Szólj hozzá