2016. jún 27.

Lazacfasírt kesudiós feketerizzsel és mézes-chilis paprikával

írta: MeSh
Lazacfasírt kesudiós feketerizzsel és mézes-chilis paprikával

img_6271.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc

50 dkg lazacfilé
1 marék snidiling
2 ek. kapribogyó
1 lime
1 ek. dijoni mustár
2 ek. zsemlemorzsa
20 dkg feketrízs
1 marék kesudió
2 ek. mézs-chili szósz
2 db kaliforniai paprika

Ez olyan, mint amikor egy lányra gondolsz. Lelki szemeid előtt, rögtön, a számodra ideális testtel látod, bikiniben rohangálni a tengerparton. Ugyanilyen ez is. A vacsira gondolva, máris megszületett az ízdús kombináció.
Kezdem a rizzsel. Mert míg az fő, minden mással is elkészülök. A fekete rizs rettentő egészséges és bioboltban biztos, hogy kapható. Ha fogalmad nincs mi az a biobolt, akkor nyugodtan rendelhetsz magadnak egy szalonnás pacalt, disznózsírban sült krumplival, no para.
Annyiban tér el a Batman színű rizs a többitől, hogy csak 1,5x annyi víz kell rá és 30 perc a főzés. És így is "aldente" marad.
Jöhet a hal. Miután felengedtem (nem, nem az udvarról, hogy együtt sörözzünk), kockákra vágom. Frissibe kellemesebb, de az én környékemen, amilyen kevés a halas, olyan sok az áruház. Robotgéppel, finom pépesre darálom. Alaposan megsózom, borsozom. Majd beleteszem az apróra vágott snidlinget, kapribogyót és a mustárt. Ráfacsarom a lime levét, és összedolgozom. Zsemlemorzsával tartást adok neki.
Pogácsákat formálok belőle. Hirtelen ötlettől vezérelve, neki lehet állni lazac formálásának. De garantáltan el fogod vetni, az első idegroham után.
Ha ez megvan akkor fél ujjnyi olíva olajon megpirítom őket mind a két oldalukon. Majd a sütőbe helyezem 150 celsius fokon 5-7 percre, hogy biztosan összeérjen benne minden.
A paprikákat szép hosszú szálakra vágom. Majd kicsi kapatás után, a ráöntött szósszal készre párolom pár perc alatt. Igen ez ennyi. Lehet saját szószt is készíteni, ha épp unatkozási fázisban vagyunk.
Pont kész a rizs is. Lecsepegtetem a levét és belekeverem a széttört
(ezt zacsiban csinálom a klopfolóval) kesudiót

Minden íz más jellegű, de nagyon klappol az egész. Úgy isteni, ahogy van. Hogy mit igyunk hozzá? Teljesen mindegy, csak mértékkel, nehogy a lazac sodrásiránnyal szembe kezdjen el úszni.

Szólj hozzá