2015. júl 05.

Chicken Francese

írta: MeSh
Chicken Francese

chicken_francese.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc

2 pár csirke mell
2 db lime
25 dkg spagetti tészta
3 gerezd fokhagyma
3 db tojás
2 dl fehérbor
10 dkg margarin
parmezán sajt
liszt,só, bors, petrezselyem

Olasz variáció, a franciának nevezett rántott csirke gyártására. Már most készüljünk fel, hogy a 32 éve használt, 3 osztásos, übermagyar, műanyag panírozó, csodaszeparált tálcánk utolsó fakkja haszontalan marad. Bár a vágott anyagot abban tárolom, hogy a sírás elkerülhető legyen.
A melleket átmosás után óvatosan megklopfolom, úgy hogy ne essen rostjaira. Finoman kell bánni velük.
Felteszem a tésztát főni, amíg a hússal bíbelődöm.
Tálca első fakk. Liszt, sóval, borssal meghintve. Egyszerű, pikk-pakk.
Tálca második fakk. Beleütöm a tojást. Ebbe is teszek kis sót és borsot. Valamint reszelt parmezánt és petrezselymet ízlés szerint. Felverem. Egyszerű, voálá.
Tálca harmadik fakk. Belekarikázom a lime-ot és a fokhagymát. Továbbra is, csakis űrkitöltés végett, pont.
Serpenyőben vajat és olívát hevítek. Fogom a húst és átforgatom az első kettőben jó alaposan, és beteszem a már sziszegő, füttyögő olajkeverékbe.
2 perc/oldal/csirke és kiveszem, félreteszem. Helyére szóróm a fokhagymát. Ha kicsit megpirult, rádobom a lime-ot és 37 mp múlva ráöntöm a kb. 2dl bort. Olaszrizlinget stílusosan.
Ezt jól összerottyantom, majd visszateszem bele a mellet 1-1 percre. Done, vagyis Fatto!
S máris kellemesen nyárias ízhatást kapunk.

Egy marék tésztát a tányérra hajítok al dente. S miután finoman ráhelyeztem a húst, a lime-os szaftal meglocsolva, a periférikus látómezőmből szembe helyezem a maradék bort. Szintén (ön)locsolási szempontok miatt.

Szólj hozzá