2015. már 29.

Hubertus tokány

írta: MeSh
Hubertus tokány

hubertus_tokany.jpg6 személyre:
elkészítés kb. 2 óra

80 dkg marha magas hátszín
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg gomba
2 zöldpaprika
2 paradicsom
10 szelet bacon
20 dkg trappista sajt
2 dl chardonnay
tej, tojás, ásványvíz
só, bors,
majoránna, kakukkfű, pirospaprika

Bekezdéses értelmezés, ha eddig nix affinitás volt a főzéshez. Nem 80 deka, nagyon fenn lévő, tükörből nem látható testrészünk CMYK bontásáról van szó, hanem ezt kell kérnünk az aktuális, húsiparban foglalkozó kollégától.
Ezt, mely gyönyörű kocka alakú és hártyamentes (drága barátomnak köszönhetően), elhelyezem a vágódeszkán és felvágom. Úgy, hogy a rostokra merőleges, kb. 5cm hosszú, toll vastagságú csíkok keletkezzenek. No, ezért tokány és nem ragu vagy pörkölt.
A hagymákat apróra vágom.
A serpenyőbe 1 deci olajat teszek. Rárakom a húst és max. fokozaton megpirítom hirtelen. Figyeltem megint szemfülesen, mert hagyma nem volt előtte. Ez megint csak tokányilag indokolt.
Mert, ha minden marha barna lett, akkor dobom rá az összevágott hagymákat és a paprikát meg a sót, a borsot, és a zöld fűszereket.
Keverem-kavarom 6-7 percig . Majd felöntöm a borral. Leveszem a hőfokot 33%-al, rádobom a fedőt és mehet a 84 perc puhítás.
Mielőtt nekikezdek a köretnek, kiinvitálom a barátom egy cigire pihenésképp. Meg, hogy most már árulja el a hentese címét, elérhetőségét, Riska hobbiját, randi szokásait.
Készülhet a sós palacsinta. Amit ugyanúgy készítek el (vagyis a barátom párja professzionális módon (ezért jó megfelelő vendégségben főzni)), mint a rendes palacsintát.
Baconöket nagyon kicsire vágom, és a serpenyőben addig pirítom, míg leadják az összes zsírt maguk köré boldogan. Majd kiveszem őket, és a fennmaradt zsírban megsütöm a gombát és a paradicsomot.
Mindezt a 47 perce fővő marhához adom. Mindenképp 45- 49 perc közé kell, hogy essen, nehogy tér-idő kontinuitási problémák legyenek.
Amíg a hús elér a végkifejletig, egy tepsiben összerakom a köretet. Azaz egy réteg palacsintára megy bacon sajttal, majd ismétlés. Be vele a sütőbe 200 fokra és marha rotty végére kész lesz.

Kitálalom a harmóniát, oly módon, hogy palikocka középen, tokánnyal körbe öntve. S a maradék fehérborral cunami támadást intézve a számban, végzek mindennel.

Szólj hozzá