2016. feb 07.

Sajttal töltött pljeskavica házi ajvárral és pitával

írta: MeSh
Sajttal töltött pljeskavica házi ajvárral és pitával


s.JPG6 személyre
Elkészítés: 100 perc

30 dkg darált sertéslapocka
30 dkg darált marhanyak
30 dkg darált báránycomb

40 dkg Cheddar sajt
2 fej vöröshagyma
4 db padlizsán

9 db kápia parika
2 chili paprika
2 fej fokhagyma

4 paradicsom
tejföl, tömlős sajt

só, bors, rozmaring, kakukkfű
1 tk. szódabikarbóna
210 ml víz

1 ek olívaolaj
350 g finomliszt
5 tk. só
1 tk. cukor.
1 kk. instant élesztő

Mint mindig, a jól és megfelelően összekevert húsok, ez is isteni. A szerbek eme elegyet, pljeskavicának hívják. Plusz még sajttal is jól megtöltött.

Itt van egy kis "back to the future" csel, mert a húsokat előző este kell bekeverni. De ez annyira egyszerű, hogy közben egy üveg sör sem fogy el. Szóval egy tálba teszem őket és nagyon alaposan összedolgozom, hogy keveredjenek el egymással, mint fesztiválon a jófej emberek. Közben a sót, borsot, rozmaringot, kakkukfüvet és a szódabikarbónát is hozzáadom. Valamint az apróra vágott vöröshagymát. Bedobom a hűtőbe estére. Kész, megiszom a maradék sört.
Jöhet az ajvár. Ha 30 felett vagy, nyugodtan elénekelheted, hogy "ajvár, szívem rég csak egy szót vár, ajvár...", de inkább ne.
Fogok egy rácsot és egy tepsit. A rácsra ráteszem a paprikákat modern mintázatban vagy avantgárd hajigálással. A tepisre a félbe vágott padlizsánokat, amiket kockásra irdalok. Nem azért, mert odavagyok a cowboy mintáért, hanem mert egyenletesebben puhul és könnyebb lesz majd kiszedni. Megkenem olíva olajjal mindet. Körberakom a paradicsommal majd melléteszem a fokhagymát. Mégpedig úgy hogy alufólia butykost csinálok mindegyiknek és felöntöm olajjal. Majd csúcsosra zárom légmentesen (ez a szakszerű kifejezés, érteni kell és kész)
Tökéletesen meg fog puhulni és majd csak ki kell nyomkodni a "ruhájából" a gerezdeket. Mint az ideális randipartnert testrészeit az első éjszakán.
Bepakolom a sütőbe a zöldségeket 200 fokon 25 percre, alsó-felső módra.
Ezalatt elkészítem a húsokat. A pljeskavica, akkor jó, ha nagy, lapos és súlyos, mint a pesti csatornafedél (csak ez jó helyre kerül). Fogok és markolok, majd lapítok és kerekítek. Ismétlem amíg van anyag. Ezután fogok egy lapost és ráteszek kockára vágott Cheddar sajtokat, majd beborítom egy másik lapossal. Szépre dolgozom és kész is van. (Randipartner...)
Kiveszem a zöldségeket a sütőből. Onnan tudom, hogy készen van - azon kívül, hogy pont kész vagyok a hússal -, hogy a paprikák héja fekete lett, a padlizsán meg puha. Ha nincs grillünk és nyár, akkor bepakolom a helyére a húsokat.
A paprikákat beteszem egy jénaiba (ezt tényleg így írják magyarul) és lefedem alufóliával. A padlizsánt kikanalazom a robotgép tálkájába. A fokhagymát meg belenyomkodom, a korábban említett módon. Ha csak a randicsajra koncentráltál bukta van.
Mehet bele a paradicsom is, amit elválasztottam a héjától. Ezalatt a paprika is kellően fonnyadt és puha lett (Nagyon hosszú randi..). Ezt is megszabadítom a héjától, plusz kimagozom. A chili magszámától fog függeni az ajvár erőssége. Ehhez nem kell főzőmatek. Ha megkóstolom tudni fogom, hogy fejletépőst vagy enyhén csípőst akarok.
Ha minden a darálóban van, akkor adok hozzá érzésre tejfölt és ömlesztet sajtot (ez a titok a krémességhez és lágysághoz (mivel elárultam csörögni fog a telefon és hét napon belül...)). Gombnyomás és kész is. Annyi idő telt el, hogy a hús is készen lett. Kb. 30 perc.
Pita. Szabadon választott, hogy mikor, mi előtt vagy után csinálom.
A vizet és az olívaolajat a kenyérformába öntöm, majd rászórom a lisztet. A sót és a cukrot külön-külön teszem a forma sarkaiba. Egy kis bemélyedést csinálok  a lisztbe, és rászóróm az élesztőt. Dagasztóprogram ON. Trükkösen hangzik, de ha készíted, tök egyértelmű lesz.
Ha a dagasztás kész, a tésztát kiveszem a gépből, és egy liszttel vékonyan meghintett deszkán gyengéden megdögönyözöm (oké magaslabda). 6 egyenlő nagyságú darabra osztom. Gömböket formázok. (no comment...) Egy olajjal megkent fóliával letakarva 10 percig pihentetem, majd kilapítom kissé őket.
230 fokon 5-8 perc alatt készen is vannak.

Hát volt mit csinálni, de házi cuccot akartunk és nem rendelt, kitudja mit. Ugye ugye, mint a működő párkapcsolat.

Miután kitálaltam és azon morfondírozom, hogy szendvicsbe gyúrva vagy vágdosva jobb elfogyasztani, felpattintatom a barna sört (...a randipartnerrel ofkorsz)
Szólj hozzá